Σύμφωνα με την είδηση, οι αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν έναν αρχαίο χάρτη που είναι περίπου 3.000 ετών. Ο χάρτης αυτός δεν είναι μόνο ο αρχαιότερος γνωστός χάρτης του κόσμου, αλλά παρέχει και νέες πληροφορίες για τη δημιουργία του σύμπαντος και τους αρχαίους μύθους σχετικά με τέρατα και κινδύνους.

Οι ερευνητές αποκρυπτογράφησαν τελικά μια βαβυλωνιακή πλάκα που θεωρείται ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου. Δημιουργημένο πριν από 2.600 έως 2.900 χρόνια, το Imago Mundi παρείχε στους ερευνητές μια μοναδική ματιά στις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του αρχαίου αυτού πολιτισμού.

Η βαβυλωνιακή πλάκα έχει έναν κυκλικό χάρτη με κείμενα γραμμένα σε σφηνοειδή γραφή — ένα αρχαίο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσε σύμβολα σε σχήμα σφήνας — το οποίο περιγράφει την πρώιμη δημιουργία του κόσμου.

Ο χάρτης απεικόνιζε τη Μεσοποταμία – τη γη «ανάμεσα στους ποταμούς» – μια ιστορική περιοχή της Μέσης Ανατολής που θεωρούνταν ολόκληρος ο «γνωστός κόσμος» εκείνη την εποχή.

Ο χάρτης στην πλάκα επιβεβαίωνε επίσης την πίστη τους στον πανίσχυρο Θεό της Δημιουργίας, τον Μαρδούκ, καθώς και σε μυθικά πλάσματα και τέρατα, όπως ο άνθρωπος-σκορπιός και ο Άνζου — το πουλί με κεφάλι λιονταριού.

Το Imago Mundi δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τα μαθηματικά και τις πρώιμες επιστημονικές επιτεύξεις.

Ήταν γνωστοί για τη δημιουργία ενός προηγμένου αριθμητικού συστήματος για τα μαθηματικά και ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν μια λειτουργική θεωρία για τους πλανήτες, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση γεωμετρίας για την παρακολούθηση του Δία.

Ο χάρτης ανακαλύφθηκε αρχικά το 1882 από τον διακεκριμένο αρχαιολόγο Χορμούζντ Ρασάμ στη Σίππαρ, μια αρχαία βαβυλωνιακή πόλη που βρίσκεται στη σημερινή Ιρακ.

Αν και ο Ρασάμ ανακάλυψε την πλάκα πριν από σχεδόν 150 χρόνια, το Imago Mundi παρέμεινε σε ένα κουτί με τα ευρήματα των ανασκαφών του μέχρι να ανακαλυφθεί ξανά στο Ιράκ πριν από 29 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Από τότε που αποκτήθηκε η πλάκα, οι ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου δήλωσαν ότι κατάφεραν να αποκομίσουν πληροφορίες σχετικά με την πίστη της Νεοβαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας σε μυθικά πλάσματα και την κυριαρχία της στην περιοχή.

Στο κάτω κέντρο του χάρτη βρίσκεται η Μεσοποταμία, αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα μοναδικό είναι οι δύο κύκλοι που περικλείουν την πόλη. «Ο διπλός κύκλος είναι πολύ σημαντικός, γιατί έχει σφηνοειδή γραφή που λέει “πικρό ποτάμι”, και αυτό το νερό θεωρούνταν ότι περιέβαλε τον γνωστό κόσμο», δήλωσε ο ειδικός του Βρετανικού Μουσείου Δρ. Ίρβινγκ Φίνκελ σε ένα βίντεο στο YouTube.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο κύκλος στην πλάκα που περιέβαλε τη Μεσοποταμία υποστήριζε την πίστη των Βαβυλωνίων ότι η περιοχή ήταν το κέντρο του κόσμου, αν και κατανοούσαν ότι η Μεσοποταμία ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης χερσαίας περιοχής.

Υπήρχε ένα επιπλέον ποτάμι — ο Ευφράτης — που διέσχιζε την αρχαία Μεσοποταμία από τον βορρά προς τον νότο, συνδέοντας το Πικρό Ποτάμι στην πλάκα.

«Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δακτύλιος νερού», δήλωσε ο Φίνκελ, «επειδή σήμαινε για τους Βαβυλώνιους ότι είχαν μια ιδέα για τα όρια του κόσμου στον οποίο ζούσαν γύρω στον 6ο αιώνα». Μέσα στον χάρτη υπάρχουν σφηνοειδείς επιγραφές που αναφέρουν το όνομα της πόλης ή της φυλής που ζούσε εκεί, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, της Ντιρ και της Ουραρτού.

«Έτσι, μέσα σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα περικλείεται όλος ο γνωστός κόσμος στον οποίο οι άνθρωποι ζούσαν, άνθιζαν και πέθαιναν», δήλωσε ο Φίνκελ. Ωστόσο, ο χάρτης περιλαμβάνει περισσότερα από τις περιοχές της Μεσοποταμίας — τρίγωνα στην πάνω δεξιά γωνία της πλάκας ήταν ένα σημείο μαγείας και μυστηρίου για τους Βαβυλώνιους.

Κάποιοι έχουν εικάσει ότι τα τρίγωνα είναι νησιά, αλλά ο Φίνκελ είπε στο βίντεο ότι είναι «σχεδόν σίγουρα βουνά». Το σφηνοειδές κείμενο χαρακτηρίζει την περιοχή ως σημείο «όπου ο Ήλιος δεν φαίνεται», κάτι που βγάζει νόημα καθώς τα βουνά θα μπλόκαραν την θέα του.

«Η τοποθεσία τους σε συνδυασμό με τη σφηνοειδή γραφή πάνω τους επιβεβαίωσε περαιτέρω τη θεωρία, επειδή η ιδέα ήταν ότι αν διασχίσεις το νερό, βλέπεις αυτά τα αιχμηρά, προεξέχοντα πράγματα πάνω από τον ορίζοντα, που είναι απομακρυσμένες γαίες πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου».

Μέρος του σφηνοειδούς κειμένου αναφέρεται επίσης στην πίστη των Βαβυλωνίων ότι μυθικά πλάσματα, όπως ένα φτερωτό άλογο, ένα θαλάσσιο φίδι, ένας άνθρωπος-σκορπιός και ένας άνθρωπος-ταύρος, ζούσαν σε διάφορες περιοχές της γης.

Το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι το κείμενο στην πλάκα «φαίνεται να είναι μια περιγραφή των κατοίκων, θεϊκών, ανθρώπινων, ζωικών ή τεράτων, των περιοχών πέρα από τη γη, είτε στις οκτώ ‘περιοχές’ είτε στο ‘Πικρό Ποτάμι’ ή ίσως στον κάτω κόσμο ή τα νερά του κάτω κόσμου».

Επειδή η πλάκα είναι σε ορισμένα σημεία κατεστραμμένη, το πλήρες κείμενο δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι μιλά για «κατεστραμμένες πόλεις … τις οποίες παρακολουθεί ο Μαρδούκ».

Σύμφωνα με τη μεσοποταμιακή μυθολογία, ο Μαρδούκ ήταν ο Θεός της Δημιουργίας και ο προστάτης θεός της Βαβυλώνας, που λατρευόταν επίσης ως θεός της δικαιοσύνης, της συμπόνιας, της θεραπείας και της μαγείας.

Ο Φίνκελ είπε ότι ο αρχαίος βαβυλωνιακός χάρτης «μας έδωσε μια τεράστια εικόνα για πολλές πτυχές της μεσοποταμιακής σκέψης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι μια θριαμβευτική απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί όταν έχεις ένα πολύ μικρό, εντελώς μη ενημερωτικό και άχρηστο θραύσμα βαρετής γραφής που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και το συνδέσεις με κάτι στη συλλογή που είναι πολύ μεγαλύτερο και μια νέα περιπέτεια ξεκινά ξανά από την αρχή!»

Διαβάστε επίσης:

Ορλάντο Μπλουμ: H viral έκφρασή του καθώς παρακολουθεί τη Κέιτι Πέρι στα MTV VMAs 2024

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!