Όπως θα επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει περάσει από τη διαδικασία αναζήτησης χρωμάτων για το σπίτι του, η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για ένα δωμάτιο μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο με ατελείωτες επιλογές και λεπτές διαφορές για κατανόηση και υπέρβαση. Όμως μια κοινή απορία όλων, είναι συχνά το αν υπάρχει κάποιο χρώμα που μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα άγχους και στρες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους των χρωμάτων, υπάρχει. Το πιο αγχωτικό χρώμα είναι το κόκκινο.

Η ιδέα ενός κόκκινου δωματίου μπορεί να είναι πολύ έντονη για μερικούς ανθρώπους. Θυμίζει τον κίνδυνο, είναι δυνατό, επιθετικό και διεγερτικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε προειδοποιητικά σήματα και σήματα κυκλοφορίας. Φυσικά, το κόκκινο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σώμα που είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις στο στρες, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένες αισθήσεις και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ωστόσο, το κόκκινο δεν είναι κακό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως χρώμα έμφασης στο σπίτι. Έχει επίσης πολλές θετικές έννοιες. Είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την αγάπη, τη δύναμη και το κίνητρο. Αυτή η απόχρωση έχει την ικανότητα να τραβάει την προσοχή, να προκαλεί πάθος και αισθησιασμό και είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης και βοηθά στη μνήμη.

χρώμα
Image credit: Future

Παρακάτω, ψυχολόγοι χρωμάτων, διακοσμητές και ειδικοί αποκαλύπτουν γιατί το κόκκινο είναι το πιο αγχωτικό χρώμα, αλλά και πώς να διακοσμήσεις με αυτό με έναν πιο ευχάριστο και λιγότερο διεγερτικό τρόπο.

Γιατί είναι το πιο στρεσογόνο χρώμα;

Είναι αξιοσημείωτο ότι το κόκκινο είναι ένα ιστορικό χρώμα, οι επιστήμονες βρήκαν πρόσφατα στοιχεία ότι πάνω από 40.000 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Λίθινης Εποχής άλεθαν τον κόκκινο πηλό για να φτιάξουν βαφές για τους τοίχους και το σώμα. Μια άλλη χρήση ήταν, επίσης, η προστασία στη μετά θάνατον ζωή.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet