Δεν είναι μυστικό ότι οι Έλληνες λατρεύουν να μιλούν για τον καιρό. Να λένε για τα ηλιόλουστα καλοκαίρια, τους κρύους χειμώνες, να κάνουν προβλέψεις και να γκρινιάζουν όταν οι πρώτες σταγόνες πέφτουν από τον ουρανό κάθε φθινόπωρο. Και βεβαίως το χειμώνα υπάρχει μία κοινή κρυφή επιθυμία: να χιονίσει. Αν αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί αυτό σε μία χώρα όπως η δική μας που είναι εντελώς ανέτοιμη για οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ονειρικό σκηνικό από το χιόνι!

Και ενώ το χιόνι έχει σίγουρα τη δύναμη να φέρνει στην επιφάνεια το παιδί μέσα μας, υπάρχει και άλλος λόγος που μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε το χιόνι να πέφτει. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχουμε δει να χιονίζει, υπάρχει κάτι πραγματικά χαλαρωτικό στο να παρακολουθούμε τις λευκές νιφάδες να πέφτουν από τον ουρανό. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

χιόνι

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη ψυχολόγο Catherine Hallissey, η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. «Όσο είμαστε ζεστοί και ασφαλείς, το να βλέπουμε το χιόνι να πέφτει είναι απίστευτα καταπραϋντικό», λέει. «Το χιόνι μας κάνει να επιβραδύνουμε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την ομορφιά της φύσης. Το να το βλέπουμε να πέφτει αργά στο έδαφος μας εμπνέει ένα αίσθημα θαυμασμού».

Αυτό το αίσθημα μπορεί να μοιάζει απροσδιόριστο, αλλά είναι πιο ισχυρό από όσο νομίζεις. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι το να βιώνουμε «δέος» – ένα συναίσθημα που μοιάζει με θαυμασμό ή έκπληξη – μπορεί να μας προκαλέσει μια αίσθηση εγκαιρότητας και να μας κάνει να είμαστε πιο ενσυνείδητοι, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει συναισθήματα όπως το άγχος, το στρες, η μοναξιά και η κατάθλιψη.

Παρομοίως, η ικανότητα του χιονιού να απορροφά τον ήχο και να συσκοτίζει τον κόσμο γύρω μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπραϋντική του φύση. «Καθώς πέφτει το χιόνι», εξηγεί η Hallissey, «είμαστε σε θέση να ζούμε περισσότερο τη στιγμή και να είμαστε παρόντες στο περιβάλλον μας, και πάλι, αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης ηρεμίας και γαλήνης».

χιόνι

Το γεγονός ότι το χιόνι είναι τόσο σπάνιο στην Ελλάδα, και δη στην Αθήνα, και τείνει να εξαφανίζεται αρκετά γρήγορα μετά την πτώση του, συμβάλλει επίσης στο πόσο μαγευτικό είναι το να το παρακολουθείς. «Η φευγαλέα φύση του χιονιού σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να το εκτιμήσουμε», εξηγεί η Hallissey.

«Η μεταβαλλόμενη θέα, οι αλλαγές στη ρουτίνα και τη συμπεριφορά μας και ο ενθουσιασμός και η προσμονή, σε συνδυασμό με το πώς ξυπνά μνήμες παιδικής ηλικίας, συνδυάζονται όλα για να το κάνουν ψυχολογικά και πνευματικά αναζωογονητικό», σημειώνει.

Ορίστε, λοιπόν. Αν και μπορεί να αισθάνεσαι ότι είναι περίεργο να είσαι τόσο εμμονική με κάτι που έχεις παρακολουθήσει τόσες φορές στο παρελθόν, υπάρχει λόγος για τον οποίο είσαι τόσο γοητευμένη από τις νιφάδες που πέφτουν. Μπορεί να νιώθεις ότι πρέπει να βγεις έξω και να «εκμεταλλευτείς στο έπακρο» το χιόνι για να αποκομίσεις τα οφέλη, αλλά είναι σαφές ότι το να κάθεσαι μέσα ή να απλά περπατάς στο χιόνι μπορεί να είναι ευεργετικό από μόνο του και το να ενδώσεις σε αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσεις στον εαυτό σου την ανάσα που αναμφίβολα αξίζει.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 8 eco-friendly τρόποι να τυλίξεις τα δώρα σου αυτά τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet