Τα eco-friendly κτίσματα είναι το μέλλον και σηματοδοτούν την ανάπτυξη στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Ολοένα και περισσότερα σπίτια χτίζονται με γνώμονα την οικολογική συνείδηση. Είναι ικανά να συνδυάζουν την άνεση, την πολυτέλεια και την τεχνολογία, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η Ocean Builders, μια εταιρεία με έδρα τον Παναμά που ειδικεύεται στην καινοτόμο θαλάσσια τεχνολογία, μόλις αποκάλυψε τα σχέδια της για βιώσιμα πλωτά σπίτια.

Περιγράφονται ως «τα πρώτα σπίτια οικολογικής συνείδησης στον κόσμο», και οι τιμές τους κυμαίνονται από περίπου 295.000 έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή στη μαρίνα Linton Bay στη βόρεια ακτή του Παναμά. Ωστόσο, σχεδιάζουν να τα προωθήσουν και σε άλλα μέρη, μόλις βεβαιωθούν ότι η τεχνολογία μπορεί να υποστηριχθεί αλλού. Τα τρία σπίτια, pods όπως ονομάζονται λόγω του σχήματος κάψουλας, είναι σχεδιασμένα από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα, Koen Olthuis, και την ομάδα του στο Waterstudio.

Στα σχέδια υπάρχουν τα SeaPod, κατασκευασμένο για υδρόβια ζωή, GreenPod, για τη γη, και EcoPod, μια οικολογικά και οικονομικά φιλική επιλογή. Το πρώτο θα δώσει τη λύση στην έλλειψη καταλυμάτων σε δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς. Η υπερυψωμένη κατασκευή διαθέτει έναν χώρο 73 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός κύριου υπνοδωματίου, καθιστικού, κουζίνας και μπάνιου, σε τρεισήμισι επίπεδα. Οι εσωτερικοί τοίχοι μιμούνται τη φυσική ροή του νερού και καμπυλώνουν απρόσκοπτα από το ένα δωμάτιο στο άλλο, δίνοντας την αίσθηση του κυματισμού.

Διαθέτει, επίσης, δύο ατσάλινους σωλήνες γεμάτους αέρα για να επιπλέουν 2,2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και πανοραμικά παράθυρα για θέα στον ωκεανό 360 μοιρών. Σχεδιάστηκε από τον Rüdiger Koch, Head of Engineering της Ocean Builders, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Grant Romundt, με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, προσφέροντάς τους «την πολυτέλεια της σύγχρονης ζωής».

Θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, μαζί με εφαρμογές που συνδυάζουν τη σχεδίαση και τη λειτουργικότητα ώστε να ταιριάζουν σε αυτούς που βρίσκονται μέσα. Τα «έξυπνα δαχτυλίδια» για παράδειγμα θα δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να βάζουν μουσική και να ανοίγουν πόρτες με την κίνηση του χεριού τους.

Το λογισμικό μπορεί να αναβαθμιστεί εξ αποστάσεως και οι νέοι αισθητήρες και αυτοματισμοί μπορούν να εναλλάσσονται εύκολα. Το Pod θα είναι σαν ένα κινητό τηλέφωνο όπου μπορείτε να εγκαταστήσετε νέες «οικιακές εφαρμογές» που αναπτύσσονται συνεχώς.

«Αν η Apple έχτιζε ένα σπίτι, νομίζω ότι θα ήταν το SeaPod, ή το GreenPod ή το EcoPod», λέει ο Romundt. «Υπάρχει πολλή τεχνολογία ενσωματωμένη στα σπίτια αυτά». Ο ίδιος έχει μείνει σε ένα πλωτό σπίτι στο Toronto και χαρακτηρίζει την εμπειρία αυτή ως μοναδική και μαγική.

Διάβασε τη συνέχεια στο nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet