Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση  του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε το site Politico.

Η άνευ προηγουμένου διαρροή έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη φήμη ότι κρατά μυστικές τις εσωτερικές του διεργασίες και οι διαρροές αυτού του είδους δεν είναι συνηθισμένες. Αν και το Reuters τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να επαληθεύσει τη γνησιότητα του εγγράφου, η είδηση έρχεται να συνταράξει συθέμελα τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ.

Άμβλωση

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Politico, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο επισημαίνει στο έγγραφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ (Roe V. Wade) του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, είναι «κατάφωρα λάθος».

Η απόφαση για την υπόθεση Ρόοου κατά Γουέιντ το 1973 έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το δικαίωμα στην άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και περιορισμένα δικαιώματα στο δεύτερο τρίμηνο.

“Οι γυναίκες δεν ξέρουν”

O κύριος Σάμιουελ Αλίτο, λευκός άντρας, θεωρεί πως το να έχουν το δικαίωμα οι γυναίκες να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι «κατάφωρα λάθος». Αρχικά ποιος έδωσε το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης του σώματος τους στις γυναίκες; Δεν ξέρουν αυτές. Έχουν τα ορμονικά τους. Τις πιάνει υστερία (όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει την γυναικεία οργή και τις μεταπτώσεις της ψυχολογικής κατάστασης τις γυναίκες)… Είναι καλύτερες σε πρακτικά ζητήματα του σπιτιού. Όχι στο να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους – και ευτυχισμένο το 1950!

Η είδηση έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων στη χώρα και οργή στις γυναικείες οργανώσεις. Ποιος είναι εκείνος που θα αποφασίζει δηλαδή αν και πότε μπορεί μια γυναίκα να προβεί σε άμβλωση; Ποιες περιπτώσεις  θα εξαιρούνται – και πάλι ποιος θα το αποφασίσει αυτό; Χωρίς να μιλήσουμε για ακραίες περιπτώσεις γυναικών που έμειναν έγκυες μετά από βιασμό, για παράδειγμα…  Ποιος έχει το δικαίωμα να μου πει τι θα κάνω με το σώμα και κυρίως τη ζωή μου;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε αμέσως μετά την διαρροή του εγγράφου ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες και ότι η στοιχειώδης δικαιοσύνη απαιτεί να μην ανατραπεί η υπόθεση Roe V. Wade, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να απαντήσει όταν θα εκδοθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως είναι στο πλευρό των γυναικών και στηρίζει απερίφραστα το δικαίωμά τους στην άμβλωση: «Μια απαγόρευση θα υποχρέωνε πολλές έγκυες γυναίκες να αναζητούν απελπισμένα παράνομες αμβλώσεις, οι οποίες αναπόφευκτα  ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, τη μελλοντική τους ικανότητα να κάνουν παιδιά και μερικές φορές τη ζωή τους».

Για να το πούμε καθαρά όπως έλεγε και η Ρέιτσελ στα «Φιλαράκια»: «δεν έχεις μήτρα, δεν έχεις γνώμη!». Είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μου καθορίζει κάποιος το πώς μπορώ ή δεν μπορώ να διαχειρίζομαι το σώμα μου. Εάν οι αμβλώσεις απαγορευτούν και δεν υπάρχει ένα ασφαλές μέρος όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες θα βρίσκουν καταφύγιο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και μπορεί να καταστραφούν ζωές. Είναι ένα από τα πολλά καταστροφικά σενάρια.

Άμβλωση

Εδώ και χρόνια, κυρίως στην Αμερική, προσπαθούν να πείσουν τα κορίτσια ότι η άμβλωση είναι κάτι το απεχθές και  πολλοί συντηρητικοί την θεωρούν μάλιστα «φόνο». Το να σταματάς την κύηση όμως, δεν είναι φόνος είναι δικαίωμα! Εάν δεν θες ένα παιδί, πρέπει να έχεις την επιλογή να το μην αποκτήσεις παιδί. Στην Αμερική μια γυναίκα από το Τέξας κατηγορήθηκε για φόνο όταν μέσα στην απελπισία της τερμάτισε μόνη της την κύησή της. Μπήκε φυλακή και της επιβλήθηκαν και 500.000$ πρόστιμο!

Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να σηματοδοτήσουν μιαν επώδυνη επιστροφή στο Μεσαίωνα. Είναι αποκαρδιωτικό αλλά και επικίνδυνο να τίθενται στην εποχή μας τέτοια ζητήματα μάλιστα στις ΗΠΑ που είναι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα στον πυρήνα του Δυτικού κόσμου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet