Τα μάθατε τα νέα; Αν όχι θα σας τα πω εγώ! Το να έχεις κατάθλιψη, πεσμένη ψυχολογική διάθεση και να αισθάνεσαι δυστυχής και μοναχικός, σε γερνάει γρηγορότερα από το τσιγάρο λένε καινούργιες έρευνες! Στο μεταξύ, αν καπνίζεις στο άκουσμα αυτής της είδησης, θες να κάνεις και το τσιγαράκι σου και γενικά μιλάμε για φαύλο κύκλο! Με λίγα λόγια η ψυχική σου υγεία παίζει ρόλο στη γήρανση!

Ίσως έχεις ακούσει για αυτό που λέμε «βιολογική ηλικία», η οποία είναι αυτή που ορίζει και επηρεάζει παράγοντες όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής σου! Προηγούμενες μελέτες κατέδειξαν  πως όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών και ο κίνδυνος θανάτου – και τώρα οι ερευνητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο της διαδικασίας γήρανσης με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

ψυχολογική

Ο Fedor Galkin, επικεφαλής επιστήμονας της startup εταιρίας στο Hong Kong Deep Longevity, ο οποίος  έχει συμμετάσχει και στη συγγραφή της έρευνας που αναφέραμε, αποκαλύπτει: «Το σώμα και η ψυχή σου συνδέονται. Αυτό είναι το βασικό μας μήνυμα!»

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging-US, παρουσίασε τις έρευνες από το Deep Longevity, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες ουσιαστικά μας δείχνουν ένα «ρολόι γήρανσης» με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από 4.846 ενήλικες το 2015 ως μέρος της μελέτης του China Health and Retirement Longitudinal Studies(CHARLS). Η μελέτη περιελάμβανε 16 βιοδείκτες αίματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, το φύλο των συμμετεχόντων και πληροφορίες όπως η αρτηριακή τους πίεση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Η ομάδα διαπίστωσε πως όσοι αισθάνονταν δυστυχείς, μοναχικοί και πάλευαν με τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις, είχαν αυξημένη βιολογική ηλικία. Φανταστικά νέα; Βεβαίως! «Δείχνουμε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή η μοναξιά, προσθέτουν έως και 1,65 χρόνια στη βιολογική ηλικία κάποιου», γράφει ο Galkin. Οκ, Galkin, είμαι ήδη στα mid 60s μου, σα να λέμε!

Ενώ ο Galkin πήγε να το «σώσει» λέγοντας πως ο αριθμός είναι μια εκτίμηση, η μελέτη είναι μια εικόνα για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ψυχική μας ευεξία στο σώμα μας και πώς μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία γήρανσης. Αυτά τα λέει στο μεταξύ για να μην πέσουμε πιο βαθιά στην κατάθλιψη που στα 25 και τα 30 μας έχουμε φορτώσει (πόσα άραγε;) παραπάνω χρόνια στη βιολογική μας ηλικία.  

ψυχολογική

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι καπνιστές προβλέπεται να είναι 15 μήνες μεγαλύτεροι από τους μη καπνιστές συνομηλίκους τους και ότι το να είναι παντρεμένοι φαίνεται να μειώνει τη βιολογική ηλικία κατά περίπου επτά μήνες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Galkin μας έκανε την καρδιά περιβόλι, αλλά δεν πειράζει! Δυστυχώς η Gen Z είναι μια γενιά που παλεύει όλο και περισσότερο με ζητήματα ψυχικής υγείας. Η θετική πλευρά είναι πως τα ταμπού παύουν πλέον να υφίστανται και η αντιμετώπισή τους δε συνιστά ντροπή αλλά καθαρή ανάγκη. Παλαιότερα όταν πάλευες με το άγχος ή την κατάθλιψη, ήσουν ο τρελός του χωριού! Τώρα είναι φυσιολογικό και υπάρχουν πολλοί φορείς που μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά!

Για να μην κυκλοφορούμε όλοι στα 40 μας με τη μαγκούρα μας και καθόλου όρεξη για ζωή, εάν παλεύεις με την ψυχική σου υγεία, αναζήτησε βοήθεια, πήγαινε μια βόλτα, χάιδεψε τον σκύλο σου, δες κάποιον φίλο! Το σημαντικό είναι να αναλάβεις δράση!  

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet