Πολλές φορές στη ζωή μας αισθανόμαστε την αυτοεκτίμησή μας να γκρεμίζεται. Συνήθως αυτό το γεγονός το συνοδεύουν οι σκέψεις «Δεν αξίζω», «Είμαι ένα τίποτα», «Δεν θα καταφέρω αυτά που θέλω». Σε καταλαβαίνω όμως μη φοβάσαι! Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτό το σκοτεινό μέρος και μάλιστα πάνω από μια φορά! Το καλό είναι πως μπορούμε να επανέλθουμε και μάλιστα ακόμα δριμύτεροι.

Όσοι υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται πως έχουν χάσει κάθε έλεγχο και πως δεν μπορούν να τον ανακτήσουν. Μια δυσάρεστη εμπειρία μπορεί να σε κάνει να μειώσεις τις προηγούμενες επιτυχίες σου και να εστιάσεις στην αποτυχία ή σε κάτι που εσύ θεωρείς αποτυχία. Μάλιστα αποδέχεσαι πως αυτή είναι η μοίρα σου και επαναλαμβάνεις το κακό σενάριο συνέχεια στο μυαλό σου.

Ουσιαστικά αυτό που λέει η συγγραφέας και confidence coach Tiwalola Ogunlesi, είναι πως πρέπει να αλλάξεις το mindset σου. Όλοι θα αποτύχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και μάλιστα πάνω από μια φορά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα υπόλοιπα διαγράφονται. «Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στη μέση της καταιγίδας, πάρε μια ανάσα και κάνε ένα βήμα πίσω για να συνειδητοποιήσεις με ποιον τρόπο ακριβώς αντιμετωπίζεις μια κατάσταση. Εάν τα ακυρώνεις όλα όσα έχεις καταφέρει στη ζωή σου τότε οδηγείσαι σε αδιέξοδο. Πρέπει να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα ως ‘’δημιουργός’’  δηλαδή με ελπίδα, γιατί όπου υπάρχει ελπίδα υπάρχει και ευκαιρία να προχωρήσεις μπροστά πιο δυνατή από ποτέ».

αυτοεκτίμησή σου

Η Tiwalola Ogunlesi σου προτείνει 5 βήματα στα οποία αν επιμείνεις μπορείς να αλλάξεις ολόκληρη τη διαδικασία της σκέψης σου.

Μία άσχημη εμπειρία δεν σου καθορίζει τη ζωή, αρκεί να μην την αφήσεις

«Η αποτυχία, οι διακρίσεις, η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή όμως δεν είναι όμως αυτό που είμαστε. Έχεις την επιλογή να μην κουβαλάς αυτό το βάρος στη ζωή σου. Πρέπει να συμβιβαστείς με το παρελθόν σου και να μην αποζητάς το τέλειο καθώς δεν υπάρχει κι είναι καταστροφικό να σκέφτεσαι έτσι. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να επαναπροσδιορίζεις τη ζωή σου ξανά και ξανά! Υπάρχει ομορφιά ακόμα και στον πόνο καθώς είναι μια διαδικασία επούλωσης. Μην σταθείς όμως εκεί. Αξίζεις μια καλύτερη ζωή γ’ αυτό πρέπει η δύναμη της ανάκαμψης να γίνει πιο ισχυρή από τον πόνο σου.»

«Είναι εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Εάν παλεύεις με παλιούς δαίμονες δεν είναι ντροπή να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού το αντίθετο μάλιστα- δείχνει πόσο αγαπάς τον εαυτό σου και κυρίως πόσο γενναία είσαι! Η αξία σου δεν μετριέται από τα πτυχία σου, τα λεφτά σου, τη δουλειά σου! Είσαι σημαντική και μόνο που υπάρχεις. Οπότε κάνε ένα βήμα πίσω και μην αφήσεις την αποτυχία να καθορίσει όλη την αξία της ζωής σου».

