Στο YouTube μπορείς να ακούσεις και να παρακολουθήσεις τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Έχεις πολλές επιλογές. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά βίντεο που όχι μόνο υποκινούν τη βία αλλά την προβάλλουν κανονικότατα: ξύλο, κακοποίηση ζώων, λεκτική βία. Και όχι, η κυρία Μουτίδου δεν ανήκει σε αυτή τη συνομοταξία. Και θα μου πεις «τι σχέση έχει η Μουτίδου τώρα;» Παραθέτω την ανακοίνωση της ίδιας:  “Τι νέο σου έχω; Μου έκαναν μήνυση! Πήγα χθες το πρωί στην ΓΑΔΑ και ξέχασα να σ’ το πω. Μου έκανε μήνυση κάποιος, ο οποίος θίχτηκε για το περσινό βίντεο με τους ομοφυλόφιλους και μου έκανε μήνυση για υποκίνηση δημόσιας βίας. Μιλάς με ένα άτομο, το οποίο υποκινεί δημόσια τη βία!

Μπορεί να σου αρέσει και να γελάς με τη σάτιρα που κάνει, μπορεί να μην θες να την ακούς κι είναι απόλυτο δικαίωμά σου. Όμως, μήπως το έχουμε παρακάνει με τους δικαιωματιστές που πιστεύουν πως μπορούν να φιμώσουν τον οποιονδήποτε λέει ή γράφει κάτι με το οποίο διαφωνούν; Μήπως το politicly correct είναι ο νέος φασισμός που θα σταθεί θηλιά στον λαιμό του ελεύθερου λόγου και της έκφρασης;

Η Σοφία Μουτίδου είχε πει τα εξής στο επίμαχο βίντεο: “Αυτό που επιθυμεί ένας ομοφυλόφιλος άντρας πάρα πολύ στο κρεβάτι του είναι έναν straight άντρα, όχι κάποιον που δείχνει straight, αλλά κάποιον που είναι straight. Δηλαδή έναν που θέλει να πάει μαζί του για πρώτη φορά και θα “αλλαξοπιστήσει” γι’ αυτόν. Ο πατέρας του κολλητού του θα ήθελε πάρα πολύ να πάει με αυτόν, ο πατέρας του κουμπάρου του να είναι αυτός που θα λυγίσει στον ομοφοβικό έρωτα. Μην ψάχνεστε μεταξύ σας οι gay. Δεν θέλετε ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θέλει έναν straight. Υπάρχει κι ένας κρυφορατσισμός στους ομοφυλόφιλους, δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι δεν θέλουν αυτούς που φαίνονται ομοφυλόφιλοι, θέλουν κάτι που αυτός μαζί του πειραματικά θα δοκιμάσει και θα αλλαξοπιστήσει. Ουσιαστικά είναι ομοφοβικοί οι ομοφυλόφιλοι. Σας το λέω να το ξέρετε. Ό,τι κι αν μου γράψετε από κάτω, έχω δίκιο” αναφέρει η Σοφία Μουτίδου. (το επίμαχο σημείο 5:40)

Αυτό είναι η σάτιρα καλώς ή κακώς. Είναι καυστική, προβάλει την γκροτέσκο πλευρά κάποιου θέματος, διακωμωδεί και στην τελική δεν είναι για να την παίρνεις στα σοβαρά, είναι για να σε διασκεδάζει! Το πώς θα επιλέξεις εσύ να ζεις την πραγματικότητά σου, δεν θα στο ορίσει η κυρία Μουτίδου κι ούτε φυσικά κάποιος θα σου επιτεθεί επειδή στο βίντεο ακούγεται η φράση: «Υπάρχει κι ένας κρυφορατσισμός στους ομοφυλόφιλους, δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι δεν θέλουν αυτούς που φαίνονται ομοφυλόφιλοι, θέλουν κάτι που αυτός μαζί του πειραματικά θα δοκιμάσει και θα αλλαξοπιστήσει». Αν κάποιος είναι βίαιος έχει ένα πολύ ισχυρότερο σύστημα πεποιθήσεων από πίσω του που σίγουρα δεν θα τον επηρεάσει ένα σατυρικό σχόλιο. Get over yourselfs που λένε και στο χωριό μου!

Υπάρχουν κάποιες εξαγριωμένες μάζες που έχουν καταπιεστεί πολύ στη ζωή τους – όσον αφορά στα δικαιώματά τους αλλά και στις ελευθερίες τους. Παρόλα αυτά δεν έχουν  κανένα απολύτως δικαίωμα να καταπατούν το δικαίωμα που έχουμε στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Επιπλέον, όταν συνέχεια κρέμεσαι από τα χείλη του άλλου για να πιάσεις το μεμπτό, γίνεσαι γραφικός και σίγουρα θα φτάσεις να χάσεις το δίκιο σου και να κάνεις αυτόν που είναι απέναντί σου να δυσανασχετήσει. Και να το πούμε απλά: δεν γίνεται όταν έχω μια συζήτηση να σκέφτομαι μήπως προσβάλλω κάποια από τις εκατομμύρια κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν.

Τέλος, οι δικαστικές αίθουσες θα δικαιώσουν ή όχι την κυρία Μουτίδου. Αυτό το περιστατικό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το πού οδεύουμε και για το πόση ελευθερία τελικά έχουμε στην έκφρασή μας. 

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!