Kάθε λέξη, κάθε τελεία και κάθε κόμμα παρακολουθείται και κρίνεται. Κρίνεται αυστηρά πίσω και μπροστά από τα πληκτρολόγια. Όπως άλλωστε έγινε και με τον Μανώλη Μητσιά του οποίου απομονώθηκε ένα μέρος μιας δήλωσής του η οποία (ολοκληρωμένη) ήταν η εξής:

«Καθόλου δεν με πειράζει. Δεν με ενοχλεί καθόλου αρκεί να μην προκαλείς. Κάνε ό,τι θες στη ζωή σου, μην προκαλείς όμως. Τίποτε άλλο. Κανένας δεν μπορεί να εξετάσει με ποιον θα κοιμάται ο άλλος. Ο καθένας έχει τη δική του ζωή μπορεί να κάνει ό,τι θέλει… Να μην προκαλείς…»

Είναι μια άποψη την οποία μάλιστα την εξέφρασε με ηρεμία και πραότητα. Το να μην θέλει κάποιος να βλέπει ζευγάρια να φιλιούνται εντόνως μέσα στον δρόμο ή να είναι διαχυτικοί, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα του καθενός αλλά με τη συμπεριφορά του σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Δεν θα μιλήσω για γκέι, στρέιτ κλπ., γιατί αυτό μας αφορά όλους. Όλοι έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε στον δρόμο χέρι-χέρι και να φιλάμε τον σύντροφό μας, όμως κάποιες συμπεριφορές πιο υπερβολικές κάνουν το κοινωνικό σύνολο να αισθάνεται άβολα.

Το να απομονώνεις μια δήλωση ενός σπουδαίου ανθρώπου και καλλιτέχνη εκθέτοντάς τον στη λοιδορία όλων των μάχιμων δικαιωματιστών, απλά και μόνο για να κάνεις νούμερα και κλικ, είναι πέρα για πέρα ανήθικο για κάθε δημοσιογράφο. Στη δήλωσή του μίλησε γενικά και όχι συγκεκριμένα για τους ομοφυλόφιλους. Επιπλέον, σπουδαίοι και θαυμαστοί άνθρωποι της διανόησης που είναι ενεργοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρας, στάθηκαν πολύ αυστηροί απέναντι σε αυτή τη δήλωση. Δυστυχώς, η απάνθρωπη αντιμετώπιση που έχουν λάβει ομάδες της κοινωνίας μας τους έχει κάνει να στέκονται απέναντι, να μένουν ενωμένοι-απομονωμένοι – ενώ πρέπει επιτέλους να γίνουμε ένα σύνολο!

Μητσιάς

Στη συνέχεια ο Μανώλης Μητσιάς έκανε μια δήλωση για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να διευκρινίσω δύο πράγματα. Είναι εξαιρετικά άδικο να απομονώνονται από συνεντεύξεις μου και να διατυπώνονται ως επικεφαλίδες, φράσεις των οποίων τονίζεται διαφορετικά το νόημα. Όποιος διαβάσει με προσοχή τη συνέντευξη που έδωσα θα βρει και το απόσπασμα που δηλώνω, πως κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί στην προσωπική του ζωή, χωρίς όμως να προκαλεί. Μιλώντας γι αυτό, θέλω να διευκρινίσω ότι η έννοια της πρόκλησης όπως την διατυπώνω, είναι κάτι που αφορά τον άνθρωπο γενικότερα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να προκαλεί ούτε ο πλούσιος, ούτε ο διάσημος, ούτε ο άνθρωπος που θέλει να απολαμβάνει τη ζωή του ελεύθερος και με τον τρόπο που αυτός ορίζει. Θεωρώ ότι η διακριτικότητα που έχω πορευθεί όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο βίο μου, αποδεικνύει το ποιος είμαι και λυπάμαι όταν δημιουργούνται εντυπώσεις για μένα που δεν ισχύουν»

Το έχουμε γράψει και πει πολλές φορές: η εποχή που ζούμε είναι εποχή κάθαρσης. Όμως κατά τη διάρκεια αυτής της κάθαρσης πρέπει να διατηρήσουμε την ελευθερία της γνώμης μας, την οποία όλοι μπορούμε να λέμε χωρίς φόβο και πάθος. Οι δυναμικές κοινωνικές ομάδες μάς δείχνουν τον δρόμο στο να κατανοήσουμε όλοι λίγο καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ο στόχος όλων μας είναι η αποδοχή του άλλου. Ας ακούμε λίγο καλύτερα τι λέει ο καθένας μας κι ας το φιλτράρουμε καλύτερα! Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε περιθώριο λάθους (δεν αναφέρομαι στη δήλωση Μητσιά. Είναι η άποψή του), πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια ειλικρινή συγγνώμη και κυρίως πρέπει να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Διαβάστε επίσης: Πως οι άντρες Influencers έχουν καταφέρει να ξεφύγουν τελείως από τη δημόσια κριτική;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!