Πέταγμα-ανάσες-βάρος στο στήθος. Το να σηκωθείς από το κρεβάτι όταν έχεις κατάθλιψη ή άγχος ή κάποια ψυχική διαταραχή, είναι το πρώτο δύσκολο challenge της ημέρας. Πέταγμα- ανάσες- βάρος στο στήθος. Repeat. Μέρα με τη μέρα το ίδιο – και αναρωτιέσαι «πόσο θα αντέξω να σηκώνομαι έτσι», «δεν μπορώ άλλο», «αρκετά»! Εάν σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά, τότε καταλαβαίνεις και καταλαβαίνω. Σε νιώθω και με νιώθεις!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, και ο στόχος του εορτασμού είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το μήνυμα του World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: «Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα – Make Mental Health & Well-Being for All a Global Priority»!

ψυχικής

Αφού, λοιπόν,  καταφέρεις να ξυπνήσεις, πρέπει κάπως να ηρεμήσεις, να βρεις νόημα σε όλο αυτό που περνάς, να βρεις κουράγιο να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Περπατάς στον δρόμο, οδηγείς το αμάξι σου, πας στη δουλειά σου, βλέπεις πρόσωπα και ίσως σκέφτεσαι «μακάρι να ήμουν αυτός και να μην είχα αυτό το βάρος, να μην τα σκεφτόμουν όλα τόσο πολύ, να μην λοξοδρομεί το μυαλό μου. Να μπορώ να χαρώ, να αναπνεύσω χωρίς ταχυκαρδία ή πόνο σε κάθε μου εκπνοή». Και μετά ίσως θυμάσαι πως όταν πας στο γραφείο, χαμογελάς, κάνεις αστεία, βγάζεις δουλειά, στηρίζεις κάποιον που ίσως περνάει δύσκολα, είσαι μέντορας, υπεύθυνος κλπ… οπότε ίσως αυτός που είδες τυχαία στον δρόμο και ευχήθηκες να ήσουν εσύ, περνάει κι εκείνος δύσκολα.

Καθημερινά συναντάμε πολλούς ανθρώπους που λειτουργούν κανονικά, φαίνονται ευτυχισμένοι, μπορεί να είναι η ψυχή της παρέας, να γελούν δυνατά, να φαίνεται πως τα έχουν λύσει όλα στη ζωή τους. Αν προσέξεις καλύτερα μπορεί να παρατηρήσεις να χάνονται μερικά δευτερόλεπτα, να μαγκώνουν ή να υγραίνουν τα μάτια τους. Για λίγο δευτερόλεπτα μόνο. Μετά τους φεύγει και συνεχίζουν να «λειτουργούν». Μπορεί να έχεις προσέξει επίσης ότι έχουν έντονη ενσυναίσθηση αν δουν κάποιον να πονάει. Γιατί ξέρουν πως είναι και δεν θέλουν άλλος να υποφέρει έτσι…

Κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες και αρχίζεις να «φαίνεσαι», να σε καταλαβαίνουν ότι δεν είσαι καλά, έχεις νεύρα, δεν μιλάς πολύ, είσαι βαρύς. Γιατί το βάρος δεν το αφήνεις στο κρεβάτι όταν σηκώνεσαι αλλά το παίρνεις μαζί, το κουβαλάς συνέχεια. Ξεχνιέσαι καμιά φορά μέσα στη μέρα και δεν το αισθάνεσαι τόσο όμως ξέρεις πως είναι εκεί. Είτε λοιπόν ζεις με άγχος, κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ξέρω πως είναι. Κι όχι μόνο εγώ! Οι περισσότεροι που θα συναντήσεις στον δρόμο σου. Όμως θα σου πω κάτι πολύ σημαντικό κι ας είναι τετριμμένο: όλα είναι θέμα οπτικής. Δεν σου λέω πως εάν αλλάξεις την οπτική σου θα σου φύγουν όλα. Σου λέω πως δεν πρέπει να απελπίζεσαι, πως πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια.

Στις ψυχικές διαταραχές δεν υπάρχει κάποια ολιστική θεραπεία. Είναι μια συνεχής δουλειά με τον εαυτό σου. Η δουλειά του ψυχοθεραπευτή σου είναι «συμμαχική», να σου δώσει τα όπλα που χρειάζεσαι να καταπολεμήσεις αυτή τη μεγάλη μαύρη σκιά που σε βαραίνει. Δεν θα το καταφέρνεις κάθε μέρα όμως θα ξέρεις πως θα περάσει γιατί έχεις τα όπλα!

ψυχικής

Εάν λοιπόν οι μέρες σου μοιάζουν όπως τις έχουμε περιγράψει, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος/η. Εκατομμύρια «χαμογελαστοί», «ενεργοί» και «λειτουργικοί» άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Είναι η μάχη της εποχής μας!

Κάποιοι κουράζονται κι αποφασίζουν να φύγουν. Μην τους κρίνεις- δεν ήταν αδύναμοι. Οι περισσότεροι που πάσχουν από κατάθλιψη είχαν έστω και μια φορά στη ζωή τους αυτοκτονικές σκέψεις. Όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι σου, όσο κι αν σε δυσκολεύει η ανάσα σου μερικές φορές, όσο βουνό κι αν σου φαίνεται η μέρα σου δεν παλεύεις με τις ψυχικές διαταραχές- αυτές παλεύουν μαζί σου. Γιατί είσαι εδώ! Γιατί είμαστε εδώ! Όλα θα πάνε καλά!

Εάν χρειάζεσαι ψυχολογική υποστήριξη οποιαδήποτε στιγμή μη διστάσεις να καλέσεις το 10306! Πάντα θα υπάρχει κάποιος να σε ακούσει!

Διάβασε επίσης: Ημέρα ψυχικής υγείας: 6 σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet