Ο κατάλογος των τροφών για ενυδατωμένο, ελαστικό δέρμα είναι μακρύς και όλες λίγο πολύ τον έχουμε ξανακούσει: άφθονο νερό, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι κάποια όπλα μας για την μάχη μας με τη θαμπή επιδερμίδα και το χρόνο.

Υπάρχουν όμως κι αυτές οι τροφές που μπορούν να δώσουν επιπλέον λάμψη στο δέρμα μας. Είναι κάποιες για παράδειγμα, που βοηθούν το δέρμα να παράγει επιπλέον κολλαγόνο, ή έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική προστασία. Και αυτές είναι πάνω κάτω γνωστές. Αλλά η τροφή η οποία περιέχει όλες τις παραπάνω ιδιότητες, στην οποία ορκίζονται όλοι ανεξαιρέτως οι δερματολόγοι είναι μια: ο σολομός.

Πώς ο σολομός βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας

Η πιστοποιημένη δερματολόγος Whitney Bowe, M.D. μας αποκαλύπτει όλους τους λόγους για να τον εντάξουμε στη διατροφή μας.

Ο σολομός είναι πλούσιος σε φυσικά λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των Ωμέγα-3. Αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην προστασία της λειτουργίας του δερματικού φραγμού, μεγιστοποιώντας τη συγκράτηση της υγρασίας και χαρίζοντας στην επιδερμίδα πιο σφριγηλή και νεανική όψη.

Περιέχει ασταξανθίνη: Όσο εξωτικό και αν σας φαίνεται το συγκεκριμένο συστατικό βρίσκεται σε φυτά και ζώα σε όλο τον κόσμο. Όποιος θαλάσσιος οργανισμός έχει κοκκινωπό ή ροζ χρώμα περιέχει φυσική ασταξανθίνη. Το ζώο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασταξανθίνης είναι ο σολομός, στον οποίο συγκεντρώνεται στους μύες του. Και τι κάνει το συστατικό αυτό; Η φυσική ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα να ταξιδεύει σε όλο το σώμα. Σε όλα τα όργανα στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα. Καταπολεμά τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές και αυτός είναι ο λόγος που τα προστατεύει.

Ο σολομός έχει καταπραϋντικές ιδιότητες: Και αυτό διότι είναι γεμάτος με αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η σχεδιάστρια μόδας Victoria Beckham η οποία έχει παραδεχθεί δημόσια ότι ταλαιπωρείται από προβλήματα ακμής, πιστεύει πολύ στις καταπραϋντικές ιδιότητες του σολομού για την επιδερμίδα της. 

Αποτρέπει την ξηροδερμία: Τα ψάρια- όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία αποδεδειγμένα αποτρέπουν την εμφάνιση της ξηροδερμίας εξαιτίας της ιδιότητάς τους να ενυδατώνουν το δέρμα.

επιδερμίδα

Και βεβαίως εκτός από την επιδερμίδα μας, ο σολομός συνεισφέρει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας και στον έλεγχο του βάρους μας. Διότι:

Περιέχει σχετικά λίγες θερμίδες: Εκτός του ότι είναι φτωχός σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.

Αυξάνει το μεταβολισμό: Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται περισσότερο μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως ο σολομός, σε σύγκριση με άλλες τροφές. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ωμέγα-3 στον σολομό και σε άλλα λιπαρά ψάρια μπορούν να κρατήσουν σε ισορροπία το βάρος.

Ρυθμίζει τις ορμόνες: Η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους ρυθμίζοντας τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, ενισχύοντας το μεταβολικό ρυθμό, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας το λίπος της κοιλιάς.

Με ποιον τρόπο να τον καταναλώσετε

Μπορείτε να φάτε σολομό με ποικίλους τρόπους, από ψητό μέχρι σούσι. Οι διεθνείς κατευθυντήριες διατροφικές γραμμές συνιστούν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός.

Ας δούμε γιατί:

Τα 80 γρ. μαγειρεμένου σολομού περιέχουν:

Θερμίδες: 196 kcal

Υδατάνθρακες: 0 g

Λιπαρά: 11 g

Πρωτεΐνη: 22 g

Φυτικές ίνες: 0 g

Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός

Πώς να επιλέξετε σολομό

Υπάρχουν πολλά είδη σολομού και το καθένα προσφέρει κάτι διαφορετικό:

Chinook (ή βασιλικός σολομός): Είναι το υψηλότερο σε λιπαρά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είδος. Εχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι η πλουσιότερη σε οφέλη για την υγεία πηγή σολομού.

Chum: Είναι χαμηλότερος σε λιπαρά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Εχει σάρκα και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα, όπως πίτες και κονσερβοποιημένα ψάρια. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μαρινάρετε και πασπαλίστε το πριν το ψήσιμο.

Coho (ή ασημένιος σολομός): Είναι ήπιος σε γεύση και συχνά χρησιμοποιείται στα μεταποιημένα προϊόντα όπως μπιφτέκια, λουκάνικα και κονσερβοποιημένα ψάρια. Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ωμέγα -3 περιεχόμενο.

Sockeye: Eίναι κόκκινος σολομός με έντονη γεύση και σφιχτή σάρκα, με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Υπάρχει φρέσκος, κατεψυγμένος, καπνιστός ή σε κονσέρβα.

Εκτρεφόμενος VS άγριου σολομού

Ο σολομός εκτροφής περιέχει περισσότερη μόλυνση από PCB σε σχέση με τον άγριο σολομό. Επιπλέον, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιέργειας στο περιβάλλον.

Διάβασε ακόμη:

3 λάθη που κάνουμε όλοι και μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ρυτίδων

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet