Με αφορμή το γάμο του πρίγκιπα Φίλιππου και της Νίνα Φλορ θυμόμαστε στιγμές από την royal “μικρή ιστορία” της Ελλάδας και μερικούς από τους ωραιότερους γάμους της αλλοτινής βασιλικής οικογένειαςRemaining Time-0:00FullscreenMute

Παύλος και Φρειδερίκη

Ο διάδοχος Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανοβέρου γνωρίζονταν από παιδιά και ήταν μακρινά εξαδέλφια. Το ειδύλλιο μεταξύ τους πλέχτηκε στη Βίλα Σπάρτα, την όμορφη κατοικία της Ελένης της Ρουμανίας αδελφής του πρίγκιπα Παύλου, στη Φλωρεντία, την εποχή που η Φρειδερίκη σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης το 1935 και ο Παύλος ήταν όπως και εκείνη συχνά προσκεκλημένος της βασίλισσας.

Οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1937. Λέγεται ωστόσο ότι η Φρειδερίκη χρειάστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να πείσει τους γονείς της ότι ήταν έτοιμη να παντρευτεί και πως το αίσθημα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκείνη και τον διάδοχο του Ελληνικού θρόνου ήταν αληθινό.

Παύλος και Φρειδερίκη την ημέρα του γάμου τους το 1938 με την πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, τον Δούκα Ερνέστο Αύγουστο του και την Δούκισσα του Brunswick, τους γονείς της νύφης και τον βασιλιά Γεώργιο Β’ της Ελλάδας, αδελφό του γαμπρού.

Οι γάμοι τους τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου 1938. Με τα σύννεφα του πολέμου να τυλίγουν την Ευρώπη, ο γάμος του διαδόχου θα χαρακτηριζόταν σήμερα μάλλον χαμηλών τόνων, ειδικά σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν, ενώ ο μουντός καιρός δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Παρ’ όλα αυτά έδωσε αφορμή για μια από τις τελευταίες προπολεμικές συναντήσεις των γαλαζοαίματων της Ευρώπης, λίγο πριν ο χάρτης της και οι ζωές τους αλλάξουν για πάντα.

Πενήντα δυο πρίγκιπες, δούκες και κόμητες είχαν προσκληθεί για τους γάμους, οι περισσότεροι με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο δούκας του Κεντ, Γεώργιος, με την σύζυγό του, Μαρίνα, κόρη του πρίγκιπα Νικόλαου της Ελλάδας, ο αντιβασιλέας Παύλος της Γιουγκοσλαβίας και η σύζυγος του Όλγα, αδελφή της Μαρίνας, και ο διάδοχος της Ρουμανίας Μιχαήλ, ο Μέγας Δούκας της Ρωσίας Δημήτριος και ο πρίγκιπας Κνούντ, δευτερότοκος γιος του βασιλέως  Χριστιανού Ι΄ της Δανίας.

Για τον γάμο είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από χρόνια απουσίας οι πρίγκιπες Χριστόφορος και Ανδρέας, θείοι του διαδόχου, αλλά και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδος, κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου και της Ασπασίας Μάνου. Η νύφη έλαβε σαν δώρο εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων ένα περιδέραιο με 14 σμαράγδια και μπριγιάν…

Διάβασε περισσότερα στο hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet