Κεφάλαιο παιδικό δωμάτιο. Ένα από τα βασικά πράγματα που ετοιμάζει κάθε μαμά περιμένοντας το μωράκι της. Η διακόσμησή του είναι από τις πιο ωραίες ασχολίες που έχει να κάνει μία έγκυος. Προσωπικά τουλάχιστον το απόλαυσα πολύ και συνεχίζω να το απολαμβάνω. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά και ακόμα δε νιώθω ότι είναι έτοιμο.

Σαφώς, στην αρχή είναι όλα στο χέρι σου. Από τα απολύτως πρακτικά, μέχρι τα εντελώς διακοσμητικά. Σταδιακά, θες δε θες, το μικρό σου έχει λόγο, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Ένα αγαπημένο ζωάκι ξαφνικά πολλαπλασιάζεται σε εκδοχές, ενώ η κλίση του στα τουβλάκια, είναι ξεκάθαρη στον χώρο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μαμά δεν μπορεί να επέμβει αισθητικά. Όχι αναγκαστικά, αλλά με προτάσεις που μπορεί να είναι όμορφες αλλά και πρακτικές. Εγώ λοιπόν, που ακόμα βάζω και βγάζω διακοσμητικά, posters, ραφάκια, φωτάκια, κουκλάκια κι ένα σωρό άλλα, έχω να σου προτείνω μερικά items που είναι καλοδεχούμενα σε κάθε παιδικό δωμάτιο.

Πλέον, οι επιλογές μου δεν στηρίζονται μόνο στην αισθητική, αλλά και στην χρηστικότητα του αντικειμένου. Γιατί κάθε μαμά με ένα τουλάχιστον τρίχρονο, ξέρει πώς τα παιχνίδια αυξάνονται σε αριθμό με γεωμετρική πρόοδο. Εκεί που είχες αποφασίσει εσύ να παίρνεις μόνο ξύλινα παιχνίδια στο παιδί, τα πλαστικά έχουν κάνει επίθεση. Κι όσο εσύ έλεγες ότι το δωμάτιο του παιδιού θα παραμείνει minimal, τα πολύχρωμα αρκουδάκια κάπου κρυμμένα γελούσαν πονηρά.

Ένα χαλάκι που δεν πάει χαμένο

βρεφικό δωμάτιο
Πουά βαμβακερό χαλάκι, H&M Home

Ένα πουά χαλάκι σε τέτοιες αποχρώσεις ταιριάζει σίγουρα με το δωμάτιο του παιδιού. Ακόμα κι αν έχετε ήδη ένα, αυτό μπορεί να μπει δίπλα από την κούνια, αν όχι να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχουν κι έτσι να δώσει αμέσως έναν αέρα ανανέωσης συνολικά στην εικόνα του δωματίου. Κι αν το βαρεθεί το παιδί, πολύ εύκολα μετακομίζει μετά και στο δικό σου υπνοδωμάτιο.


Πουφ για το βρεφικό δωμάτιο κι όχι μόνο

παιδικό δωμάτιο
Πουφ Φασόλι, COCO-MAT

Τα πουφ είναι πάντα χρήσιμα σε ένα βρεφικό δωμάτιο – και σε ένα παιδικό και σε όλο το σπίτι. Ένα πουφ αρκεί για να φτιάξεις με το παιδί μία γωνιά δική σας. Να παίζετε μαζί, να διαβάζετε, να λέτε ιστορίες. Εκτός του ότι είναι πολύ ωραίο διακοσμητικό στοιχείο, μπορεί να γίνει το μικρό σας ησυχαστήριο που μεταφέρεται παντού στο σπίτι.


Σκαμπό για όλες τις χρήσεις

παιδικό δωμάτιο
Σκαμπό με 2 σκαλοπάτια, IKEA

Ίσως να υπάρχει ήδη ένα τέτοιο στο σπίτι σου. Ένα σκαμπό τέτοιου σχεδιασμού για το παιδικό δωμάτιο δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και πρακτικότητας. Ειδικά όσο το παιδί μεγαλώνει, το βοηθά να φτάνει πράγματα (πάντα με επίβλεψη), να νιώθει πιο αυτόνομο και φυσικά είναι ιδανικό καρεκλάκι για τη μαμά ή τον μπαμπά. Επίσης, μπορεί να γίνει ένα ωραίο κομοδίνο για την κούνια και έπειτα για το κρεβατάκι του. Όσο το σκέφτομαι μπορεί να γίνει πολλά πράγματα και το πιθανότερο είναι να σκεφτείς άλλα τόσα κι εσύ.


