Λατρεύετε τα μακαρόνια με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό; Αγαπάτε το μοσχομυριστό, χωριάτικο ψωμί πασπαλισμένο με λάδι και ρίγανη; Παίρνετε πάντα φρούτα για σνακ στο γραφείο; Εδώ και μερικές δεκαετίες, κάποιες από τις πιο διάσημες δίαιτες έχουν βασίσει τη δημοφιλία τους στην αποχή από τους υδατάνθρακες, δηλαδή από όλα τα παραπάνω. Η θεωρία γύρω από τα μενού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ότι περιορίζοντας την πρόσληψή τους αναγκάζουμε το σώμα να κάψει λίπος που έχει αποθηκεύσει από τα λιπαρά που καταναλώνουμε. Και με αυτό τον τρόπο αδυνατίζουμε!

Ξεκινώντας από την πιο ακραία ίσως εκδοχή, τη δίαιτα Atkins που χρονολογείται από το 1972 και γίνεται σε στάδια, οι υδατάνθρακες περιορίζονται κυρίως σε 20-25γραμμ. με έμφαση σε πράσινα λαχανικά και φρούτα. Την πρωτοκαθεδρία, όμως, στο συγκεκριμένο πλάνο έχουν οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. 

Στην ίδια περίπου λογική κινούνται και οι δίαιτες keto που γνωρίζουν άνθιση αυτή την εποχή. Σε αυτές προστέθηκαν πρόσφατα και οι δίαιτες που ενθαρρύνουν την αποχή από τις πηγές γλουτένης που βρίσκονται σε υδατάνθρακες όπως τα δημητρικά. Ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα γυρνούν την πλάτη σε όλα τα παραπάνω διατροφικά πλάνα και δικαιώνουν τους διατροφολόγους που επιμένουν σε ισορροπημένα μενού. Και η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων κάπου εδώ τελειώνει.

υδατάνθρακες

Η νέα ισορροπία

Μια καινούρια μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση The Lancet Public Health Journal. Βασίστηκε σε δεδομένα από 15.400 ανθρώπους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ισορροπία στους υδατάνθρακες είναι το παν. Συγκεκριμένα από την έρευνα φάνηκε ότι τόσο οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όσο και εκείνες με υψηλή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Ειδικότερα, φάνηκε ότι άνθρωποι που λαμβάνουν κανονική ποσότητα υδατανθράκων ζουν επιπλέον 4 χρόνια συγκριτικά με όσους καταναλώνουν κάτω της συνιστώμενης δοσολογίας και 1 χρόνο περισσότερο από εκείνους που την υπερβαίνουν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μειώνοντας τους υδατάνθρακες περιορίζουμε από τη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά, τα οποία με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι με τις σωστές επιλογές μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα αρκετά υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, σε περίπτωση που για μικρό χρονικό διάστημα θέλουμε να αποχωριστούμε τους υδατάνθρακες. Αν τους αντικαταστήσουμε για παράδειγμα με πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης (π.χ. αρακάς, ξηροί καρποί) θα έχουμε μια πιο ασφαλή δίαιτα για την υγεία μας σε σχέση με τις ζωικές πηγές πρωτεϊνών (π.χ. βοδινό, χοιρινό, πρόβειο κρέας κ.ά). Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες έρευνες (π.χ. Circulation, 2018) το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο γιατρός Dr Robert Atkins, πλούσιο σε ζωικές πηγές πρωτεϊνών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας μακροπρόθεσμα.

Όπως ανέφερε η Dr Sara Seidelmann, ερευνήτρια στην ιατρική καρδιαγγειακής υγείας στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ και επικεφαλής της έρευνας: «Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες που ακολουθούνται στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μπορεί να σχετίζονται μικρότερη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να τις εφαρμόζει».

Διάβασε τη συνέχεια και βρες το ενδεικτικό μενού στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!