Τίτλος: Χιούμορ
Συγγραφέας: Terry Eagleton
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Σελίδες: 235
Εκδόσεις: Πεδίο

Η μελέτη του Eagleton εξετάζει διάφορες θεωρίες που έχουν γίνει γνωστές κατά καιρούς σχετικά με το χιούμορ, εκφράζοντάς τες με διαφωτιστικές ιδέες και πετυχημένα αστεία. Μία εκδοχή είναι πως το χιούμορ συνδέεται με την ασυνάφεια ενώ υποστηρίζει πως αντικατοπτρίζει μια σχεδόν σαδιστική μορφή ανωτερότητας έναντι των άλλων.
Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών και φιλοσοφικών πηγών, από τον Αριστοτέλη και τον Θωμά τον Ακινάτη έως τον Χομπς, τον Φρόιντ και τον Μπαχτίν, ο συγγραφέας αναζητά τους κρυφούς ψυχαναλυτικούς μηχανισμούς πίσω από το χιούμορ και ερμηνεύει την κοινωνική και πολιτική του εξέλιξη ανά τους αιώνες.

Τα βιβλία της εβδομάδας 21-28 Ιανουαρίου

Τίτλος: Τext
Συγγραφέας: Dmitry Glukhovsky
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Σελίδες: 437
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Βρισκόμαστε στο 2016 στη Μόσχα. Ο Ιλιά αποφυλακίζεται ύστερα από 7 χρόνια και επιστρέφει στο σπίτι του. Σε αυτό το διάστημα, η μητέρα του έχει φύγει από τη ζωή, η κοπέλα του έχει πλέον βρει άλλον σύντροφο και ο παιδικός τους φίλος έχει αλλάξει απέναντί του και τον αντιμετωπίζει καχύποπτα. Πνιγμένος από την αδικία και την απογοήτευση, αρχίζει να πίνει πολύ. Θέλει να δικαιωθεί και τα βάζει με τον αστυνομικό της δίωξης που τον έβαλε φυλακή, τον Πέτια. Φτάνει σε ακραίο σημείο και πλέον έχει το κινητό του Πέτια στην κατοχή του. Δεν διστάζει να απαντά στους οικείους του, ακόμα και στην έγκυο γυναίκα του. Σταδιακά υιοθετεί μια καινούργια ταυτότητα. Οι ζωές τον δύο μπλέκονται και η εξέλιξη είναι συναρπαστική.

Τα βιβλία της εβδομάδας 21-28 Ιανουαρίου

Τίτλος: Αδελφές Λιβανού
Συγγραφέας: Stephanie Des Horts
Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Σελίδες: 248
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Οι Ευγενία και Τίνα Λιβανού παντρεύτηκαν δύο βαθύπλουτους άνδρες: τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο. Όσο κι αν αυτό ακούγεται ιδανικό, δεν είναι!  Από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και το Σεν Μορίτζ, μέχρι τις πολυτελείς επαύλεις σε Αιγαίο και Ιόνιο, οι αδερφές Λιβανού αποτελούν λαμπερές παρουσίες του διεθνούς τζετ σετ κρύβοντας ένα μεγάλο δράμα. Ζουν τα πάθη τους, ζηλεύουν και μισούν η μία την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή οι σύζυγοί τους δίνουν τον αγώνα για το ποιος θα επικρατήσει…  

Τα βιβλία της εβδομάδας 21-28 Ιανουαρίου

Διάβασε επίσης: Τα βιβλία της εβδομάδας 14-21 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!