Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να ταΐσουμε το παιδί μας. Είναι μια μαγική σύνδεση που δημιουργείται ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Η αλήθεια όμως, είναι ότι το μητρικό γάλα προσφέρει στο παιδί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες.

Πολλές φόρες όμως, οι χρόνοι γι’ αυτήν τη σύνδεση είναι διαφορετικοί για κάθε μητέρα και το παιδί. Κάποια στιγμή, είτε επειδή πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία σου, είτε επειδή έχεις κουραστεί, έρχεται η ώρα του αποθηλασμού. Αν αποφασίσεις να σταματήσεις το θηλασμό, τότε καλό είναι να το κάνεις σταδιακά. Έτσι κι αλλιώς μετά τον 6 μήνα του μωρού αρχίζουν να εισάγονται οι τροφές στην διατροφή του, οπότε και ο θηλασμός προσαρμόζεται σταδιακά σε νέα δεδομένα.

Αποθηλασμός: πως θα το κάνεις σωστά
Η μετάβαση από το θηλασμό στη φόρμουλα χρειάζεται ηρεμία και μέθοδο!

Τι πρέπει να προσέξεις

  • Άρχισε να μειώνεις τα γεύματα σταδιακά. Κράτησε ένα με δυο γεύματα θηλασμού την ημέρα και στη συνέχεια μόνο το βραδύ, έτσι ώστε να μειωθεί και το γάλα που παράγεται.
  • Αντικατέστησε το θηλασμό σταδιακά με άλλα γεύματα.
  • Μερικές φόρες, θα ήταν καλό, το τάισμα του μωρού να γίνεται από άλλο πρόσωπο εκτός της μητέρας, ώστε να αποσυνδέσει το μωρό την μητέρα από το γεύμα.
  • Δώσε χρόνο να συνηθίσει το μωρό την αλλαγή του γεύματος από το στήθος στο γάλα με φόρμουλα. Η σταδιακή αλλαγή θα δώσει στο μωρό, αλλά και σε εσένα το χρόνο να προσαρμοστείτε.
  • Να θυμάσαι ότι το μωρό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από εσένα για να προσαρμοστεί. Χρειάζεται ηρεμία και όχι πίεση σε αυτήν την προσπάθεια. Το σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρετε!
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!