Μελαγχολία των Χριστουγέννων ή αλλιώς χριστουγεννιάτικα blues. Όπως και να το πεις ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων μελαγχολεί τις γιορτές. Ίσως αισθάνεσαι μια μικρή ζήλια για όσους στολίζουν νωρίς, για τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στους δρόμους, για τα σχέδια των γιορτών «σε ποιο σπίτι θα φάμε φέτος», για εκείνους που είναι χαρούμενοι κι εσύ όχι.

Το μείγμα είναι μελαγχολία και άγχος μέσα στο λαμπερό και γυαλιστερό σκηνικό όπου όλοι φαίνεται σα να εκβιάζουν τους εαυτούς τους να περάσουν καλά -ή σου φαίνεται εσένα ότι το κάνουν- και αισθάνεσαι πως είσαι η μελαγχολική παραφωνία. Να σου πω πως παραφωνία σίγουρα δεν είσαι καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων το παθαίνουν. Ένα μέρος είναι αυτοί που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος αλλά και ένα άλλο είναι αυτοί που παθαίνουν τη λεγόμενη «μελαγχολία των γιορτών».

Αμερικάνοι ψυχολόγοι σημείωσαν πρώτη φορά ότι η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να διεγείρει αισθήματα μελαγχολίας ή επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα που ήδη υποφέρουν από κατάθλιψη τη δεκαετία του 30. Έχει παρατηρηθεί πως η μελαγχολία εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους.

Χριστούγεννα

Ανεπάρκεια

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ανεπαρκείς, έχουν ενοχές επειδή δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις, τα αισθήματα δηλαδή που θεωρούν πως απαιτεί η συγκεκριμένη περίοδος. Λες και τα Χριστούγεννα, όλα πρέπει να είναι φωτεινά, χαρούμενα και γεμάτα θετικά συναισθήματα. Δημιουργείται ένα είδος επιβολής, ότι πρέπει να είσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μια κατάσταση που μπορεί αγχώσει όσους δεν μπορούν να προσαρμοστούν.

 Οικογενειακή θαλπωρή #Not

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να περάσουν τα Χριστούγεννα με τη οικογένειά τους και μερικοί για διάφορους λόγους δεν έχουν οικογένεια- είτε έχουν αποξενωθεί, είτε την έχουν χάσει. Κι εκεί έρχεται να χτυπήσει την πόρτα η μοναξιά που συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη. Τα Χριστούγεννα έχουμε μια (επίπλαστη) ανάγκη να είμαστε με κόσμο αλλιώς έρχεται το συναίσθημα του κοινωνικά αποτυχημένου. Από την άλλη, άγχος μπορεί να προκληθεί κι από τις πολλές δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις για τα δώρα, μερικές ανεπιθύμητες συναντήσεις κα.

Χριστούγεννα

Είσαι μόνος

Αυτή κι αν είναι μια φτιαχτή κατάσταση. Έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα και όλες τις γιορτές με το να είναι κάποιος σε σχέση. Εάν είσαι μόνη ή έχεις χωρίσει αρχίζει και σου δημιουργείται η αίσθηση της στέρησης, της αποτυχίας, της ανεπάρκειας, του ανικανοποίητου. Πολλοί άνθρωποι που είναι μακροχρόνια μόνοι τείνουν να δημιουργούν σενάρια για το πως θα ήταν εάν είχαν έναν σύντροφο στις γιορτές ενώ όσοι είναι χωρισμένοι αναπολούν τότε που ήταν σε σχέση. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν από τη μία κατάσταση άγχους «πρέπει να έχω/να βρω σύντροφο στις γιορτές αλλιώς είμαι δυστυχής» και από την άλλη σε βάζουν σε state κατάθλιψης επειδή δεν λαμβάνεις την αγάπη που θεωρείς ότι έχεις ανάγκη. Φυσικά, δεν έχεις ανάγκη κάποιον για να περάσεις όμορφα- το ξέρεις ήδη αυτό, όμως οι ρομαντικές ταινίες και οι διαφημίσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να το εμπεδώσεις.

Χριστούγεννα

Διάβασε ακόμη: 3 πράγματα που κάνεις και σαμποτάρουν την ευτυχία σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet