Ας είμαστε ειλικρινείς: Από πολλές απόψεις, το 2022 μοιάζει σαν ένας ζωντανός εφιάλτης (δες οποιοδήποτε δελτίο ειδήσεων). Όταν τα τρέχοντα γεγονότα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη ψυχική μας υγεία, η καλή νυχτερινή ανάπαυση είναι βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της εσωτερικής μας γαλήνης. Έτσι, αν τα τρομακτικά όνειρα έχουν γίνει και δικός σου τακτικός επισκέπτης τη νύχτα, ένας ψυχολόγος λέει ότι υπάρχουν τρεις τύποι εφιαλτών που πρέπει να γνωρίζεις και μερικά βασικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να τους κρατήσεις μακριά.

«Οι εφιάλτες αναφέρονται συχνά ως παραυπνία», λέει ο ψυχοθεραπευτής Lee Phillips, LCSW, EdD. (Η παραϋπνία είναι ένας γενικός όρος για πολλές διαταραχές ύπνου που περιλαμβάνουν εφιάλτες, υπνοβασία και υπνική παράλυση.) «Οι εφιάλτες μπορεί να εμφανιστούν ενώ το άτομο αποκοιμιέται, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν ξυπνάει», σημειώνει ο Δρ. Phillips. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM), ένα στάδιο ύπνου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ταχύτερη αναπνοή.

Το τι προκαλεί τους εφιάλτες είναι λίγο μυστήριο. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι δεν είναι ο Vecna ​​που σε παρασύρει στο Upside Down, αλλά οι μελέτες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτουν περισσότερα για αυτό το θέμα. «Η έρευνα δείχνει ότι οι εφιάλτες μπορεί να προκληθούν από τραύμα, έλλειψη ύπνου, φάρμακα, χρήση ουσιών, την προβολή ταινιών τρόμου, την ανάγνωση τρομακτικών βιβλίων και άλλες διαταραχές», αναφέρει ο Δρ. Phillips, προσθέτωντας ότι οι δικοί του πελάτες έχουν βιώσει εφιάλτες σε συνδυασμό με άγχος, στρες και κατάθλιψη.

εφιαλτών

Αν και η επιστήμη των εφιαλτών βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις συγκεκριμένους τύπους. Παρακάτω, ο Δρ. Phillips τους αναλύει και εξηγεί γιατί μπορεί να τους αντιμετωπίζεις. Επιπλέον, προσφέρει μερικούς τρόπους για να προσπαθήσεις να κρατήσεις τον ύπνο σου γεμάτο καλά όνειρα. Απλώς θυμήσου: Εάν οι εφιάλτες σου εμποδίζουν τον καλό ύπνο ή επιμένουν, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με το γιατρό σου για να μάθεις ποιες εξατομικευμένες αλλαγές μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τον χρόνο που περνάς στο κρεβάτι πιο ήρεμο.

Τα τρία είδη εφιαλτών

Ιδιοπαθείς εφιάλτες

Οι ιδιοπαθείς εφιάλτες είναι ευφάνταστες ακολουθίες ονείρων που δεν είναι αποτέλεσμα τραύματος. (Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαταραγμένων ονείρων.) Ένα άτομο αρχίζει συχνά να βλέπει αυτό το είδος ονείρου στην παιδική του ηλικία και μπορεί να το ακολουθήσει μέχρι τα ενήλικα χρόνια του. «Οι ιδιοπαθείς εφιάλτες εμφανίζονται όταν ένα άτομο είναι πολύ στρεσαρισμένο», λέει ο Δρ. Phillips. «Το άτομο μπορεί επίσης να έχει τέτοιου είδους εφιάλτες λόγω άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και ψυχωσικές διαταραχές».

Ο γιατρός λέει ότι οι ιδιοπαθείς εφιάλτες μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Λόγω των υψηλών επιπέδων στρες, το άτομο μπορεί να βιώσει συναισθηματική αστάθεια που του προκαλεί την αρχική –δεν μπορεί να αποκοιμηθεί– και τη μέση αϋπνία– ξύπνημα στη μέση του ύπνου REM».

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet