Υπάρχει περίπτωση να «χάσω» το ταμπόν μου;

Όχι! Ακόμα κι αν χάσετε το κορδονάκι, ο τράχηλός σας είναι πολύ στενός για να χαθεί το ταμπόν σας! Παρόλα αυτά, μπορεί να μπει πιο βαθιά μέσα σας εάν ξεχάσετε να το αφαιρέσετε πριν να βάλετε το επόμενο ή πριν έρθετε σε σεξουαλική επαφή! Σε αυτή την περίπτωση, θα αισθανθείτε μια δυσφορία και καλό θα είναι να το αφαιρέσει ο γυναικολόγος σας!

Μερικές φορές παρατηρώ ακμή ή μικροσκοπικά εξογκώματα γύρω από την περιοχή του κόλπου μου.

Δεδομένου ότι το δέρμα μέσα και γύρω από την περιοχή του κόλπου καλύπτεται συχνά από ρούχα και υγρό, είναι ένα καταφύγιο για βακτήρια. Ο ιδρώτας που παγιδεύεται στη βουβωνική χώρα μπορεί να ενθαρρύνει τα βακτήρια να εισχωρήσουν κάτω από το δέρμα σας και να προκαλέσουν θυλακίτιδα – μια λοίμωξη που προκαλεί ερυθρότητα, φλεγμονή, ευαισθησία, εξογκώματα, φουσκάλες ή σπυράκια. Εάν κάνετε κερί ή ξυρίζετε την περιοχή του μπικίνι, μπορεί να εμφανίσετε σχετικά αβλαβή κόκκινα εξογκώματα ή σπυράκια, τα οποία είναι συνήθως ερεθισμένα τριχοθυλάκια. Μιλήστε με τον γιατρό σας για την χορήγηση κάποια κρέμας!

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κολπική ακμή ή τα εξογκώματα γύρω από την περιοχή του κόλπου σας είναι να κρατάτε τον εαυτό σας στεγνό, καθαρό και να φοράτε φαρδιά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα. Τα στενά ρούχα και τα μεταξωτά ή νάιλον εσώρουχα δυσκολεύουν την «αναπνοή» της κολπικής σας περιοχής, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολικό ιδρώτα, ανάπτυξη βακτηρίων και πιθανή μόλυνση. Όταν περιποιείστε την περιοχή του μπικίνι, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια νέα ξυριστική λεπίδα, τζελ ή κρέμα ξυρίσματος και ξυρίστε προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες.

Σημαντικές ερωτήσεις που έχεις για την υγεία σου!

Έχω ινοκυστικά στήθη, οπότε πώς θα ξέρω αν έχω πρόβλημα;

Όχι μόνο είναι συνηθισμένοι ινοκυστικοί μαστοί, αλλά μπορούν να δυσκολέψουν τις γυναίκες να εντοπίσουν τις ανωμαλίες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να γνωρίσετε το στήθος σας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε μηνιαίες αυτοεξετάσεις αμέσως μετά την περίοδό σας, όταν το στήθος σας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σβώλους. Αν νιώθετε κάτι καινούργιο, θα το καταλάβετε. Όμως, μην πανικοβάλλεστε. Το 80% των εξογκωμάτων που βρίσκουν οι γυναίκες στο στήθος τους δεν είναι καρκινικά.

Εκτός από τη διεξαγωγή μηνιαίων αυτοεξετάσεων, προγραμματίστε έναν ετήσιο έλεγχο μαστού και μια μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών ή νωρίτερα, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Σημαντικές ερωτήσεις που έχεις για την υγεία σου!

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τη γυναικεία μυρωδιά;

Οι καθημερινές δραστηριότητες, ορισμένα είδη ρούχων, όταν βρίσκεστε στον κύκλο σας, η σεξουαλική δραστηριότητα και άλλες ορμονικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν και να συμβάλουν σε αυτό που λέμε κοινές γυναικείες οσμές. Ειλικρινά, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε φρέσκες «εκεί κάτω» είναι ένα ζεστό ντους.

Η αναζήτηση αρωματικών πλύσεων, μαντηλιών, σπρέι και εσώρουχων, που υπόσχονται φρεσκάδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ευαίσθητο δέρμα και να αναστατώσει τα φυσιολογικά βακτήρια που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του κόλπου σας. Επίσης, δεν συνίσταται η χρήση αυτών των μεθόδων, επειδή αλλάζει το επίπεδο pH στον κόλπο σας, το οποίο συχνά μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων. Μάλιστα κινδυνεύετε από την εξάπλωση αυτών των βακτηριδίων στο αναπαραγωγικό σας σύστημα, γι αυτό καλύτερα να το αποφύγετε τελείως!

Μόλις έκανα ένα μωρό. Θα είναι ποτέ ο κόλπος μου ο ίδιος;

Εάν είχατε φυσιολογικό τοκετό, ο κόλπος σας θα πρέπει να έχει επουλωθεί καλά στις 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Ωστόσο, εάν παρουσιάσατε δακρύρροια κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα χρειαστούν περίπου 8 έως 12 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως ο κόλπος σας. Εάν είστε πέρα από τα τυπικά στάδια θεραπείας και εξακολουθείτε να έχετε δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να εξερευνήσετε τις επιλογές (ασκήσεις, τεχνικές, χειρουργικές επεμβάσεις αναζωογόνησης και αναδόμησης) που μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

Σημαντικές ερωτήσεις που έχεις για την υγεία σου!

Έχω παρατηρήσει αύξηση των τριχών στο πρόσωπο. Γιατί αυτό?

Είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες να αποκτούν περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο όσο μεγαλώνουν. Δυστυχώς, αυτή η τριχοφυΐα είναι πιο σκούρα και πιο τραχιά από τις λεπτές τρίχες που μπορεί να είχατε σε νεαρότερη ηλικία. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε μια ξαφνική και δραστική διαφορά στις τρίχες του προσώπου σας, μπορεί να έχετε ορμονική ανισορροπία ή να πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση. Άλλοι πιθανοί λόγοι που συνδέονται με την αυξημένη τριχοφυΐα του προσώπου στις γυναίκες περιλαμβάνουν παρενέργειες φαρμάκων (από του στόματος αντισυλληπτικά ή στεροειδή), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει κάποιος όγκος που εκκρίνει ορμόνες.

Να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχουν περίεργες ή «αμήχανες» ερωτήσεις! Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για το οτιδήποτε! Οι απορίες και οι εξετάσεις σώζουν ζωές!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!