Όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται σε στιγμές που νιώθουν ότι η ζωή τους χρειάζεται αλλαγές, που αισθάνονται ότι πνίγονται μέσα στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα. Σαν να προσπαθούν να κολυμπήσουν προς μια κατεύθυνση και το κύμα να τους πηγαίνει διαρκώς εκεί που θέλει.

Το πιο σημαντικό στις αλλαγές είναι η συνειδητοποίηση, να καταλάβουμε που πραγματικά βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Από εκεί ξεκινούν όλα και σταδιακά η ζωή μας παίρνει τη ροή που επιθυμούμε.

Ο πιο κοινός μύθος σχετικά με το πώς κάποιος μπορεί να κινητοποιηθεί να κάνει μια αλλαγή συνοψίζεται στα εξής: Ψάχνεις την κατάλληλη πληροφόρηση, βρίσκεις τον κατάλληλο ειδικό και τέλος (με λίγη καλή θέληση), καταφέρνεις να φτάσεις στο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι είναι αδύνατον να αναλάβουμε δράση από τη μία μέρα στην άλλη και να αλλάξουμε συνήθειες χρόνων ή και τρόπους που αντιδράμε σε καταστάσεις. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε, το πιο πιθανό είναι να αποτύχουμε. Το έχουμε βιώσει όλες τις φορές που γραφτήκαμε στο ακριβό γυμναστήριο και δεν πήγαμε ποτέ ή που ακολουθήσαμε την δίαιτα του ειδικού για λίγο καιρό, μόνο για να προσθέσουμε άλλη μια απογοήτευση στο ιστορικό μας.

Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι η αλλαγή έχει 7 στάδια, και ότι η δράση είναι το τέταρτο στάδιο από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται 3 στάδια και έπονται άλλα 3, ώστε να σταθεροποιηθεί η αλλαγή.

ζωή

Η αλλαγή βήμα-βήμα

Στάδιο 1: Δεν έχω πρόθεση να αλλάξω: οι ανταμοιβές που έχω από την συμπεριφορά μου είναι μεγαλύτερες από τα κόστη. Στάδιο προεπισκόπησης.

Στάδιο 2: Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι να αλλάξω. Αρχίζω να βλέπω το κόστος και τα προβλήματα που δημιουργεί η συμπεριφορά μου. Επίσης βλέπω τα εμπόδια της αλλαγής. Αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στα υπέρ και στα κατά. Στάδιο επισκόπησης.

Στάδιο 3: Ετοιμάζομαι να αλλάξω: τα κόστη του να παραμείνω σε μία συμπεριφορά είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη. Στάδιο προετοιμασίας.

Στάδιο 4: Έχω κάνει κάποια βήματα, έχω ζητήσει βοήθεια, έχω κάνει κάποιες αλλαγές, αλλά νιώθω ακόμα δεμένη με την προηγούμενη συμπεριφορά, ίσως η πρόοδος να μου φαίνεται ακόμα αμελητέα. Στάδιο αλλαγής.

Στάδιο 5: Έχω πετύχει τον στόχο μου και τον διατηρώ: σταθεροποιούμαι στη νέα συμπεριφορά, κάνω νέες συνδέσεις με τον κόσμο, χτίζω πάνω στις επιτυχίες μου, έχω αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια. Στάδιο συντήρησης.

Στάδιο 6: Εκτροχιάζομαι: συνειδητοποιώ, ότι είναι αναμενόμενο βήμα της αλλαγής. Βγαίνω πιο ανθεκτική κάθε φορά. Αναρωτιέμαι τι έμαθα για τον εαυτό μου, αντιλαμβάνομαι ότι η πορεία δεν είναι γραμμική και ότι θα επανέρχομαι σε προηγούμενα στάδια. Στάδιο υποτροπής.

Στάδιο 7: Έχω τελειώσει με τον στόχο μου, έχω ωριμάσει, οι υποτροπές είναι ελάχιστες, η αλλαγή είναι ενσωματωμένη στο νέο μου εαυτό. Στάδιο Ολοκλήρωσης.

Ίσως βρίσκετε τον εαυτό σας κολλημένο σε κάποια από τα πρώτα στάδια, σε όλη σας τη ζωή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, ακόμα και αν βιώνετε μεγάλη δυσφορία για το πρόβλημα. Το να αναγνωρίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεστε, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να προχωρήσετε!

ζωή

8 Eρωτήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν:

  1. Εσύ σε ποιο στάδιο νομίζεις ότι βρίσκεσαι;
  2. Τι θα σε βοηθούσε να περάσεις στο επόμενο στάδιο; Τι θα πρότεινες να κάνει ένας φίλος, αν ήθελε να περάσει στο επόμενο στάδιο;
  3. Γιατί θέλεις να αλλάξεις;
  4. Αν δεν κάνεις τελικά κάποια αλλαγή, τι επίπτωση πιστεύεις ότι θα έχει αυτό στη ζωή σου;
  5. Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου έχοντας κάνει την αλλαγή που θέλεις σε 5 χρόνια;
  6. Αν κοιτάξεις πίσω στη ζωή σου όταν θα είσαι σε μεγάλη ηλικία, τι θα ήθελες να βλέπεις από τον εαυτό σου να έχει κάνει σήμερα;
  7. Ποιος μπορεί να σε κινητοποιήσει; Να θυμάσαι ότι κανείς δε μπορεί να σε κινητοποιήσει καλύτερα, από ό,τι εσύ τον εαυτό σου. Ανάπτυξε έναν υποστηρικτικό αυτοδιάλογο, με κατανόηση και συμπόνια προς τον εαυτό σου.
  8. Γιατί αντιστεκόμαστε στις αλλαγές; Αναγνώρισε ότι, αν αντιστέκεσαι στις αλλαγές, υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Αποδέξου ότι οι συμπεριφορές που σ’ ενοχλούν, έχουν επίσης οφέλη. Αναγνώρισε επίσης, την ευφυία του οργανισμού σου, το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει το καλύτερο που μπορεί, ότι ίσως έτσι σε προστατεύει από χειρότερες απειλές.

Διάβασε ακόμη:

2 λάθος τρόποι και 1 σωστός για να βάζουμε όρια- και να τηρούνται

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet