Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο «ζώο» στον πλανήτη; Η τίγρης; Ο καρχαρίας; Ο σκορπιός; Όχι, είναι το κουνούπι. Το «αιμοβόρο» αυτό έντομο είναι υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο. Ο Bill Gates το αντιλαμβάνεται αυτό και εξηγεί πως οι επιστήμονες έχουν βρει ήδη τον καινοτόμο τρόπο του πως θα νικήσουμε το «θηρίο» αυτό.

Με ποιον τρόπο θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα των κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν αρρώστιες όπως τον Δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς, όπως ο Ζίκα, ο chikungunya και ο κίτρινος πυρετός; Όχι με το να τα περιορίσουμε αλλά με το να τα πολλαπλασιάσουμε. 

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Microsoft έγραψε στο blog του, Gatesnotes, ότι η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα World Mosquito εκτρέφει εκατομμύρια κουνούπια σε ένα αποπνηκτικό διώροφο κτήριο φτιαγμένο από τσιμέντο στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Τα κουνούπια αυτά είναι «μεταλλαγμένα» και φέρουν βακτήρια που ονομάζονται Wolbachia, τα οποία τα εμποδίζουν να μεταφέρουν τους προαναφερθέντες ιούς.Έτσι, στο εκτροφείο αρχικά φροντίζουν για κάθε ανάγκη των εντόμων καθώς αυτά αναπτύσσονται από προνύμφες σε νύμφες έως ενήλικες, διατηρώντας τη θερμοκρασία ακριβώς στη σωστή θέση και τα ταΐζουν γενναιόδωρα με ιχθυάλευρα, ζάχαρη και -φυσικά- αίμα.

Στη συνέχεια, τα απελευθερώνουν σε όλη τη χώρα για να αναπαραχθούν με άγρια κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν τον δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς που απειλούν να αρρωστήσουν και να σκοτώσουν τον πληθυσμό της Κολομβίας.

Μετά την αναπαραγωγή τους, τα νέα κουνούπια είναι και αυτά σε μεγάλο βαθμό ανίκανα να μεταφέρουν ιούς, καθώς τα βακτήρια εξαπλώνονται.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η μετάδοση των ιών και προστατεύονται εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες.

Διάβασε τη συνέχεια στο nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet