Όπως πολλές μορφές ψυχολογικής κακοποίησης, η ναρκισσιστική κακοποίηση μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη, ανεπαίσθητη και ύπουλη που μπορεί να μην καταλάβεις ότι τη βιώνεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: τι χαρακτηρίζει ακριβώς έναν ναρκισσιστή;

Οι ειδικοί ορίζουν συνήθως τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ως: «μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια αδικαιολόγητα υψηλή αίσθηση της σημασίας τους ως υπάρξεις».

Η σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραύμα, εάν δεν ενημερωθείς για τα προειδοποιητικά σημάδια και τους τρόπους που μπορείς να αντιμετωπίσεις και τελικά να απεμπλακείς από αυτή την κατάσταση.

Εάν ανησυχείς ότι ο φίλος ή ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής και δέχεσαι κακοποιητική συμπεριφορά χωρίς να το καταλαβαίνεις, εδώ είναι τα 10 προειδοποιητικά σημάδια σύμφωνα με την ψυχολόγο  Δρ Martina Paglia (παραδείγματα ναρκισσιστικής συμπεριφοράς) που πρέπει να προσέξεις:

ναρκισσιστή

#1 Γοητευτικοί, μόνο για το δικό τους καλό

Στην αρχή θα βάλουν σε εφαρμογή όλη τους την τέχνη για να σε γοητεύσουν- είναι σα να λέμε «να σου κάνουν μάγια». Θα σε κάνουν να νιώσεις ξεχωριστή και μοναδική. Θέλουν να σε πείσουν ότι είναι ό,τι πιο γοητευτικό θα γνωρίσεις στη ζωή σου.

#2 Απαιτούν την άμεση ικανοποίησή τους

Ασχολούνται και τους νοιάζει μόνο ο εαυτός τους- όλη την ώρα. Περιμένουν και απαιτούν να εκπληρώσεις τις ανάγκες τους αμέσως. Μπορεί και να τσακωθούν αν δεν το κάνεις ή αν δεν απαντήσεις αμέσως στις κλήσεις ή στα μηνύματά τους.

#3 Είναι δικαιωματιστές

Συχνά περιμένουν εξαιρετική μεταχείριση από τους άλλους. Στο μυαλό τους, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Για να μπορέσεις να το εντοπίσεις, παρατηρήσε τη συμπεριφορά τους όταν είστε σε κάποιο εστιατόριο μαζί – δες πώς συμπεριφέρονται στους σερβιτόρους και τα άλλα μέλη του προσωπικού. Αν αρχίζει για παράδειγμα να τονίζει τα λάθη τους ώστε να «αποδείξει» με κάποιο τρόπο την ανωτερότητά του αυτό είναι σημάδι ναρκισσισμού.

#4 Αγαπούν να μιλάνε για τον εαυτό τους

Από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να παρατηρήσεις. Του αρέσει να μιλάει για εκείνον συνέχεια; Ή του αρέσει να ακούει; Ένας ναρκισσιστής λατρεύει να μιλάει για τον εαυτό του υπερβολικά και με ενθουσιασμό. Εάν ο «υπέροχος εαυτός του» κυριαρχεί σε κάθε σας συζήτηση είναι τεράστιο red flag ναρκισσισμού.

ναρκισσιστή

#5 Δεν μπορείς να βασιστείς πάνω τους

Άλλος ένας τρόπος να εντοπίσεις τον ναρκισσιστή είναι να δεις το κατά πόσο οι πράξεις του συνδέονται με τα λόγια του. Θα αθετήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, δεν θα τηρήσουν τα ραντεβού τους και θα αποτύχουν να εκπληρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία. Προσοχή όμως εδώ γιατί αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι τη μία φορά και την άλλη όχι.

#6 Είναι εξπέρ στη χειραγώγηση και χωρίς τύψεις

Μερικοί ναρκισσιστές χρησιμοποιούν τους συντρόφους, τους φίλους και τους συναδέλφους τους για να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους και να καλύψουν τα ελαττώματά τους και με λίγα λόγια να περάσει το δικό τους. Τους λείπει η ενσυναίσθηση, και ορισμένοι ναρκισσιστές έχουν ακόμη και αυτό που λέμε «γνωστική ενσυναίσθηση» – καταλαβαίνουν σε πνευματικό επίπεδο πώς νιώθουν οι άλλοι και το χρησιμοποιούν αυτό για να τους χειραγωγήσουν.

#7 Υπάρχουν συνέπειες όταν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους

Δεν αντέχουν τις απογοητεύσεις ή την απόρριψη σε κανένα διακύβευμα. Εάν σου έχουν αναθέσει να κάνεις το οτιδήποτε ή να φερθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο απαιτούν να το κάνεις. Διαφορετικά, υπάρχουν συνέπειες. Γίνονται αγενείς, τσακώνονται μαζί σου ή χειρότερα, μπορεί να σε βασανίσουν συναισθηματικά (να μη σου απαντούν στο τηλέφωνο για κάποιο χρονικό διάστημα ή να χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους στη χειραγώγηση). Αυτές είναι όλες οι τακτικές που χρησιμοποιούν για να σε αναγκάσουν να κάνεις ό,τι θέλουν. Θεωρούν πως όχι μόνο το δικαιούνται αλλά τους ευχαριστεί και τους δίνει ικανοποίηση να πετυχαίνει ο εκβιασμός τους.

Διάβασε ακόμα: Ηρεμιστικά: το χάπι ταμπού! Να πάρω ή να μην πάρω;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet