Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών νοσούν από καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ενώ 20 παιδιά και έφηβοι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους ως απόρροια της νόσησης.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Εκτιμάται ότι ένα παιδί ανά 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα.

Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές, αλλά η συχνότερη μορφή της είναι η λευχαιμία.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

 Στις χώρες υψηλού εισοδήματος τo 80% των παιδιών με καρκίνο επιβιώνουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%.

Ο παιδικός καρκίνος σε αριθμούς

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών νοσούν από καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ενώ 20 παιδιά και έφηβοι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους ως απόρροια της νόσησης. Σήμερα υπολογίζεται ότι 300.000-500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν γίνει καλά. Τα 2/3 όσων έχουν γίνει καλά αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας συμβολίζεται με μια χρυσή κορδέλα, η οποία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Συμβολίζει πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού ο Διεθνής Φορέας των Συλλόγων Γονέων και Ασθενών (ICCD) και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP). Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας, τιμά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, και τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο μέσα από το «Δέντρο της Zωής», για να διαδοθεί το μήνυμα για καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας (#cureall #throughyourhands).

Παράλληλα, σήμερα μπορείς να ενημερωθείς και να γίνεις δότης μυελού των οστών:

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet