Ο επαρκής ύπνος είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευεξία μας και αν περνάς ώρες στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι σου το βράδυ, ναι ίσως να φταίει το ρούτερ σου. Κι αυτό γιατί ίσως είσαι εκτεθειμένη σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το Wi-Fi, τα οποία, αν και γενικά δεν θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία μας, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου σου.

Είτε θέλεις απελπισμένα να μάθεις τρόπους για να κοιμάσαι πιο γρήγορα είτε αναρωτιέσαι εάν η απενεργοποίηση του Wi-Fi σου θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα στο σπίτι, ζητήσαμε τις απαντήσεις από επαγγελματίες. Λοιπόν, θα πρέπει να απενεργοποιείς το ρούτερ σου το βράδυ ως μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο ή απλά δεν αξίζει τον κόπο; Αν θέλεις να ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια, ορισμένοι ειδικοί ύπνου το συνιστούν ανεπιφύλακτα.

Πρέπει να απενεργοποιείς το ρούτερ σου τη νύχτα για καλύτερο ύπνο;

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν το Wi-Fi διαταράσσει τον ύπνο μας. Αν έχεις ήδη δοκιμάσει τα πάντα, από την επένδυση σε καλύτερο στρώμα και μαξιλάρια μέχρι την απομάκρυνση όλων των ηλεκτρονικών ειδών πριν τον ύπνο, αλλά εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις. Το λέει και η επιστήμη. Ο Tom Greenspan, ειδικός στον ύπνο από το VS Mattress σημειώνει ότι μια ενεργή σύνδεση WiFi μπορεί να επηρεάσει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης, αποτρέποντάς τον ύπνο αποκατάστασης.

ρούτερ
Photos: istockphoto.com

Ομοίως, η Isabella Gordan, καθηγήτρια επιστήμης ύπνου και συνιδρύτρια του Sleep Society «συνιστά ανεπιφύλακτα» να απενεργοποιείς το Wi-Fi σου τη νύχτα για δύο λόγους: πρώτον, για καλύτερο ύπνο και δεύτερον, για να προστατεύσεις τη σύνδεσή σου και να μειώσεις τον κίνδυνο hacking. «Τα σήματα ραδιοσυχνοτήτων που μεταδίδονται από τα ρούτερ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε πονοκεφάλους ή κόπωση», λέει. «Επιπλέον, η απενεργοποίηση τους βοηθά στην αποτροπή πρόσβασης ή διακοπής της σύνδεσής σου από άλλα άτομα χωρίς άδεια».

Αν και η ακτινοβολία από το ρούτερ δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, η Isabella εξηγεί ότι εξακολουθεί να είναι πηγή ακτινοβολίας EMF που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. «Η απενεργοποίηση του WiFi κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα κοιμάστε χωρίς διακοπές και θα ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι», λέει.

«Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της απενεργοποίησης του Wi-Fi και του βαθύτερου ύπνου», λέει ο James Oliver, επικεφαλής ερευνητής, ειδικός στον ύπνο και ιδρυτής του HeyMattress. Υποστηρίζει ότι η απενεργοποίησή του μπορεί να σημαίνει ότι ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια, επειδή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το ρούτερ διαταράσσουν τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σου. «Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία λόγω της ασύρματης ακτινοβολίας από τα ρούτερ», προσθέτει, «έτσι το να κλείνουν το διαδίκτυο κάθε βράδυ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά τους».

ρούτερ
Photo: Future

Και δεν το προτείνουν μόνο οι ειδικοί στον ύπνο. Ο Jeremy Dawes, CEO της υπηρεσίας σχεδίασης ιστότοπων και SEO Jez North Web συμμερίζεται τις παραπάνω απόψεις και επιλέγει να απενεργοποιεί το δικό του Wi-Fi τη νύχτα. Ο Jeremy σχολιάζει ότι ενώ δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι επιβλαβές να κοιμάσαι με ανοιχτό το Wi-Fi, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να το απενεργοποιείς τη νύχτα για να μειωθεί η έκθεση στα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ρούτερ WiFi. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα ασφαλή επίπεδα που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες.

