Είσαι έγκυος επιτέλους! Το περίμενες τόσο καιρό, το ήθελες όσο τίποτα άλλο! Αλλά μπορεί και να μην νιώθεις μόνο θετικά συναισθήματα. Να αισθάνεσαι άσχημα και να μην μπορείς καν να το πεις οτι δεν χαίρεσαι με αυτή την είδηση. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θέλεις παιδί αλλά μπορεί να σε αγχώνει πολύ η κατάσταση της εγκυμοσύνης και τα συναισθήματα σου είναι ανάμεικτα! Αυτή η περίοδος για την γυναίκα ειναι πολύ σημαντική για την ζωή της, γιατί φέρνει στο κόσμο το πιο μαγικό, το παιδί της! Δεν σημαίνει όμως οτι είναι πάντα εύκολη και ευχάριστη. Οι ορμόνες κάνουν πάρτυ και η ψυχολογία μεταβάλλεται συνεχώς. Η Robyn Horsager-Boehrer καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας έχει μιλήσει για αυτή την κατάσταση και εξηγεί.

εγκυμοσύνη

Όσο μεγαλώνει η κοιλίτσα σου, ο κόσμος σου εύχεται, σου λέει πόσο όμορφη είσαι, πόσο σου πάει η εγκυμοσύνη κ.α. Όλα αυτά εσένα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις περίεργα και να μην αισθάνεσαι την ευτυχία που λένε όλοι ότι πρέπει να νιώθεις. Δεν πρέπει όμως να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό το συναίσθημα σου, αποδέξου το! Στην πραγματικότητα, με βάση έρευνες, πολλές γυναίκες νιώθουν το ίδιο, άλλες στην αρχή, άλλες στη συνέχεια καθώς μπορεί να μην έχουν μια καλή εγκυμοσύνη, να μην είναι όλα ιδανικά και όμορφα.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι ακούμε κυρίως τις ευχάριστες ιστορίες για την χαρά της εγκυμοσύνης. Και όλοι έχουμε στο μυαλό μας την ιδανική-τέλεια εικόνα μιας εγκύου να χαϊδεύει την κοιλίτσα της ή να έχει λιγούρες. Η αλήθεια είναι ότι μια έγκυος μπορεί να μην καταφέρνει καν να μυρίσει το αγαπημένο της φαγητό γιατί η ναυτία δεν την αφήνει. Ε κάποια στιγμή πρέπει να απομυθοποιήσουμε αυτήν την πλασματική εικόνα και να αφήσουμε τα συναισθήματα μας ελεύθερα.

Γιατί δεν είμαι ενθουσιασμένη με την εγκυμοσύνη μου;

Η εγκυμοσύνη και η απόκτηση μωρού φέρνουν μεγάλες αλλαγές μαζί τους. Το σώμα αλλάζει και τα συναισθήματά είναι παντού, αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό. Γιατί όμως;

εγκυμοσύνη

Ορμόνες

Οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλά πράγματα στο σώμα σου, εξασφαλίζουν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για το μωρό στην κοιλιά σου. Δυστυχώς, οι ορμόνες είναι συχνά λιγότερο ιδανικές για τη συναισθηματική σου κατάσταση. Μπορεί να σε μπερδέψουν, μπορούν επίσης να σε κάνουν να θυμώσεις εύκολα ή να ξεσπάσεις ξαφνικά σε κλάματα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να έχεις απροσδόκητες σκέψεις και ερωτήσεις. Θέλω μωρό; Μπορώ να γίνω καλή μητέρα; Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή; Οι σκέψεις είναι πολύ δυσάρεστες, αλλά μην ανησυχείς: δεν σε κάνουν αχάριστη, ούτε θα σε κάνουν κακή μητέρα.

”ΔΕΝ” νιώθω έγκυος

Δεν έχεις μεγάλη κοιλιά, δεν μπορείς να νιώσεις το μωρό να κλωτσάει και δεν έχεις την διάθεση να ψωνίσεις βρεφικά ρούχα. Μερικές φορές απλά δεν το νιώθεις ακόμα. Ειδικά στην αρχή, μπορεί η εγκυμοσύνη να μην είναι ακόμα «ζωντανή» μέσα σου και να νιώθεις εξωπραγματική. Ίσως νιώθεις έγκυος, αλλά πρέπει να συνηθίσεις την ιδέα και τη νέα σου κατάσταση. Το να είσαι έγκυος και να κάνεις παιδί είναι μεγάλη υπόθεση. Ευτυχώς, έχεις εννέα μήνες για να το εξελίξεις σιγά σιγά. Το γεγονός ότι ο ενθουσιασμός είναι ακόμα πολύ μακριά δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Η ιδέα οτι μόλις γεννήσεις ενα μικρό πλάσμα εξαρτάται 100% από εσένα και η σκέψη οτι εσύ θα χάσεις κάποια πράγματα που έκανες μέχρι τώρα χωρίς δεύτερη σκέψη, ειναι το πιο σύνηθες άγχος για όλες τις μέλλουσες μαμάδες.

εγκυμοσύνη

Επίσης η διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιέχει σωματικές παθήσεις που κάνει αυτή την περίοδο λιγότερο μαγική: από τη ναυτία και το φούσκωμα στο πρώτο τρίμηνο έως την αίσθηση ότι καταρρέεις τις τελευταίες εβδομάδες.

ΜΗΝ το αφήσεις να σε ρίξει

Σε ενοχλούν αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώθεις; Η καλύτερη βοήθεια θα ήταν να μιλήσεις σε εναν ειδικό που θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτήν την κατάσταση. Να πεις οτι νιώθεις χωρίς ενοχές, τύψεις για το συναίσθημα σου. Μοιράσου αυτές τις σκέψεις σου και με τους δικούς σου ανθρώπους, που σίγουρα θα ειναι εκεί για εσένα.

Αποδέξου το συναίσθημα σου

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Παρόλο που αυτά τα συναισθήματα είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα, υπάρχουν μόνο αυτή τη στιγμή. Ένα κόλπο είναι να αφήνεις τα συναισθήματά σου να είναι ελεύθερα,  μην προσπαθήσεις να το αλλάξεις ή να το απωθήσεις με όλη σου τη δύναμη. Όλα περνούν, οπότε και αυτό το συναίσθημα θα περάσει και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του. Ποιος ξέρει ακόμα και η ευτυχία και η αυξανόμενη αγάπη για το μικρό πλασματάκι που έρχεται.

εγκυμοσύνη
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet