H δολοφονία ενός παιδιού ανήκε από πάντα σε μιαν ειδική κατηγορία φόνων και o παιδοκτόνος ανήκει σε μια ειδική κατηγορία ανθρώπου. Όσο πιο αδύναμο και εξαρτημένο είναι το πλάσμα που του αφαιρείς τη ζωή, τόσο πιο ανατριχιαστικός γίνεται ο φόνος. Ένα κυρίαρχο ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι από την ώρα που περπάτησαν σε αυτή τη γη είναι το ένστικτο επιβίωσης: να προστατέψουμε τη νέα ζωή. Τι οδηγεί λοιπόν έναν άνθρωπο να σκοτώσει ένα παιδί;

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, η Φραγκογιαννού, που σκότωνε τα κορίτσια για να μη μεγαλώσουν σε έναν καταπιεστικό κόσμο δυστυχισμένα, το έκανε με μια βλοσυρή συμπόνια. Η Μήδεια, από την άλλη σκότωσε τα ίδια της τα παιδιά για να εκδικηθεί τον Ιάσωνα. Πώς μια μάνα φτάνει στο σημείο να αφαιρέσει τη ζωή που η ίδια έφερε στον κόσμο;

Ονόματα όπως Andrea Yates, Dena Schlosser, Megan Huntsman, είναι διάσημα καθώς απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη κάνοντας το αδιανόητο: σκότωσαν τα ίδια τους τα παιδιά. Πολλές από αυτές θεωρούνται ψυχικά διαταραγμένες. Εκτιμάται ότι περίπου 200 γυναίκες τον χρόνο σκοτώνουν τα παιδιά τους στην Αμερική…  Μια από τις πρώτες έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ το 1969 από τον  Dr. Phillip Resnick, έδειξε ότι όταν οι μητέρες σκοτώνουν τα παιδιά τους, το 68% καταλήγει σε ψυχιατρικά ιδρύματα και μόλις το 27% στη φυλακή. Αντίθετα όταν ένας πατέρας σκοτώνει το παιδί του το 72% πάει φυλακή και το 17% σε νοσηλεία.

H Υates έπνιξε τα 5 παιδιά της και διαγνώστηκε με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη, επιλόχειο ψύχωση και σχιζοφρένεια. Η Dena Sclosser διαμέλισε τα χέρια του μωρού της με αποτέλεσμα να πεθάνει. Ούτε εκείνη πήγε στη φυλακή και κρίθηκε αθώα για λόγους παραφροσύνης και εισήχθη στην κλινική. Μόνο η Μegan Huntsman που σκότωνε τα νεογέννητα μωρά της, 6 στο σύνολο, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. 

παιδιά
Dena Sclosser

Στις 14.6.2021, ξεκίνησε η δίκη της Κριστιάνε Κ στο Ζόλιγκεν της Γερμανίας. Σκότωσε τα 5 της παιδιά, τα οποία βρέθηκαν στα κρεβάτια τους τυλιγμένα σε κουβέρτες και πετσέτες. Ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι μπήκε ένας μασκοφόρος και τα σκότωσε (τίποτα τέτοιο δεν αποδείχθηκε…), έγινε γνωστό πως ο εν διαστάσει σύζυγός της, της είπε να χωρίσουν οριστικά. Τότε εκείνη του απάντησε πως δεν πρόκειται να ξαναδεί τα παιδιά του. Από το φρικτό φονικό επέζησε μόνο ο μεγαλύτερος γιος.

Πολύς λόγος γίνεται και για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου. Όπως εξηγούν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η σύγχρονη ονομασία του συνδρόμου είναι πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται σε άλλον (FDIA). Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, δρουν σαν να πάσχει το παιδί τους ή άλλο εξαρτώμενο άτομο από πρόβλημα υγείας το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Ωστόσο, το παιδί ή το εξαρτώμενο άτομο δεν είναι άρρωστο. Επομένως, οι πάσχοντες από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου ψεύδονται για την κατάσταση της υγείας του.

Ενδεικτικό παράδειγμα του συνδρόμου Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου είναι η ιστορία της Τάνια Ρέιντ, της γυναίκας η οποία έστειλε στον τάφο την εννέα μηνών κόρη της Μόργκαν, ενώ την τελευταία στιγμή σώθηκε ο γιος της, Μάικλ. Ένα φαινομενικά αθώο περιστατικό, το οποίο όμως συνέβη 18 φορές μέσα σε δύο χρόνια, όσο ζούσε δηλαδή ο μικρός Μάικλ. Το μοτίβο ίδιο. Οι κλήσεις στο ασθενοφόρο γίνονταν Τρίτες και Παρασκευές κατά τις απογευματινές ώρες. Ο πατέρας έλειπε στη δουλειά με μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα στις κρίσεις του παιδιού την μητέρα του.

παιδιά
Τάνια Ρέιντ

Περιμένοντας το πόρισμα για τα τρία μικρά κοριτσάκια στην Πάτρα νιώθουμε βαθύ αποτροπιασμό…  Κι όπως ακούμε τώρα τελευταία: «Μια φορά είναι τυχαίο γεγονός. Δύο φορές είναι ύποπτο. Τρεις φορές είναι φόνος»…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet