Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που τελικά κάθε άλλο παρά οικολογικές είναι. Εμείς μπορεί να τις έχουμε «για καλό σκοπό», αλλά αυτές βλάπτουν περισσότερο το περιβάλλον απ΄ ότι νομίζουμε. Υπάρχουν 6 καθημερινές μας συνήθειες που εάν δεν τις εφαρμόσουμε σωστά αυτές βλάπτουν την οικολογική ισορροπία.

 Ανακυκλώνετε λάθος

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι η αυστηρή τήρηση δύο κανόνων. Από τη μία, τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο) πρέπει να ξεχωρίζονται και να τοποθετούνται στους ειδικούς μπλε κάδους. Από την άλλη, οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές. Τι εννοούμε; Ότι πρέπει να αδειάζετε το κουτάκι του αναψυκτικού από το περιεχόμενό του καθώς και να το ξεπλένετε με λίγο νερό προτού το πετάξετε στην ανακύκλωση. Παράλληλα, πρέπει να θυμάστε να αφαιρείτε τα καπάκια από τα μπουκάλια που ρίχνετε στους ειδικούς κάδους. Ξαφνικά, η ανακύκλωση σας φαίνεται βουνό; Τα πράγματα είναι πιο εύκολα από όσο νομίζετε αρκεί να σημειώσετε ό, τι μπορείτε να ανακυκλώσετε:

  • Τις συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο (π.χ. γάλα, κονσέρβες και αναψυκτικά)
  • Τα πλαστικά δοχεία και μπουκάλια (που περιέχουν λάδι, απορρυπαντικά, κ.ά.)
  • Το χαρτί σε κάθε μορφή του με εξαίρεση τις χαρτοπετσέτες, το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας.
  • Το γυαλί (μπουκάλια από κρασί, χυμό, γάλα, κλπ.)
περιβάλλον

Απολυμαίνετε το πάτωμα καθημερινά

 Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά αλλά… στην υπερβολή της βλάπτει το περιβάλλον. Δεν είναι υγιές να ζείτε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Η αλόγιστη χρήση απορρυπαντικών δεν είναι μόνο επιβλαβής για το περιβάλλον λόγω των χημικών, αλλά σκοτώνοντας τους «κακούς» μικρο-οργανισμούς σκοτώνονται και άλλοι που ωφελούν την υγεία μας. Διάβασε εδώ πως θα φτιάξεις τα δικά σου απορρυπαντικά με φυσικό τρόπο.

περιβάλλον

Έχετε πάρα πολλά φυτά

Εάν ξυπνάτε σε ένα ζουγκλώδες περιβάλλον αλλά δεν ξέρετε κάποιους βασικούς κανόνες κηπουρικής, τότε τα νέα δεν είναι πάρα πολύ καλά. Τα φύλλα τους εφοδιάζουν μεν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και την καθαρίζουν από τη σκόνη και τυχόν ρύπους. Παρόλα αυτά, αν δεν τα φροντίζετε σωστά, ενδέχεται να τα μετατρέψετε σε πηγή ρύπανσης. Για παράδειγμα, μπορεί να σπαταλάτε μεγάλες ποσότητες νερού κατά το πότισμά τους ή να έχετε επιλέξει φυτά τα οποία ευδοκιμούν σε άλλα κλίματα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε περισσότερα φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα προκειμένου να τα δείτε να ευδοκιμούν. Για να κάνετε, το πράσινο σπίτι σας πιο φιλικό για το περιβάλλον, καλό είναι να υιοθετήσετε βιολογικές μεθόδους φροντίδας και καλλιέργειας και να αποφεύγετε τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για τις γλάστρες που έχετε το μπαλκόνι σας.

περιβάλλον

Χρησιμοποιείτε χάρτινες σακούλες όταν πάτε στο σούπερ μάρκετ

Μόλις το 20% των χάρτινων σακουλών ανακυκλώνεται. Μπορεί να βιοδιασπώνται πολύ πιο γρήγορα από τις πλαστικές αλλά για να παραχθούν θέλουν 50 φορές περισσότερο νερό από τις πλαστικές. Προτιμάτε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (υφασμάτινες ή ψάθινες) τις οποίες μπορείτε να τις γεμίζετε με τα ψώνια σας ξανά και ξανά.

περιβάλλον

Πλένετε τα ρούχα σας στο πρόγραμμα μισού φορτίου

 Μπορεί να είναι προτιμότερο από το κανονικό πρόγραμμα όταν δεν έχετε αρκετά ρούχα για να γεμίσετε τον κάδο του. Ωστόσο, καλό είναι να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια γιατί είναι πιο δαπανηρή από άποψη ενέργειας. Το πρόγραμμα λειτουργεί απλά με λιγότερη ενέργεια, όχι με το μισό νερό ή τη μισή ενέργεια που νομίζουν οι περισσότεροι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν βάλετε δύο πλύσεις σε πρόγραμμα μισού φορτίου σε απόσταση μερικών ημερών, θα καταναλώσετε περισσότερο νερό και ενέργεια συγκριτικά με μια κανονική πλύση.

περιβάλλον

Ψωνίζετε από την Αμερική… ή κάποιο άλλο μακρινό μέρος.

 Η αγάπη σας για συγκεκριμένα αγαθά (ρούχα, εδέσματα, βιβλία, κ.ά.) που μπορείτε να προμηθεύεστε μόνο από μακριά, έχει υψηλό περιβαλλοντικό κόστος. Η μεταφορά τους από τον τόπο παραγγελίας τους στον τόπο κατοικία σας συμβάλλει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αποτελεί τον κύριο ένοχο για την εμφάνιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Τα περισσότερα πράγματα που επιθυμείτε υπάρχουν σε αφθονία και στην Ελλάδα!

περιβάλλον
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet