Οι πίτες ήταν ανέκαθεν η τροφή που χόρταινε ολόκληρη την οικογένεια αφού τις αγαπάνε όλοι, κρύβεις μέσα τους υλικά που μπορεί να μην πολυτρώνε κάποιοι, γίνεται γρήγορα και φτάνει και για την επόμενη μέρα… Τι άλλο να ζητήσεις τώρα ειδικά που ξεκίνησαν και τα σχολεία. Αυτές οι 3 πίτες είναι εύκολες, έχουν τέλεια- εγγυημένη γεύση καιθα σε κάνουν να επαναλάβεις αυτή τη συνταγή ξανά και ξανά.

#1 Σπιτική πρασόπιτα

Υλικά

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 μεγάλα πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
πίτες

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε μέτρια φωτιά, για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μαϊντανό, το γιαούρτι, τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά σε γέμιση.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία φύλλο για πίτα και ξεχωρίζουμε τα 2 φύλλα χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.
  • Ακουμπάμε το ένα φύλλο στο ταψάκι, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, πιέζοντας ελαφρά στις άκρες να κλείσει η πίτα.
  • Ψήνουμε την πρασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC-200oC, για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.

#2 Πολίτικη κασερόπιτα

Υλικά

● 4 αυγά
● 700 ml γάλα πλήρες
● φρεσκοτριμμένο πιπέρι
● ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
● 1 συσκευασία φύλλο κρούστας “πολίτικο” alfa
● 800 γρ. κασέρι τριμμένο

πίτες

Εκτέλεση

  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί.
  • Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας “πολίτικο” λαδώνοντας το καθένα.
  • Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα κασέρι όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα πάνω από το κασέρι, λαδώνοντας το καθένα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
  • Στρώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
  • Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και διπλώνουμε το γείσο της πίτας.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα των αυγών. Περιμένουμε να το απορροφήσει για 5 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC-200oC, για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.

#3 Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά

  • 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 200 γρ. ξινό τραχανά
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 200 γρ. (περίπου 3/4 του φλυτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. φέτα
  • 180 γρ. κασέρι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 4 αυγά
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πίτες

Εκτέλεση

  • Βάλτε το νερό ή το ζωμό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και βάλτε τον τραχανά να βράσει.
  • Ανακατέψτε συχνά και μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, τραβήξτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει καλά
  •  Ψιλοκόψτε και τσιγαρίστε ένα κρεμμύδι. Παράλληλα τρίψτε τα τυριά και ψιλοκόψτε το μαϊντανό. Βάλτε τα σε μπολ και προσθέστε τον τραχανά όταν κρυώσει καλά.
  • Ρίξτε τα 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και το αλεύρι.
  • Αλείψτε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αδειάστε σε αυτό το χυλό. Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια τις πίτας.
  • Ψήστε στον αέρα, στους 170oC  για 1 ώρα.

Διάβασε ακόμη: Πως θα φτιάξεις τα πιο τέλεια και χορταστικά Smoothies!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!