Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη τροφή που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά εάν καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια νέα μελέτη που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά το μήνα όταν είναι έγκυος μειώνει τις πιθανότητες κατά 20%.
Η ομάδα πρότεινε ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να διαγνωστεί ένα παιδί με αυτισμό και να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό αργότερα στη ζωή του.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ψάρια έχουν φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, της ομιλίας και της ακοής του μωρού.
Η φασματική διαταραχή του αυτισμού (ASD) είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων όπως δυσκολία στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους.
Τα άτομα με αυτισμό μπορούν επίσης να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του τόνου της φωνής ενός ατόμου, της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη διαταραχή και δεν έχουν βρει θεραπεία, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει το παιδί να ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Drexel ανέλυσε σχεδόν 4.000 γυναίκες για την έρευνα.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση ψαριών και τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών – «καθιστώντας τα επιρρεπή σε σοβαρές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους» Περίπου 1.377 γυναίκες ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, η ομάδα δεν βρήκε την ίδια σχέση μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου αυτισμού και της κατανάλωσης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Η μελέτη είπε ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν ήταν τόσο ωφέλιμα όσο η κατανάλωση ψαριών, αναφέροντας διαφορές στην ποσότητα της άμεσης έκθεσης στη θρεπτική ουσία σε ένα χάπι έναντι της φυσικής κατανάλωσης.
Η ομάδα πρότεινε επίσης ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν πρόσθετα ή ρυπαντές σε σύγκριση με αυτά στα ψάρια ή θα μπορούσε να είναι «ο ρόλος άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών στα ψάρια, όπως το σελήνιο, το ιώδιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη D, που δρουν μόνα τους ή σε συνδυασμό με [ωμέγα -3].
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) είπε ότι υπάρχουν επίσης ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και των οστών, μείωση του κινδύνου του παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.
Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να τρώνε μεταξύ οκτώ και 12 ουγγιές ψάρι κάθε εβδομάδα, ή δύο έως τρεις μερίδες, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25% δεν τρώνε καθόλου ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 65 με 85% εκατό ανέφερε ότι δεν έπαιρνε συμπληρώματα ωμέγα-3.
Ο FDA έχει προειδοποιήσει ότι, ενώ τα ψάρια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής, οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν να περιορίζουν την ποσότητα θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που καταναλώνουν ενώ είναι έγκυες.
Υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να βρεθούν σε ξιφία, καρχαρία, ωμά οστρακοειδή και καπνιστά ή παστά ψάρια. Η έκθεση σε αυτά τα ψάρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού και μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες και απώλεια ακοής.
Photo Credits: Shutterstock
Διαβάστε επίσης:
4 αλλαγές που θα γίνουν στο δέρμα σου στην εγκυμοσύνη- και πότε είναι ανησυχητικές