Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάτω από τα σκεπάσματα είναι τόσο ωραία; Ανεξάρτητα εάν κοιμάσαι με κουβέρτα ή πάπλωμα, χρειάζεσαι κάτι να σε καλύπτει για να κοιμηθείς – ναι, ακόμη και το καλοκαίρι! Και υπάρχει επιστημονικός λόγος!

Υπάρχουν συμπεριφορικοί λόγοι για τους οποίος τα σεντόνια, οι κουβέρτες και τα παπλώματά μας βοηθούν στον ύπνο, όπως είναι η συνήθεια και η επαναλαμβανόμενη προετοιμασία πριν τον ύπνο! Αλλά ο βασικός λόγος είναι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος ύπνου.

Θερμοκρασία σώματος

Η εσωτερική θερμοκρασία στο σώμα μειώνεται πριν τον ύπνο. Στην πραγματικότητα, λόγω του κιρκάδιου ρυθμού ή αλλιώς βιολογικού ρολογιού, καθώς πλησιάζεις στην ώρα για ύπνο, η θερμοκρασία ρυθμίζεται στη μέση θερμοκρασία, περίπου 37C. Αυτό ονομάζεται θερμορύθμιση. Καθώς η νύχτα προχωρά, ο κύκλος ψύξης του σώματός συνεχίζεται και αν δεν έχεις κάτι να σε καλύψει, το πιθανότερο είναι ότι θα ξυπνήσεις επειδή κρυώνεις. Στο στάδιο του ύπνου REM, ακριβώς γύρω στην αυγή, το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά και τους ενήλικες να ξυπνήσουν γύρω στις τέσσερις ή πέντε το πρωί, εάν δεν καλύπτονται με μια κουβέρτα.

Γιατί κοιμάσαι καλύτερα όταν σκεπάζεσαι;
Αν δεν είσαι σκεπασμένη, γύρω στις 4 με 5 τα χαράματα μπορεί να ξυπνήσεις!

Σεροτονίνη

Ο νευροδιαβιβαστής της σεροτονίνης, γνωστή ορμόνη για τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης, πυροδοτεί την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο, δηλαδή ο λόγος που νυστάζουμε! Η χρήση σκεπάσματος προκαλεί διέγερση πίεσης που ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και έτσι απολαμβάνεις έναν καλύτερο ύπνο.

Γιατί κοιμάσαι καλύτερα όταν σκεπάζεσαι;
Το αγαπημένο σου κουβερτάκι μπορεί να σε νανουρίσει!

Συναισθηματικοί συσχετισμοί

Προφανώς και χρησιμοποιείς κουβέρτες από μικρό παιδί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση με το να μπαίνεις στο κρεβάτι και να σηκώνεις τα σκεπάσματα πριν πάς για ύπνο. Με την πάροδο του χρόνου, έχεις προετοιμαστεί και συσχετίζεις τις κουβέρτες και τα σεντόνια με το να αισθάνεσαι άνετα και μετά να κοιμάσαι. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, έχουν ένα αγαπημένο σετ σεντόνια ή κουβέρτα.

Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου, μέλος του IACSC, www.babysleep.gr.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet