Το να βάφονται  οι άντρες δεν είναι κάτι νέο, ούτε γνώρισμα της εποχής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι αρχαίες φυλές της Ινδίας ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάφουν τα μάτια τους ή και ολόκληρο το σώμα τους χωρίς αυτό να είναι κάτι περίεργο ή να υπονοεί το οτιδήποτε για τη σεξουαλικότητά τους. Γιατί πλέον μας φαίνεται τόσο μεμπτό να βάφεται ένας άντρας;

Κι ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντρών που βάφονται όπως ο Jared Leto, ο David Bowie κι οι περισσότεροι ροκάδες, punk, pop artists που θα συναντήσεις, το make-up στους άντρες παραμένει μεγάλο ταμπού.

Πλέον δεν χρειάζεται να είσαι celebrity για να βάψεις τα μάτια ή τα νύχια σου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το πως αυτοπροσδιορίζονται και ποιο είναι το φύλο τους πειραματίζονται με το μακιγιάζ. Το trend meni-makeup έχει ξεκινήσει μαζικά από την Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία όπου οι άντρες βάφονται ώστε να θυμίζουν πορσελάνινες κούκλες.

 Η ιαπωνική μάρκα Shiseido ανέφερε πως οι πωλήσεις της σε αντρική σειρά προϊόντων ομορφιάς αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: είτε επειδή οι άντρες ήθελαν να βελτιώσουν την εικόνα τους στα διαδικτυακά meatings είτε επειδή ήθελαν να πειραματιστούν. Μάλιστα πολλοί διάσημοι, όπως ο superstar του μπέιζμπολ και πρώην άντρας της Jenifer Lopez Alex Rodriguez έχουν τη δική τους σειρά μακιγιάζ για άντρες. Τα βίντεο του TikTok με hashtag #boysinmakeup έχουν πάνω από 225 εκατομμύρια views, ενώ τα βίντεο με το hashtag #meninmakeup έχουν 160 εκατομμύρια.

@iamcalida @danessamyricksbeauty X @kaleidosmakeup IS THE MOMENT. #glitter #liner ♬ love nwantinti (ah ah ah) – CKay

Πλέον υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο σε όλες τις πλατφόρμες με tutorials από άντρες τα οποία μάλιστα εκτός του ότι μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, θα σε κάνουν να ζηλέψεις το ταλέντο τους. Γιατί θεωρούμε πως το μακιγιάζ είναι γυναικεία υπόθεση; Γιατί από πολύ παλιά πιστεύουμε πως οι γυναίκες πρέπει να είναι όμορφες για τους άντρες και να κρίβουν τις ατέλειές τους βάζοντας ρουζ και «κοκκινάδι» όπως έλεγε το κραγιόν η γιαγιά μου. Πριν 20 χρόνια μπορεί να φαινόταν τόσο αδιανόητο για μια γυναίκα να πάει άβαφη στην εργασία της όσο και για έναν άντρα να βαφτεί. Το make up είχε συνδεθεί άρρηκτα με τη γυναίκα και την ομοφυλοφιλία.

Υπάρχει τεράστια αύξηση με άντρες beauty influencers, όπως πιστεύει και ο 29χρονου Johnstan Chua, ένας δημιουργός περιεχομένου cosplay και special effects makeup artist από τη Σιγκαπούρη με περίπου 307.000 followers στην πλατφόρμα. Υποστηρίζει ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην K-pop.  Είπε ότι η αυξημένη δημοφιλία της νοτιοκορεάτικης τηλεόρασης και των βιντεοκλίπ, όπου οι άνδρες είναι φουλ μακιγιαρισμένοι, βοηθάει τον κόσμο να καταλάβει ότι το να βάφονται οι άνδρες δεν είναι τόσο παράξενο όσο μπορεί να φαίνεται. 

@johnstankazue A little makeover today 🥰 #bts #fyp #btsarmy ♬ Butter – 방탄소년단 (BTS)

«Για μένα το να φορώ μακιγιάζ έχει να κάνει με το να βρίσκω ένα διαφορετικό vibe ή αισθητική για να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου», λέει ο Chua.

Ο Zak Health είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι οι άντρες βάφονται και μάλιστα λέει πως δεν είναι δείγμα αρρενωπότητας το εάν ένας άντρας θα επιλέξει να βαφτεί ή όχι!  «Ένα σωρό αρρενωποί διάσημοι άνδρες βάφονται, έτσι με κάνει να σαστίζω γιατί τα “κανονικά” αγόρια νιώθουν να ευνουχίζονται από την ιδέα του μακιγιάζ και της φροντίδας της επιδερμίδας», λέει ο Zak.

O 18χρονος Heath από το Stratford-upon-Avon, μετράει 127.000 followers και ανεβάζει tutorials με φυσικό μακιγιάζ στο TikTok. Φυσικά και δέχεται σχόλια του τύπου «το μακιγιάζ είναι για γυναίκες», «φέρσου σαν άνδρας», «κάνε αυτό που ταιριάζει στο φύλο σου», στα οποία απαντάει με βίντεο όπου κάνει κι άλλες περιποιήσεις ομορφιάς.

@zakheath Reply to @mmartincic 1) Buy a football ✍🏽✍🏽 2) transform into a man 🤞🏽👁👄👁🤞🏽 #makeup #beauty #fy ♬ Passion – 😘🙈☺️

Πλέον όλα τείνουν να είναι άφυλα. Έτσι και το μακιγιάζ δεν έχει φύλο, ειδικά αυτό ποτέ δεν είχε. Συντηρητικές κοινωνίες που θεωρούσαν πως ο άντρας και η γυναίκα έχουν πολύ συγκεκριμένους ρόλους επέβαλαν το ποιος και εάν θα βάφεται. Το 2022 το makeup θεωρείται καλλιτεχνική έκφραση όπως η ζωγραφική για παράδειγμα. Πλέον τα ρούχα τα καλλυντικά δεν δηλώνουν κάτι για τη σεξουαλικότητα του ατόμου αλλά αντίθετα είναι ένα άψυχο μέσον έκφρασης και ίσως ήρθε η στιγμή να το αντιμετωπίσουμε έτσι!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet