Θα μπορούσαν οι διατροφικές μας επιλογές να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο; Ασφαλώς και ναι! Ο ύπνος, είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό μας και δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο που μπορεί να μας δώσει τα ίδια ωφέλη για την υγεία μας. Η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικά καθώς και οι ώρες που επιλέγουμε να φάμε, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου μας.

Το αλκόολ, τα τηγανητά, οι υδατάνθρακες, τα πικάντικα τρόφιμα και η καφεΐνη επηρεάζουν αρνητικά τον κιρκάδιο ρυθμό και την ποιότητα του ύπνου μας, έχοντας ως συνέπεια διάφορες διαταραχές την ώρα που κοιμόμαστε. Αυτό που είναι σημαντικό και που αξίζει να σημειώσουμε είναι η ώρα και η ποσότητα των γευμάτων που κάνουμε μέσα στη μέρα!
Είναι καλό να πραγματοποιούμε μικρότερα γεύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά να τρώμε πολύ το βράδυ, ή να κοιμόμαστε με άδειο στομάχι. Καλώς ή κακώς όλα αυτά έχουν κακές συνέπειες στον ύπνο μας!

|3 σημαντικά tips από διατροφικές συνήθειες που συμβάλουν στη διαταραχή του ύπνου|

Γλυκοπατάτα

διατροφικές συνήθειες

Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι καλό να αποφεύγονται το βράδυ, όσον αφορά τη γλυκοπατάτα ανήκει στους καλούς υδατάνθρακες που βοηθάνε στη μείωση των διαταραχών ύπνου. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη (και επομένως υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης), οι διατροφολόγoι συνιστούν να καταναλώνουμε ένα ισορροπημένο γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο για να γίνει η σωστή πέψη για ποιοτικό ύπνο.

Καφεΐνη

διατροφικές συνήθειες

Η καφεΐνη δεν ευνοεί τον ξεκούραστο ύπνο, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε καφέ μέχρι νωρίς το απόγευμα! Η πολλή κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σοβαρότερες παρενέργειες, όπως η αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και το άγχος. Η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 6 ώρες για να διασπαστεί μέσα στο σώμα. Στη συνέχεια, χρειάζονται άλλες λίγες ώρες για να εξαλειφθεί η καφεΐνη ή να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα. Άρα είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τον τελευταίο καφέ 10 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Ναι! 10 ώρες νωρίτερα.

Ποτέ με άδειο στομάχι

διατροφικές συνήθειες

Όπως πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν κοιμηθούμε, είναι εξίσου σημαντικό να μην πέφτουμε για ύπνο με άδειο στομάχι. Το να τρώμε 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο, ένα μικρό σνακ, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας να είναι ισορροπημένα, ιδανικά, είναι καλό να επιλέξουμε ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και μη αμυλούχων υδατανθράκων!

Με τις παραπάνω συμβουλές, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την υγιεινή του ύπνου μας και τον τρόπο ζωής μας!

Διαβάστε επίσης: Η απόλυτη δίαιτα για να χάσεις 4 κιλά σε ένα μήνα & να τονώσεις μεταβολισμό και διάθεσή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet