Τι μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στο μυαλό του, ποιες σκέψεις τριγυρνάνε άραγε εκεί μέσα και ποια είναι η αντίληψή του περί του χιούμορ; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που δημιουργήθηκαν – όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε πάρα πολύ κόσμο. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό στην Αιδηψό με τον «πολύ αστείο» τύπο που δελέασε μια γάτα με φαγητό και την κλότσησε.

Στη συνέχεια, επειδή είχε κι άλλη μαγκιά να βγάλει από μέσα του (δεν είχε ξεσπάσει ακόμα με την κλοτσιά που έχωσε στο ζωντανό), έκανε ένα βίντεο όπου βρίζοντας αισχρά ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του κι ότι δεν έγινε και κάτι τρομερό! Το συμβάν πήρε μεγάλες διαστάσεις στα social media, καθώς ο δράστης ανέβασε όλο υπερηφάνεια το βίντεο που κλοτσάει το γατί για να γελάσουν κι άλλοι μαζί του! «Του δώσαμε 50€ ψάρι» και σκέφτομαι πάλι καλά που δεν ήταν 100 γιατί η κακόμοιρη η γάτα θα εκτοξευόταν κατευθείαν στα βαθιά… 

Εάν αυτό ο κύριος δεν καταλαβαίνει ότι κλοτσώντας ένα ζωντανό πλάσμα, διαπράττεις κακοποίηση, τότε δεν έχουμε πολλά να πούμε. Εάν η αγωγή που έχει πάρει του ορίζει πως οι άνθρωποι είμαστε οι κυρίαρχοι του σύμπαντος και μπορούμε να επιβαλλόμαστε συνεχώς στα πλάσματα γύρω μας, τότε είναι λογικό να αντιδρά έτσι. Προσωπικά από το σπίτι μου έμαθα να σέβομαι και να μην πειράζω τα ζώα που συναντώ – το ίδιο και ο περίγυρός μου. Θέλω να πω με αυτό ότι ποτέ δεν έχω γίνει μάρτυρας ατόμου από τον κύκλο ή την παρέα να πειράζει ή να κακοποιεί ένα ζώο. Οπότε το ότι “ήπιαμε 5-6 μπίρες παραπάνω”, είναι άτοπο και δεν δικαιολογεί κάτι.

Αυτό που επίσης μου έκανε τρομερή εντύπωση, είναι πως κανένας δεν αντέδρασε! Κανένας δεν σηκώθηκε να τον επιπλήξει. Σιωπή από παντού – και χάχανα!  Κανείς δεν σηκώθηκε να διαμαρτυρηθεί για το πλάσμα που ήταν ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η μητέρα μου λέει συνέχει για τα γατιά που φροντίζει «καλά κάνουν και φοβούνται γιατί υπάρχουν και βλάκες», κι αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια. Ότι υπάρχουν βλάκες που θα τα κλοτσήσουν, που θα βάλουν δυναμιτάκια  κοντά τους, που θα τα κυνηγάνε με το αμάξι, που θα τα πιάνουν με αγκίστρια γιατί είναι «αστείο» και έχει «πλάκα». Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από έναν ανεγκέφαλο να «βάλει μυαλό» αλλά μπορούμε να τον τιμωρήσουμε έτσι ώστε ο επόμενος… χιουμορίστας να το σκεφτεί δέκα φορές πριν κάνει την ίδια βλακεία.

Το ότι κινητοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία και ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Θεοδωρικάκος, δείχνει πως αυτά τα ζητήματα που παλαιότερα ντρεπόμασταν να ανακινήσουμε, είναι πλέον σοβαρά και αντιμετωπίζονται ως έτσι. Το να τιμωρηθείς με πρόστιμο 50.000€ και να φας και 10 χρόνια φυλακή είναι κάτι που τσούζει αρκετά και θα βοηθήσει επίδοξους εξυπνάκηδες να σκεφτούν πολλές φορές πριν την επόμενη φάρσα! Αυτόν τον σωτήριο ρόλο παίζει ο νόμος -γιατί κανένας δεν είναι πιο «μάγκας» από τον νόμο!

Η απολογία

Εάν υπάρχει κάτι γελοίο σε αυτή την υπόθεση, είναι η προσπάθεια του δράστη να απολογηθεί λέγοντας πως έχει σκυλιά και γάτες από τον δρόμο για να βγάλει όλον τον κόσμο  υποκριτές και υπερβολικούς. Ο φίλος του, δε, που ανάρτησε το βίντεο, είχε βάψει τον σκύλο του πράσινο για τον Παναθηναϊκό οπότε η κλοτσιά μάλλον του φάνηκε εξίσου αστεία με το σπρέι που άπλωσε στο σκυλί του. Κι ο σκύλος μου Παναθηναϊκός είναι -σαν τη μαμά του- αλλά δεν τον βάψαμε ποτέ! Τον βρίσκουμε χαριτωμένο και τρισαγαπημένο όπως είναι.

Η υπόλοιπη παρέα αναζητείται από τις αρχές. Θα μου πεις, εντάξει, μήπως όλα αυτά γίνονται λίγο για το θεαθήναι; Ίσως! Αλλά κάποια στιγμή- έστω και για το θεαθήναι- πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία. Πρέπει να καταλάβουμε πως η λέξη «σέβομαι» δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής μας. Η λέξη «σέβομαι» δεν είναι μονοδιάστατη και δεν μπορεί να σταθεί ως έτσι. Είτε σέβεσαι όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον γύρω σου, είτε όχι. Είτε είσαι πράος είτε βίαιος! Λένε τη γενιά μας ότι είμαστε πολύ ευαίσθητη γενιά και ότι έχουμε «ποινικοποιήσει» τις ευαισθησίες μας εννοώντας ότι κάνουμε μεγάλο ζήτημα για φαινομενικά «ασήμαντες» πράξεις. «Ένα χαστουκάκι έφαγες πως κάνεις έτσι», «Κάναμε μια μ@@@ σε λογικά επίπεδα. Δεν πήγαμε να κάνουμε χοντρή μ@@@. Δεν κλοτσήσαμε, σπρώξαμε το γατί και έπεσε στους είκοσι πόντους στην παραλία». Μπορεί να είμαστε πιο ευαίσθητοι αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να λεγόμαστε περισσότερο άνθρωποι.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!