αυτοεκτίμησή σου

Η αξία σου είναι εγγενής- κανείς και τίποτα δεν μπορεί να στην αφαιρέσει

Η κοινωνία δεν σε καθορίζει. Ένα πισωγύρισμα στη ζωή- το ότι απέτυχες σε κάποιο project, ότι έφυγες από μια δουλειά, ότι τσακώθηκες με έναν άνθρωπό σου, ότι χώρισες- δεν σε καθορίζει ούτε με αυτό συνεπάγεται ότι δεν αξίζεις. Κακά πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Ανεξάρτητα από τα άσχημα πράγματα που σου συμβαίνουν είσαι άξια της ευτυχίας σου. Το ότι σε απέρριψε κάποιος δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις, σημαίνει ότι δεν ήταν για εσένα αυτό το άτομο ή αυτή η κατάσταση. Όταν αυτό το κάνεις κτήμα σου τότε θα βρεις τη δύναμη να επανακάμψεις!

Η δική σου άποψη για τον εαυτό σου μετράει περισσότερο από του καθενός

«Μερικοί άνθρωποι αρέσκονται στο να λένε άσχημα πράγματα. Δεν είχαν όλοι την τύχη να μεγαλώσουν σε υποστηρικτικές οικογένειες. Μπορεί να άκουσες ότι δεν είσαι καλή, ή αρκετά έξυπνη ή ότι δεν έχεις κάτι το ιδιαίτερο. Εάν κανείς δεν σε υποστήριζε σωστά τότε έχεις πολύ κακό δάσκαλο και οδηγό κι έτσι ενισχύεις αυτές τις ταμπέλες ακόμα περισσότερο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι πως το αφήγημα της ζωής σου το γράφεις εσύ- κανένας άλλος. Το τι σου λένε οι άλλοι είναι δικό τους θέμα- εάν σε πείσεις εσύ πως δεν είσαι καλή, πως δεν είσαι αρκετά έξυπνη ή ιδιαίτερη τότε μόνο θα σε καταβάλλει! Την ευθύνη για το πως βλέπεις τον εαυτό σου την έχεις εσύ και κανένας άλλος!»

Η απόρριψη δεν σε ορίζει

Όπως και η αποτυχία η απόρριψη είναι κάτι που μπορεί να βιώσεις έντονα. Δεν είναι όμως η ταυτότητά σου είναι όμως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταστρέψεις την αυτοεκτίμησή σου αν την εσωτερικεύσεις! Αν κάποιος σου λέει όχι δεν σημαίνει κάτι για εσένα. Ακολουθούν 3 τρόποι για να επαναπροσδιορίσεις τη σημασία της απόρριψης:

  • Δεν ήταν σωστό το timing

Η χρονική περίοδος μπορεί να μην ήταν η σωστή. Είτε μιλάμε για σχέση είτε για δουλειά! Για παράδειγμα κατά τη διάρξεια της πανδημίας πολλοί άνθρωποι δέχτηκαν την απόρριψη στις δουλειές τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά καλοί!

  • Μπορεί να μην ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για εσένα

Όταν κλείνει μια πόρτα δεν σημαίνει πως δεν θα ανοίξει καμία άλλη ποτέ ξανά! Αντίθετα μάλλον σε περιμένει κάτι καλύτερο! Μερικές φορές θα σου πω εγώ πως είναι ευλογία να σε απορρίπτουν! Συνέχισε να χτυπάς πόρτες και μην σταματάς λεπτό γιατί η σωστή θα ανοίξει!

  • Θες χρόνο για να ωριμάσεις.

«Κανείς δεν είναι τέλειος, αυτό να το έχεις πάντα στο μυαλό σου! Όλοι είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία ωρίμανσης! Η ζωή μας δίνει εμπειρίες και διδάγματα που θα σε βοηθήσουν να ωριμάζεις λίγο ακόμα κάθε φορά, να έχεις λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση κάθε φορά! Θα έχεις συνέχεια πισωγυρίσματα αλλά να έχεις και πίστη! Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά! Να είσαι συνεπής στο να προχωράς μπροστά και προτού το καταλάβεις θα η αυτοεκτίμησή σου θα έχει επιστρέψει!»

αυτοεκτίμησή σου

Διαβάστε επίσης: Πως να χωρίσω με τον καλύτερο τρόπο; Οι ειδικοί απαντούν!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet