Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γονείς αγοράζουν όλο και περισσότερο ρολόγια Apple για τα παιδιά τους, σε ηλικίες που ξεκινούν από 5 ετών. Στόχος: να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές ως κινητό τηλέφωνο για τα παιδιά. Με τις δυνατότητες του smart watch, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν ή και να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να έχουν γίνει μια δυσανάλογα μεγάλη αγορά για τα smart watches. Σε μια έρευνα του 2020 σε Αμερικανούς εφήβους από την επενδυτική τράπεζα Piper Sandler, το 31% δήλωσε ότι είχε ένα smart watch. Την ίδια χρονιά, μόλις το 21% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι διέθεταν ένα «έξυπνο ρολόι», σύμφωνα με το Pew Research Center.

Να πάρω ή όχι Smart Watch στο παιδί μου;

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το κατά πόσο η αγορά ενός smart watch σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να εθιστεί στην τεχνολογία από πολύ νωρίς.  Η Apple έχει σκόπιμα μετατρέψει το ρολόι σε μια συσκευή που μπορεί να είναι ελκυστική για τα παιδιά και τους γονείς τους. Το 2020, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Apple Watch SE, το οποίο είχε λιγότερα χαρακτηριστικά από ένα premium μοντέλο και είχε τιμή 120 $ φθηνότερα. Η Apple παρουσίασε επίσης το Family Setup, λογισμικό που επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν την τοποθεσία των παιδιών τους, να διαχειρίζονται τη λίστα επαφών τους και να περιορίζουν τις ειδοποιήσεις τους.

Οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιείται από παιδιά εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ασφαλής. Ειδικά οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις κι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τη χρήση στους ανήλικους χρήστες τους, χρόνια τώρα, με τους νομοθέτες να πραγματοποιούν το 2021 ακροάσεις στο Κογκρέσο για το θέμα και να εξετάζουν εάν ιστότοποι όπως το Instagram οδήγησαν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση τη νεολαία.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η επαφή ενός παιδιού από μικρή ηλικία με την τεχνολογία το βοηθά να τη διαχειρίζεται υπεύθυνα όταν θα πάρει κινητό για παράδειγμα και θα έχει πιο ελεύθερη πρόσβαση στον τεχνολογικό κόσμο. Αντίθετα, άλλοι υποστηρίζουν πως το παιδί εθίζεται από νωρίς, ενώ αποτελεί τεχνολογικό κόλπο από τις εταιρείες καθώς υποσυνείδητα τα παιδιά στο μέλλον θα παραμείνουν πιστά στο ίδιο brand.

Είναι πάντα καλό να μπορείς να ελέγξεις το τί βλέπει το παιδί σου σε έναν κόσμο τεχνολογικού χάους και να το προστατέψεις. Όμως μήπως με όλη αυτή την πρόσβαση στην τεχνολογία χάνεται η παιδικότητα;

Να πάρω ή όχι Smart Watch στο παιδί μου;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά και ηλεκτρονικές συσκευές| Τι προκαλούν οι πολλές ώρες χρήσης τους!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet