Παλεύεις κι εσύ να χωρέσεις το γυμναστήριο στο καθημερινό σου πρόγραμμα; Αν δεν σου βγαίνει, μην πιέζεσαι. Υπάρχει τρόπος να ασκείσαι και μάλιστα αποτελεσματικά. Αρκεί να πας για ένα περπάτημα. “Το περπάτημα μπορεί να είναι τόσο καλό όσο μια προπόνηση” μας λέει η Pilates instructor Μαρία Κοκώνη.


Το περπάτημα, εάν γίνεται συστηματικά έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό:

-Βοηθά στην διατήρηση του ιδανικού βάρους αλλά και στην απώλεια του λίπους.

-Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική και την μυική αντοχή, βελτιώνοντας συνολικά την σωματική απόδοση.

-Δυναμώνει τους μυς και προστατεύει τις αρθρώσεις-κυρίως των κάτω άκρων και την μέση.

-Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, μεταβολικού συνδρόμου, οστεοαρθρίτιδας, παχυσαρκίας, άνοιας, κατάθλιψης

-Μειώνει τα επίπεδα στρες και έντασης-10 λεπτά περπάτημα επιδρούν στο άγχος εξίσου καλά με 45 λεπτά προπόνησης, αυξάνοντας παράλληλα το αίσθημα ευεξίας.

-Βελτιστοποιεί τις νοητικές λειτουργίες, τη μνήμη,τον ύπνο

-Θωρακίζει το ανοσοποιητικό

-Επιδρά θετικά στον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο

-Ερευνητές στο Χάρβαρντ παρατήρησαν πως μειώνει την επίδραση των γονίδιων που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους κατά 50% όπως φαίνεται σε έρευνα που έγινε σε πάνω από 12.000 ανθρώπους!

Περπάτημα

Τι πρέπει ακόμη να ξέρεις και πως θα κάνεις το περπάτημα πιο αποτελεσματικό

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (όπως είναι το γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για να έχουν ουσιαστικά οφέλη.
  • Εάν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους υπολόγισε περισσότερο από 250 λεπτα μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης μέσα στην εβδομάδα. Ιδανικά συνδύασε το με προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) 2 φορές την εβδομάδα και φυσικά, διατροφή για πιο άμεσα αποτελέσματα!
  • Σε γενικές γραμμές , 20-30 λεπτά την ημέρα περπάτημα είναι μια καλή αρχή. Εάν έχεις να ασκηθείς πολύ καιρό ακόμα και 10-15 λεπτά είναι καλύτερα από το καθόλου!
  • Εάν είσαι αρχάριος, ξεκίνα με περπάτημα σε άνετη για εσένα ταχύτητα και σταδιακά αύξησε την ένταση, είτε την ταχύτητα, είτε το χρόνο, είτε την επιβάρυνση (π.χ. ανηφόρα).
  • Είναι σημαντικό να αυξήσεις προοδευτικά αυτές τις παραμέτρους για να συνεχίσεις να βελτιώνεις την απόδοσή σου και να έχεις όλα τα δυνατά οφέλη, μιας και το σώμα όταν κάνεις το ίδιο για πολύ καιρό συνηθίζει και σταμάτα η πρόοδος.
  • Τέλος, μην ξεχνάς πως η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου και διάρκειας μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου και την ευεξία που νιώθεις.

Μαρία Κοκώνη, Pilates & Clinical Pilates Instructor, https://www.instagram.com/aria.kk/

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet