Είναι πλέον δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει έρθει για να μείνει. Το χειρότερο σενάριο είναι να ξεσπάνε κάθε τρεις και λίγο νέες πανδημίες και αρρώστιες, άγνωστες για το ανθρώπινο είδος. Πάνω σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο βασίζεται μια κινεζική επιστημονική έρευνα, που προειδοποιεί για τα κρυμμένα στους παγετώνες μικρόβια.

Η κλιματική αλλαγή, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, μπορεί να είναι η αιτία για την απελευθέρωση άγνωστων μικροβίων. Αυτά τα μικρόβια επί αιώνες παρέμεναν κρυμμένα στους πάγους και δεν έχουν βγει ποτέ στην επιφάνεια της Γης. Για τον λόγο αυτόν μπορεί να προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology». Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους αποκάλυψε ότι μερικά είναι ικανά να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες. Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια.

To 98% αυτών των ειδών ήταν εντελώς νέα στην επιστήμη και η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους σόκαρε τους ερευνητές. «Παρά τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, οι περιοδικοί κύκλοι ψύξης-απόψυξης και ο περιορισμός των θρεπτικών ουσιών, οι επιφάνειες των παγετώνων υποστηρίζουν μια ποικιλία ζωής», έγραψαν.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 27.000 πιθανούς λοιμογόνους παράγοντες,  που βοηθούν τα βακτήρια να εισβάλουν και να αποικίσουν πιθανούς ξενιστές. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι περίπου το 47% αυτών των παραγόντων λοιμογόνου δράσης δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Συνεπώς παραμένει άγνωστο το πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι.

Διάβασε περισσότερα στο nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet