Συγγραφέας: Γιάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης
Τίτλος: Σχολή Νυφών 
Σελ.: 521
Εκδόσεις: Πατάκη

Στην Αθήνα, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η Ροζάνα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της, είναι μνηστευμένη με τον Λεωνίδα, αξιωματικό του ναυτικού και μέλος της Αντίστασης, αυτοεξόριστο στο Κάιρο. Την ερωτεύεται όμως ο Γιόχαν Κλάους, Γερμανός αξιωματικός των Ες Ες. Όσο και αν η Ροζάνα προσπαθεί να τον αποκρούσει, εκείνος την εξαναγκάζει να γίνει μέλος της οργάνωσης φίλων του Χίτλερ «ΜΠΟΥΝΤ» και πιεστικά προσπαθεί να την πείσει να τον ακολουθήσει στο Βερολίνο για να φοιτήσει στην περίφημη Σχολή Νυφών. Έπειτα, σκοπεύει να την παντρευτεί, παρέχοντάς της ασυλία. Η Ροζάνα δεν ενδίδει, αλλά ούτε και αρνείται. Σε συνεννόηση με τον μνηστήρα της και τον Χριστόδουλο Τσιγάντε, αρχηγό του Ιερού Λόχου, λειτουργεί ως κατάσκοπος και παραδίδει στους συμμάχους απόρρητα μυστικά των ναζί. Ωστόσο, στη δίνη της Ιστορίας, οι ανατροπές στη ζωή της Ροζάνας θα αρχίσουν να διαδέχονται η μία την άλλη…

Τα βιβλία της εβδομάδας 14-21 Ιανουαρίου

Συγγραφέας: Αναστασία Χουντουμάδη
Τίτλος: Γιαγιά, πες μας ποια είσαι. Στοιχεία και μαρτυρίες       
Σελ.: 160 
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Η συγγραφέας αναδεικνύει το ρόλο –παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο- της γιαγιάς στην οικογένεια μέσα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και στοιχεία, ενώ παίρνει υπόψη της και την τεράστια αλλαγή παγκοσμίως σε σχέση με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό καθορίζει και τον καινούργιο ρόλο που οι γιαγιάδες μπορούν να διαδραματίσουν σε κοινωνικό, εργασιακό και οικογενειακό επίπεδο. Η αλληλεγγύη, δε, ανάμεσα στις γενιές, τις γιαγιάδες, δηλαδή, και τις κόρες τους οι οποίες αναλαμβάνουν τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας, μπορεί να λειτουργήσει (αν καταφέρει να υπάρξει) ενδυναμωτικά στην κοινωνική πρόοδο και στην ισχυροποίηση των οικογενειακών δεσμών. Το βιβλίο είναι καρπός πολύχρονης έρευνας και μελέτης πάνω σε ένα ευρύ φάσμα της ζωής των γυναικών στους διάφορους ρόλους που υιοθετούν στην οικογένεια, την κοινωνία αλλά και σε σχέση με τον εαυτό τους. Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, τον οποίο οι γυναίκες συνδιαμορφώνουν με τη δράση και τις αντιλήψεις τους, είναι απαραίτητο  να επαναπροσδιορίσουν μέσα από την αλληλεγγύη των γενεών την νέα ταυτότητά τους.

Τα βιβλία της εβδομάδας 14-21 Ιανουαρίου

Συγγραφέας: Πόλλυ Σάμσον
Τίτλος: Θέατρο για ονειροπόλους
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη      
Σελ.: 414   
Εκδόσεις: Πατάκη     

Βρισκόμαστε στην μυθική δεκαετία του1960. Στην Ύδρα δημιουργείται ένας κύκλος διανοουμένων, συγγραφέων, ζωγράφων και μουσικών γύρω από το ζευγάρι των Αυστραλών δημοσιογράφων Τσάρμιαν Κλιφτ και Τζορτζ Τζόνστον. Μέσα σε αυτή τη συντροφιά δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστές τον γοητευτικό συγγραφέας Άξελ Γένσεν, την εκθαμβωτική σύζυγό του, Μαριάννε Ιλέν και έναν νεαρό Καναδό ποιητή ονόματι Λέοναρντ Κοέν.
Ανάμεσά τους καταφτάνει η έφηβη Έρικα, κουβαλώντας ένα πάκο κενά τετράδια και το πένθος της για τον θάνατο της μητέρας της. Εγκατεστημένη στις παρυφές του κύκλου, παρακολουθεί καθηλωμένη και θορυβημένη τον δημιουργικό παράδεισο να καταρρέει.
Το Θέατρο για ονειροπόλους είναι ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα για ουτοπικά όνειρα και την απώλεια της αθωότητας – και για τους πολέμους που μαίνονται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στο πεδίο της μεγαλοφυΐας. Είναι ένα συναρπαστικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα για μια εποχή επαναστατικών αλλαγών και δημιουργικής άνθισης.

Τα βιβλία της εβδομάδας 14-21 Ιανουαρίου

Διαβάστε ακόμα: Τα βιβλία της εβδομάδας 7-14 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!