Πρέπει να απενεργοποιείς το Wi-Fi σου όταν δεν χρησιμοποιείται;

«Το αν θα απενεργοποιήσετε το Wi-Fi σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως η κατανάλωση ενέργειας, η ασφάλεια, η ευκολία και οι παρεμβολές», λέει ο Jeremy. «Η απενεργοποίηση του Wi-Fi μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους ασφαλείας και να μειώσει τις παρεμβολές με άλλα δίκτυα». Αλλά μπορεί να είναι πιο βολικό να το αφήσεις ενεργοποιημένο εάν το χρησιμοποιείς συχνά ή εάν έχεις συσκευές που συνδέονται αυτόματα σε αυτό.

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα απενεργοποίησης του Wi-Fi τη νύχτα;

Από την άλλη πλευρά, ο Robert Johnson, ο ανώτερος διευθυντής merchandising στην Coast Appliances υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να αφήσεις το Wi-Fi σου ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεδομένου ότι τα ρούτερ έχουν μικρή ποσότητα ενέργειας (περίπου 2 έως 20 watt, ανάλογα στο μοντέλο). Τονίζει επίσης ότι η απενεργοποίηση τους μπορεί να σημαίνει ότι η συσκευή χάνει σημαντικές αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού.

ρούτερ
Photos: Future PLC

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα, την ταχύτητα και τη συνολική του απόδοση και καταπονεί τα εσωτερικά μέρη λόγω των αλλαγών θερμοκρασίας και ισχύος. Οποιεσδήποτε συσκευές είναι επίσης συνδεδεμένες με το ρούτερ, όπως ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις ενημέρωσης και βελτιστοποίησης. Επομένως, η ουσία είναι ότι δεν θα εξοικονομήσει πολύ ενέργεια, θα μπορούσε να επηρεάσει τις ταχύτητες WiFi και ενδεχομένως να μειώσει τη διάρκεια ζωής της ευρυζωνικής σου σύνδεσης.

Ο Andreas Grant, Μηχανικός Ασφάλειας Δικτύων στο Networks Hardware συνιστά ανεπιφύλακτα να το αφήσεις ενεργοποιημένο επίσης. «Ο δρομολογητής Wi-Fi σας δεν χρειάζεται ξεκούραση όπως άλλες συσκευές. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί 24/7 και αυτό είναι κάθε μέρα του χρόνου. Κάθε φορά που απενεργοποιείτε το ρούτερ σας, μπορεί να στείλει αυτόματα σήματα στον πάροχο διαδικτύου σας», εξηγεί.

«Αυτό λειτουργεί ως σήμα ότι η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο είναι ασταθής. Για να διατηρήσει τη σύνδεσή σας σταθερή, μπορεί στη συνέχεια να μειώσει αυτόματα την ταχύτητα», λέει. «Οι πάροχοι ευρυζωνικότητας εργάζονται συνεχώς για τη βελτιστοποίηση της σύνδεσής σας για να παρέχουν την καλύτερη απόδοση. Επηρεάζεται επίσης αυτή τη διαδικασία απενεργοποιώντας συχνά τον δρομολογητή σας. Η μόνη καλή πλευρά που βλέπω είναι ότι μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε άσκοπο scroll down τη νύχτα», λέει.

Αν ο καλύτερος ύπνος είναι προτεραιότητά σου, αξίζει να πειραματιστείς κλείνοντας το ρούτερ σου τη νύχτα για μια εβδομάδα, με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί στον ύπνο. Αλλά προφανώς, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη σύνδεσή σου. Σε μια εποχή που είμαστε συνεχώς switched on, η απενεργοποίηση του Wi-Fi ως μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, ακόμα κι αν είναι καθαρά ψυχολογικό.

Διάβασε επίσης: Γιατί η Feng Shui master Dana Claudat είναι τόσο ενθουσιασμένη για το 2023;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet