Το σπίτι, το καταφύγιο και το ασφαλέστερο μέρος για όλους μας για τα παιδάκια μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο όλο κίνδυνους. Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα συμβουλευτήκαμε την παιδίατρο- Νεογνολόγο Αικατερίνη Τσαντίλα όσον αφορά αυτούς του κινδύνους. για την πρόληψη και ποια είναι σε τι να δώσουμε προσοχή.

Θυμάμαι μια στιγμή από την δική μου παιδική ηλικία, περίπου 5 χρονών σαν ζωηρό παιδάκι παίζοντας, έβαλα το κεφάλι μου ανάμεσα στα κάγκελα της σκάλας και δεν μπορούσα να το βγάλω, αυτό που θυμάμαι είναι ο πανικός που επικρατούσε, τα κλάματα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω, φανταστείτε πόσα μπορούν να συμβούν μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού.

Οι πιο συνηθισμένες “πτώσεις”

Μέχρι τα 3 χρόνια οι κινητικές ικανότητες των παιδιών αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το απρόσμενο κάθε μέρα. Για παράδειγμα όταν τα μωρά μπουσουλάνε μπορεί να πάνε οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, και όταν αρχίζουν να περπατάνε είναι ασταθή και οι πτώσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Οι πιο συνηθισμένες πτώσεις συμβαίνουν από:

Αλλαξιέρα: Το μωρό δεν πρέπει να μένει ποτέ μόνο του εκεί.

Κάθισμα Φαγητού: το παιδί πρέπει να είναι πάντα δεμένο

Σκάλες στο σπίτι:  Εάν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, χρειάζεται για την ασφάλεια του παιδιού σας τοποθετηθεί πόρτες ασφαλείας.

ατυχήματα

Μπαλκόνια: τα παιδιά στα μπαλόνια πρέπει να είναι πάντα σε επιτήρηση. Επίσης, είναι πάντα απαραίτητο το προστατευτικό κάγκελο.

Παράθυρα: Τα παράθυρα θα πρέπει πάντα να είναι κλειστά στο χώρο που βρίσκονται παιδιά.

Έπιπλα: τα έπιπλα πρέπει να είναι σωστά στερεωμένα στον τοίχο και να είναι καλυμμένες οι γωνίες.

Μπανιέρα: δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας μόνο γιατί υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσει.

Τα εγκαύματα

Εγκαύματα από υγρά: Δώστε προσοχή στα ζεστά ροφήματα και στο γάλα. Πριν το δώσετε στο παιδί ζεστό, θα πρέπει να δοκιμάζετε τη θερμοκρασία του.

ατυχήματα

Εγκαύματα από συσκευές: μην αφήσετε από τα μάτια σας το παιδί, όταν έχετε ανάμενες τις εστίες της κουζίνας .Μια άλλη συσκευή που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι το σίδερο ρούχων. Επίσης μην αφήνετε εκτεθειμένο ούτε το σίδερο για τα μαλλιά.

Εγκαύματα στο μπάνιο: τα παιδιά μέχρι και το πέμπτο τους έτος θα πρέπει να επιτηρούνται στο μπάνιο. Για παράδειγμα θα πρέπει να ελέγχετε το νερό πριν πλύνετέ το παιδί σας. Επίσης απομακρύνετε από το μπάνιο οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Τέλος οι πρίζες θα πρέπει να είναι καλυμμένες για απόλυτη προστασία.

Ξένα σώματα & μικροαντικείμενα

Τα μικρά παιδιά και τα μωρά έχουν την  τάση να φέρνουν στο στόμα τους ότι αντικείμενο βρίσκουν γύρω τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν πρόσβαση σε μικρά αντικείμενα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε μικρά μέρη παιχνιδιών, κέρματα, μπαταρίες και κοσμήματα.

Άλλα επικίνδυνα αντικείμενα όπως κορδέλες, κορδόνια , υφάσματα , καλώδια και σακούλες.

Χημικά υγρά

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σημεία που υπάρχουνε φάρμακα, καθαριστικά, και αλλά χημικά υγρά.

ατυχήματα

Τα παραπάνω υγρά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε σημεία που δεν θα μπορεί να φτάσει το παιδί. Επίσης ο κίνδυνος δηλητηρίασης ελλοχεύει ακόμη και από μικρές δόσεις αλκοόλ για αυτό αυτά θα πρέπει να κλειδωμένα και όλα τα ποτά. Τέλος, τα τσιγάρα, τα καλλυντικά και τα αρώματα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις παιδιών στο σπίτι.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet