Δεν είναι κάποιο κρυφό μυστικό πως τα brands που λανσάρουν το fast fashion, έχουν εργοστάσια από πίσω με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Παρόλα αυτά, ένα νέο ντοκιμαντέρ του Channel 4, που έγινε υπό άκρα μυστικότητα, παρουσιάζει με λεπτομέρειες τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και βάζει στο επίκεντρο την πιο τάχιστα αναπτυσσόμενη αλυσίδα γρήγορης μόδας αυτή τη στιγμή, τη Shein.

Η Shein είναι γνωστή εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχει στα προϊόντα της, που φέρνουν όμως στην εταιρία εκατομμύρια κέρδη τον μήνα. Ωστόσο, αυτό το χαμηλό κόστος, στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει ο νους αυτό που συμβαίνει σε τουλάχιστον δύο εργοστάσιά της.

Για το Inside the Shein Machine: Untold, όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ, και οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Iman Amrani, ένας εργάτης «τρύπωσε» στα εργοστάσια της Shein στην κινεζική επαρχία Guangzhou και τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά. Ενώ η νομοθεσία της Κίνας ορίζει να μην εργάζονται οι υπάλληλοι πάνω 40 ώρες την εβδομάδας, το ντοκιμαντέρ δείχνει μια τοξική κουλτούρα.

Αυτή δηλαδή που το προσωπικό δεν πληρώνεται καθόλου καλά, παρόλο που οι εργαζόμενοι ξεκινούν στις 8 το πρωί τη δουλειά και τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο πρώτο εργοστάσιο, ίσχυε ένας βασικός μισθός που ανερχόταν σε 4.000 γουάν τον μήνα (που αντιστοιχούν περίπου σε 556 δολάρια), ενώ ίσχυε ο όρος ότι τα χρήματα από τη δουλειά του πρώτου μήνα στο εργοστάσιο παρακρατούνταν, την ώρα που έπρεπε να κατασκευαστούν τουλάχιστον 500 ρούχα την ημέρα.

Στο δεύτερο εργοστάσιο που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ, οι εργάτες δεν αμείβονταν με κάποιον βασικό μισθό και αντί αυτού λάμβαναν 0,27 γουάν για κάθε ρούχο που έφτιαχναν. Οι υπάλληλοι, επίσης, τιμωρούνταν με πρόστιμο που έφτανε σε αξία τα 2/3 του ημερομισθίου τους αν έκαναν ακόμα και ένα μόνο λάθος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet