Αν δεν είσαι runner κάθε φορά που γίνεται κάποιος αγώνας η απορία είναι πάντα η ίδια: «Μα καλά πως αντέχουν το τρέξιμο;». Η απάντηση είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσεις να το κάνεις κι εσύ: αν το αντέχουν τόσοι άνθρωποι, αν το καταφέρνουν ανεξάρτητα από την ηλικία, τη σωματική τους διάπλαση και το επίπεδο αντοχής τους, τότε σίγουρα μπορείς κι εσύ.

Το πιο δύσκολο πράγμα με το τρέξιμο είναι η πρώτη φορά. Και το αμέσως επόμενο πιο δύσκολο, είναι να το συνεχίσεις. Το μόνο που χρειάζεσαι όμως είναι να δώσεις λίγο χρόνο.

τρέξιμο

Γι’ αυτό μοιραζόμαστε μαζί σου 10 βασικές συμβουλές και 1 πολύτιμο μυστικό για να ξεκινήσεις σωστά και να συνεχίσεις το τρέξιμο μέχρι να σου γίνει συνήθεια.

1. Νιώσε άνετα

Ξέρω. Η άνεση δεν είναι ακριβώς η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι το τρέξιμο, αλλά, το πρώτο μυστικό είναι να ξεκινήσεις σταδιακά, να αφιερώσεις χρόνο και να μην το παρακάνεις. Για αρχή τρέξε λίγο. Αν σταματήσεις πριν κουραστείς, θα πιστέψεις ότι το τρέξιμο είναι εύκολο γιατί, απλά, θα είναι. Οι πιθανότητές να συνεχίσεις μια “απλή και ξεκούραστη” συνήθεια είναι πολύ μεγαλύτερες από μια δραστηριότητα που μοιάζει σαν τιμωρία.

2. Μη σκέφτεσαι την ταχύτητα

Πρέπει να ξεκινήσεις τρέχοντας αργά. Ακόμη κι αν νιώθεις αστεία. Ακόμη κι αν νιώθεις ότι μπορείς να τρέξεις πολύ πιο γρήγορα από τις πρώτες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν θα μπορείς να τρέξεις γρήγορα για πολλή ώρα. Όμως το τρέξιμο για πολλή ώρα είναι αυτό που πρέπει να κατακτήσεις, ώστε το σώμα σου να απολαύσει όλα τα θετικά αυτής της συνήθειας.

3. Κάνε εναλλαγές ανάμεσα σε τρέξιμο και περπάτημα

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις να τρέχεις είναι το… περπάτημα. Εναλλάσσοντας διαστήματα τρεξίματος με διαστήματα με περπάτημα, μειώνεις σημαντικά το χρόνο ανάκαμψης μετά από τις προπονήσεις. Και χωρίς καν να το καταλάβεις, θα δεις ότι σταδιακά θα αυξάνεις την απόσταση, χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου.

τρέξιμο

4. Μίλησε γι’ αυτό

Σκέψου εκείνον που θα γέλαγε με δάκρυα, αν του έλεγες, ότι αποφάσισες να ξεκινήσεις το τρέξιμο. Κάποιον που, όχι μόνο δεν θα σε υποστηρίξει, αλλά δεν θα χάσει μέρα που να μην σε ρωτήσει ειρωνικά ή πειραχτικά για την πρόοδό σου. Ο χλευασμός του και το να μην του δώσεις τη χαρά ότι δεν τα καταφέρνεις είναι ένα φανταστικό κίνητρο.

5. Βρες συνοδοιπόρο

Δεν έχει σημασία αν ο σύντροφος που θα επιλέξεις θα είναι πιο γρήγορος, πιο αργός ή στο ίδιο επίπεδο  με εσένα. Πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις στιγμές οξείας «τεμπελιάς»! Μπορείς επίσης να βρεις μια ομάδα που να τρέχει. Θα σε βοηθήσει πολύ να ξεκινήσεις και να ανακαλύψεις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι είχες. Αυτός ο σύντροφος είναι (σχεδόν) πιο σημαντικός από τον προηγούμενο, γιατί θα σε ενεργοποιήσει για τους σωστούς λόγους, όχι για εγωιστικούς. Είναι σημαντικό επίσης να εναλλάσσεις ομαδικές εξόδους με σόλο εξόδους – δεν χρειάζεσαι πάντα παρέα – ώστε να μην χρησιμοποιείς τη δική του τεμπελιά ως δικαιολογία για να χαλαρώσεις κι εσύ στον καναπέ.

τρέξιμο

6. Κράτησε το κίνητρό σου

Έχε στο μυαλό σου πάντα το λόγο που έβαλες το τρέξιμο στη ζωή σου: για να βελτιώσεις την υγεία, τη φυσική σου κατάσταση ή το σώμα σου; Ότι κι αν είναι δεν αφορά κανέναν άλλον. Ότι κι αν ακούσεις, όποια τεμπέλικη φωνή και να προσπαθήσει να σε κρατήσει πίσω, εσύ έχε στο μυαλό σου το δικό σου στόχο.

7. Απενεργοποίησε τον εγκέφαλό σου

Το τρέξιμο είναι σαν διαλογισμός. Είναι λίγος χρόνος δώρο μόνο σε εσένα. Γι’ αυτό άκουσε, κοίταξε, νιώσε, απόλαυσε ότι σου προσφέρει το περιβάλλον γύρω σου και ότι η έντονη καθημερινή ζωή σε οδηγεί να αγνοείς. “Αδειάζοντας” το μυαλό σου και εστιάζοντας την ενέργεια στο σώμα σου, μπορείς να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις Αυτό θα σε βοηθήσει γενικότερα σε στιγμές κρίσης. Πως; Εστιάζοντας στις αισθήσεις σου, νιώθοντας πως αισθάνεται το σώμα σου, αναπνέοντας συνειδητά, ακούγοντας τον χτύπο της καρδιάς σου και τον ήχο των βημάτων σου.

8. Να είσαι συνεπής

Το τρέξιμο, στην αρχή, απαιτεί πολλή προσπάθεια. Αλλά δεν θα είναι έτσι για πάντα. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να τρέχει, απλώς πρέπει να το ξαναθυμηθεί. Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να δεις αποτελέσματα. Επομένως, η σταθερότητα είναι απαραίτητη. Σιγά σιγά θα δεις την αίσθηση της κόπωσης να μειώνεται, το αίσθημα ευεξίας λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών να αυξάνεται και το σώμα σου να αλλάζει. Ο δρόμος που μας οδηγεί σε φιλόδοξους στόχους, όπως με όλα, περνά μέσα από αφοσίωση και επιμονή.

9. Κράτα ημερολόγιο

Η καταγραφή των προπονήσεων θα σου επιτρέπει να ελέγχεις την πρόοδό σου. Σε τρεις μήνες από τώρα γυρνώντας πίσω θα θυμάσαι ότι άντεχες να τρέχεις μόλις για 1 λεπτό, ενώ τώρα κοντεύεις τα 5 χιλιόμετρα.

10. Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Τα πήγες θαυμάσια. Τώρα πρέπει να ανταμείψεις τον εαυτό σου. Όπως σου αρέσει, με μικρά ή μεγάλα βραβεία, το σημαντικό είναι να μην ξεχάσεις να συγχαρείς τον εαυτό σας για τη διαδρομή και το στόχο που πέτυχες.

τρέξιμο

Και το Νο1 Μυστικό 

#1 Άκου το σώμα σου

Το τρέξιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο ή επώδυνο, ακόμη και πηγή τραυματισμού και όχι ευεξίας, εάν δεν το κάνεις σωστά. Γι’ αυτό, ένα βήμα τη φορά. Η πρώτη διαδρομή θα είναι η πιο άγνωστη, η πιο κουραστική, η πιο περίεργη. Μπορεί να σκέφτεσαι “τι κάνω τώρα;” ή να νιώθεις ότι δεν έχει νόημα. Να θυμάσαι όμως: νόημα δεν θα έχει μόνο αν τα παρατήσεις.

Διάβασε ακόμη: 5 Tips για την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά από καιρό!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet