Αν υποφέρεις από πόνο στον αυχένα και τον ώμο, να ξέρεις ότι δεν είσαι η εξαίρεση. Περίπου οι εφτά στους δέκα ενήλικες θα εμφανίσουν παρόμοιο πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Επίσης, περίπου το 50-80% των ενηλίκων που έχουν εμφανίσει πόνο στον αυχένα ή τον ώμο μία φορά, θα ξαναεμφανίσουν συμπτώματα τα επόμενα πέντε χρόνια. Δυστυχώς η πολύπλοκη ανατομική δομή του αυχένα και του ώμου κάνει τη διάγνωση των αιτιών και τη θεραπεία όχι πάντα εύκολη υπόθεση.

Τι προκαλεί πόνο στον αυχένα;

Ο αυχένας είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος με μεγάλη κινητικότητα, λιγότερο “σταθερό” από άλλα τμήματα και άρα περισσότερο ευαίσθητο σε τραυματισμούς. Είναι το σημείο του σώματος που κάνει το κεφάλι να σκύβει, να στρίβει, να κοιτά ψηλά, αριστερά, δεξιά και να εκτελεί πολλές άλλες κινήσεις. 

Η πιο κοινή αιτία άλγους στον αυχένα είναι το άλγος που προέρχεται από τα μαλακά μόρια (μύς, τένοντες, σύνδεσμοι) σαν αποτέλεσμα μυϊκού σπασμού (οξύς ή χρόνιος). Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά από κάποια απότομη κίνηση ή να έρθει σταδιακά και να διαρκέσει αρκετά.

Η βασικότερη αιτία του πόνου στον αυχένα είναι η κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο άκαμπτος αυχένας και ο έντονος πόνος μπορεί να προκύψουν πολλές φορές και μετά από μια μέρα γεμάτη στρες. Αυτό προκαλεί καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. 

Άλλες αιτίες πόνου στον αυχένα μπορεί να είναι εκφυλιστικές νόσοι (π.χ. αρθρίτιδα), ανωμαλίες οστών και αρθρώσεων, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όγκοι.

Εκτός από τον πόνο στην περιοχή μπορεί να νιώσεις δυσκαμψία, πονοκέφαλο, ζαλάδες, ή μούδιασμα στο χέρι. 

Για να μπορέσεις να ανακουφιστείς γρήγορα και αποτελεσματικά η Μαρία Κοκώνη, pilates instructor, μας δείχνει τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε, όχι μόνο όταν πονάμε, αλλά ακόμη και προληπτικά σε καθημερινή βάση.

Διάβασε ακόμα: 5 λόγοι για να ξεκινήσεις τώρα πρωινή γυμναστική

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet