Πρόκειται για την γνωστή σλάβικη σούπα, με τις δεκάδες εκδοχές που συναντώνται από την Ουκρανία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τις σλαβόφωνες χώρες των Βαλκανίων αλλά και τη Ρουμανία ή την Λευκορωσία.

Αν κι η προφορά του ονόματος της σούπας διαφοροποιείται ελάχιστα από τόπο σε τόπο, η ίδια η σούπα μπορεί να μαγειρευτεί με πολύ διαφορετικά υλικά και η συνταγή της να διαφέρει ακόμα κι από σπίτι σε σπίτι. Το αρχικό όνομα της σούπας έρχεται από την παλιά σλάβικη λέξη brsh (παντζάρι) και στις περισσότερες συνταγές το ζωηρό κόκκινο χρώμα το δίνουν τα παντζάρια. Εμείς σας δίνουμε μια εύκολη εκδοχή της “θερμαντικής” αυτής και πεντανόστιμης σούπας Μπορς, για να αντιμετωπίσετε το κρύο με μια gourmet διάθεση.

Υλικά

2 κιλά βοδινό ή μοσχάρι
Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού πελτέ τομάτας
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού κοτσανάκια σέλινο
4 φλιτζάνια του τσαγιού λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός
2 καρότα
5 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
10 μέτρια κρεμμύδια
3 μέτριες πατάτες
πιπέρι

Σούπα Μπορς (Borscht): Το απόλυτο comfort πιάτο για το κρύο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το βάζετε να βράσει με μπόλικο αλατισμένο νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει, για περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά.

Εν τω μεταξύ, κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τα καρότα και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σέλινο.

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν καλά. Ρίχνετε και τα υπόλοιπα χορταρικά εκτός απ’ τα βρασμένα παντζάρια, τον πελτέ τομάτας, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο τα οποία προσθέτετε αργότερα. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Τότε ρίχνετε και όλο το ζωμό του κρέατος σουρωμένο, τον πελτέ τομάτας, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.

Κόβετε το κρέας σε μέτρια κομμάτια και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και το ζωμό.

Αφήνετε να σιγοβράσουν τα υλικά για τουλάχιστον μια ακόμα ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας πολύ.

Τα τελευταία 10 λεπτά ρίχνετε τα παντζάρια. Σερβίρετε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι μέσα στο οποίο έχετε ρίξει ένα-δυο σταγόνες λεμόνι ή λίγη ξινή κρέμα.

Διάβασε ακόμα: Οι πιο αγαπημένες μας σούπες στην Αθήνα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!