Passepartout φωτιστικό

παιδικό δωμάτιο
Φωτιστικό οροφής Rattan Flower, Pragmatic Concept Store

Αν δεν σου αρέσουν τα τελείως παιδικά φωτιστικά, τότε ένα rattan είναι η ιδανική επιλογή. Μέχρι κάποια ηλικία θα είναι σαφώς αποδεκτό. Κι όταν δεν θα είναι, με μεγάλη χαρά νομίζω θα μπει σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο, στο χωλ ή κάπου αλλού.


Κρεμάστρα, η διακριτική

παιδικό δωμάτιο
Κρεμάστρα Ash Wood, PRAKTIKER

Μπορεί να σου φαίνεται πολύ απλή, αλλά αν σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις με 3-4 από αυτές, τότε θα αλλάξεις γνώμη. Δημιούργησε αφηρημένα σχέδια στον τοίχο. Βάλε αυτές τις μονές κρεμάστρες πιο χαμηλά, έτσι ώστε να τις φτάνει το παιδί και εκτός από την πρακτική τους πλευρά, βρες κι αυτή τις δημιουργικότητας. Άσε το παιδί να βρει μόνο του πώς θα τις εντάξει στο παιχνίδι του. Αν για παράδειγμα εκεί δίπλα είναι και η κουζίνα του, μπορεί να κρεμάει την πετσέτα ή την ποδιά του.


Επιτοίχεια ραφιέρα για όλα τα ωραία

παιδικό δωμάτιο
Ράφι τοίχου από μέταλλο και ξύλο, Zara Home

Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να διακοσμήσεις το παιδικό δωμάτιο με όλα εκείνα που έχεις μαζέψει και δεν ξέρεις που να τα βάλεις. Είναι πολύ ωραίο στοιχείο στη διακόσμηση, δεν πιάνει χώρο και μετά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μία πρακτική ραφιέρα για την κουζίνα, να φιλοξενήσει τα γλαστράκια με τα μυρωδικά για παράδειγμα.


Πολυμορφικά κουτιά αποθήκευσης

παιδικό δωμάτιο
Κουτιά αποθήκευσης, BUTLERS

Είναι πρακτικά, χρήσιμα και πάνε εύκολα παντού. Χωράνε κάτω από το κρεβάτι, μπορείς να φτιάξεις πύργους από αυτά και να αποθηκεύσεις όλα αυτά τα μικροσκοπικά πράγματα που βρίσκονται τριγύρω. Προσωπικά, τα είχα για την οργάνωση της αλλαξιέρας και πλέον έχουν γίνει μέρος για αυτοκινητάκια, μαρκαδόρους, πλαστελίνες κλπ.


Βιβλιοθήκη για το βρεφικό δωμάτιο; Αμέ!

παιδικό δωμάτιο
Παιδική ξύλινη βιβλιοθήκη, Kave Home

Είναι πολύ όμορφο να έχει το παιδί την δική του βιβλιοθήκη. Μία τέτοια, βοηθά αρκετά στην πρόσβαση του παιδιού στα βιβλία, έτσι θα το δεις πολλές φορές να ανοίγει μόνο του διάφορα, να διαλέγει αυτό που θέλει να διαβάσετε και να οργανώνει όσα είναι εκτός. Κι αν αναρωτιέσαι για πόσο θα είναι χρήσιμη, θα σου πω για πολύ. Σκέψου μετά αυτό το επιπλάκι κάπου στον διάδρομο ή στο δικό σου υπνοδωμάτιο με posters, αποξηραμένα λουλούδια κι άλλα μικροπράγματα που μόνα τους δεν έχουν αξία. Ενώ όλα μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν μία τέλεια εικόνα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet