Το θέμα παιδιά και social media είναι για δυνατούς λύτες! Υπάρχουν γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους από μικρά να είναι στις κοινωνικές πλατφόρμες και υπάρχουν άλλοι που τους το απαγορεύουν – πολλές φορές μέχρι να περάσει και η εφηβεία!  Η άλλη πτυχή του θέματος αφορά τους γονείς που ποστάρουν τα παιδιά τους συνέχεια στα social media από πολύ μικρά! Τελικά τι πρέπει να κάνουμε;

Celebrities όπως η Kourtney Kardashian, o Mat LeBlanc, η Reese Witherspoon, η Cindy Crawford και οι Beckham απαγορεύουν στα παιδιά τους (ή το έκαναν όσο ήταν ανήλικα) να έχουν social media και ποστάρουν μόνο πολύ συγκεκριμένες φωτογραφίες μαζί τους στον λογαριασμό τους. Ανεξάρτητα από το εάν πλέον πολλά από αυτά τα παιδιά ενηλικιώθηκαν, οι γονείς τους ήθελαν να τα προστατέψουν από τα κακόβουλα σχόλια και τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Για παράδειγμα, η Victoria Beckham έχει πει πως τρέμει στην ιδέα μην ξεκινήσουν να κάνουν body shaming στην κόρη της Harper, ενώ η Kourtney Kardashian είχε αφήσει τον γιο της για ένα διάστημα στα social media μέχρι που αποκάλυψε κάποια πράγματα που …δεν έπρεπε κι αυτό δεν το κάνεις στην οικογένεια Kardashian – κι έτσι έχασε τα δικαιώματά του!

Τι γίνεται όμως όταν είσαι κοινός θνητός και δεν έχεις ένα team από πίσω σου να σε συμβουλέψει για το πως πρέπει να διαχειριστείς την παρουσία του παιδιού σου στα social media; Ακόμα και να μην είσαι γονιός και να το συζητάς θεωρητικά, είναι δύσκολο να το απαντήσεις, πόσο μάλλον όταν έχεις κι ένα παιδί να σε ρωτάει «Μπορώ να κάνω Tik Tok;», «Όλοι οι φίλοι μου έχουν, εμένα γιατί δεν με αφήνεις;», «Με κοροϊδεύουν τα παιδιά!»…  Κι αυτά μπορεί εσένα να μη σου φαίνονται τρομερά σπουδαία όμως για το παιδί ο κοινωνικός του κύκλος είναι πολύ σημαντικός και κυρίως η αποδοχή! Τα παιδιά κατά κύριο λόγο θεωρούν πως ο δρόμος προς το να γίνουν περισσότερο αποδεκτά, είναι να μην ξεχωρίζουν πολύ από τους συνομηλίκους τους!

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, στα περισσότερα ζητήματα που μπορεί να μας απασχολήσουν στη ζωή μας υπάρχουν θετικά και αρνητικά! Έτσι και με τα social media. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ενεργό μέρος της ζωής του παιδιού και του εφήβου. Το πιο σημαντικό, είναι να γνωρίζετε και εσείς αυτά τα μέσα, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν χρειαστεί και πάντα με διακριτικό τρόπο τα παιδιά σας, αλλά και για να τους διδάξετε την ορθή χρήση τους.

social

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας με διάφορους τρόπους

• Βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν με την υπόλοιπη οικογένεια που ενδεχομένως να λείπει στο εξωτερικό.

• Βοηθά στην ανάπτυξη της αντίληψής τους.

• Μαθαίνουν νέα πράγματα και ανταλλάσσουν ιδέες με συνομήλικους γύρω από την τεχνολογία.

• Βοηθά τα παιδιά να είναι αυτόνομα

• Βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν και ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των Social Media

Στα πολύ μικρά παιδιά  που ο εγκέφαλος ακόμα σχηματίζεται, σίγουρα η υπερβολική χρήση του υπολογιστή και του internet, θα επηρεάσει αρνητικά αυτή τη διαδικασία. Γενικά όμως:

  • Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με το πεδίο των πληροφοριών. Αν τα παιδιά δεν έχουν τη γονική επίβλεψη, μπορούν να οδηγηθούν σε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο.
  • Μπορεί να πέσουν θύματα cyber bullying. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να έχει επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Υπάρχουν πολλά θύματα κάθε χρόνο.
  • Η πολλή χρήση του διαδικτύου μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας αρνητικά και να το οδηγήσει στον λεγόμενο κοινωνικό εθισμό του διαδικτύου. Ο εθισμός συνήθως εκδηλώνεται με διάφορα σωματικά συμπτώματα.
  • Τα social media μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού σας να αναπτύξει ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις.

Μια μαμά θα πρέπει να βεβαιώνεται με κάθε τρόπο ότι το παιδί της ξοδεύει ποιοτικό χρόνο σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντάς το πάντα με τα θετικά που μπορεί να προσφέρει η χρήση του διαδικτύου.

social

Διαβάστε επίσης: Πως θα εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο των παιδιών με έξυπνες δραστηριότητες

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet