Νιώθετε ότι δεν έχετε τίποτα να φορέσετε, παρόλο που οι ντουλάπες είναι ασφυκτικά γεμάτες; Ή ότι τα ντουλάπια της κουζίνας είναι υπερφορτωμένα, αλλά τίποτα δεν σας αρέσει; Η αίσθηση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, ξέρετε, αν δεν κάνετε κάτι. Η Marie Kondo ξέρει τι.

Η ήρεμη χάρη της «γκουρού της τάξης» Marie Kondo, της χάρισε εκτός από 4 εκατομμύρια followers στο Instagram μια θέση στη λίστα του Forbes ανάμεσα στις γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η ίδια ξεκίνησε σαν «tidying coach» με μοναδικό της στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμαζέψουν το σπίτι τους. Κατάφερε όμως να γίνει διάσημη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, διδάσκοντας την τάξη μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου που ανέπτυξε (KonMari Method), η οποία βασίζεται στις ιαπωνικές αξίες. Στόχος μας, σύμφωνα με τη γκουρού, είναι να ζούμε μόνο με πράγματα που μας προκαλούν θετικά συναισθήματα.

Το βιβλίο της «The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» (η Μαγεία της Τακτοποίησης που αλλάζει τη ζωή) πούλησε πάνω από 7 εκατ. αντίτυπα, ενώ τον προπερασμένο Ιανουάριο, έγινε εκπομπή στο Netflix με το όνομα «Tidying Up with Marie Kondo».

Σύμφωνα με τη Marie Kondo , υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες τακτοποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας:

  • Δεσμευτείτε σε αυτό που κάνετε.
  • Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής για σας.
  • Ξεκινήστε και τελειώστε πρώτα με το ξεκαθάρισμα.
  • Τακτοποιήσετε ανά κατηγορία.
  • Ακολουθήσετε τη σωστή σειρά.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας αν κάποιο ρούχο ή αντικείμενο του σπιτιού που έχετε σας προκαλεί χαρά.

Τα μαγικά βήματα της τεχνικής KonMari για να απαλλαγείτε για πάντα από την ακαταστασία

1.Δεσμευτείτε με αυτό που κάνετε

Για να ξεκινήσετε, δεσμεύστε μια ολόκληρη Κυριακή στο ημερολόγιό σας μερικές εβδομάδες πριν. Έτσι, θα είναι σαφής η ημέρα που θα ξεκινήσετε την αποστολής σας.

2. Αποχωριστείτε πράγματα που δεν χρειάζεστε για να κάνετε χώρο για αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία

Ξεκινήστε με τα εύκολα. Αφού βγάλετε όλα τα ρούχα έξω, ξεχωρίστε τα χρήσιμα από τα άχρηστα. Τα δεύτερα εννοείται πώς μπορείτε να τα δωρίσετε ή να τα πουλήσετε διαδικτυακά. Βάλτε αυτά που χρησιμοποιείτε σε κάποιο προσβάσιμο και ορατό σημείο. Κάθε καλοκαίρι κρύψτε τα σακάκια και τα πουλόβερ και αντίστοιχα κάνετε το ίδιο το χειμώνα με τα καλοκαιρινά σας. Σημασία έχει να θυμάστε ποιο ρούχο είναι χρήσιμο και για πότε.

3. Οραματιστείτε το χώρο σας

Ένα από τα πρώτα βήματα της μεθόδου είναι να οραματιστείτε τον χώρο σας χωρίς συσσωρευμένα πράγματα. Σκεφτείτε πως θα θέλατε να είναι το δωμάτιο και η ντουλάπα σας. Μπορείτε να πάρετε ιδέες και από το διαδίκτυο. Και αυτή η συμβουλή δεν αφορά μόνο τη ντουλάπα σας, αλλά και τη ζωή σας γενικότερα.

4.Τακτοποιήστε τα πάντα ανά κατηγορία και όχι ανά δωμάτιο

H μέθοδος Kon Mari είναι απλή και χειρουργική: Δεν εστιάζει στον χώρο, αλλά στο είδος που χρειάζεται συμμάζεμα και ενδεχομένως πέταμα.

5.Τακτοποιήστε με τη σωστή σειρά

Και η σωστή σειρά σύμφωνα με την γκουρού είναι η εξής: Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και μετά όλα τα υπόλοιπα.

6.Μην αρχίσετε να βάζετε σε σειρά τα πράγματα σας

Αν πρώτα δεν έχετε πετάξει όσα δεν χρειάζεστε.

7. Δεχτείτε την αλλαγή

Η αλλαγή για πολλούς είναι τρομακτική και δύσκολη, αλλά, καλό είναι να υιοθετήσετε μια θετική στάση. Αν, λοιπόν, η ιδέα ενός αυστηρά οργανωμένου χώρου σας αγχώνει απλώς αφεθείτε σε αυτήν την αλλαγή και θα γίνετε πολύ πιο ευτυχισμένοι. Άλλωστε σύμφωνα πάντα με τη γκουρού της οργάνωσης η ακαταστασία μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μας, ενώ η σωστή οργάνωση μπορεί να τις βελτιώσει.

https://www.youtube.com/watch?v=r2pvGH8KxMg
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet