Γονείς και όρια: μια δύσκολη εξίσωση…  Μέχρι πού μπορεί ένα γονέας να παρέμβει στη ζωή του ενήλικου παιδιού του; Τι είναι οκ; Πότε πρέπει να πεις stop; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ίσως σου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπεις τη μητέρα σου να σε παίρνει για 30η  φορά μέσα στη μέρα ή ακούς τον πατέρα σου να λέει: «Αυτό που σου λέω εγώ θα κάνεις». 

Συνήθως προσπαθούμε να θέσουμε όρια στις σχέσεις μας, είτε φιλικές είτε ερωτικές. Αυτό περιλαμβάνει και το ζήτημα «γονείς και όρια». Σε γενικές γραμμές, οι γονείς μας έχουν την αίσθηση πως είμαστε επέκταση τους εαυτού τους με την έννοια του ανήκειν και όχι με την έννοια της απλής συνέχειας. Οι παρεμβατικοί γονείς δεν σημαίνει ότι είναι κακοί οι ίδιοι ή η πρόθεσή τους. Απλώς δεν ξέρουν καμιά φορά πού πρέπει να σταματήσουν.

Τα υγιή όρια με τους γονείς περιλαμβάνουν την αμοιβαία αναγνώριση ότι είσαι ενήλικας με τις δικές σου σκέψεις, απόψεις, πεποιθήσεις, εμπειρίες και ανάγκες. Σημαίνει να κατέχεις τις ανάγκες σου και να είσαι σε θέση να λες όχι όταν θέλεις να πείς όχι και ναι όταν θέλεις  να πεις ναι. Πώς θα καταφέρεις λοιπόν να θέσεις τα όριά σου στους δικούς σου χωρίς να τσακωθείτε;

όρια

Παραδείγματα που δείχνουν την έλλειψη ορίων

  • Παίρνουν συχνά τηλέφωνα ζητώντας λογαριασμό για το τι θα κάνεις
  • Κάνουν απρόσμενες επισκέψεις στο σπίτι σου.
  • Μιλάνε συνεχώς για τον σύντροφό σου με αρνητικούς χαρακτηρισμούς (χωρίς απαραίτητα να ισχύουν αυτά που λένε)
  • Κάνουν συνεχώς υποδείξεις για το πώς θα μεγαλώσεις τα παιδιά σου/ πώς θα διαχειριστείς  την καριέρα ή τη σχέση σου – χωρίς να τους ζητηθεί
  • Τα σχόλια για τη διατροφή και το σώμα σου είναι μερικές φορές προσβλητικά κα.

Πώς θα θέσεις υγιή όρια

#1 Να είσαι ξεκάθαρη και να επιμείνεις

Αφού εντοπίσεις ακριβώς τι σε πειράζει, να είσαι ξεκάθαρη όταν το συζητήσεις  με τους δικούς σου. Είναι πολύ πιθανό να μην το εφαρμόσουν με την πρώτη ή να αντιδράσουν. Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να επιμείνεις στη θέση σου όποτε εμφανίζεται η παρεμβατική συμπεριφορά.

#2 Να είσαι διεκδικητική αλλά και συμπονετική

Μην ξεχνάς πως είναι οι γονείς σου και δεν θέλουν το κακό σου. Πολλές φορές όταν οι γονείς μας μάς εκνευρίζουν, έχουμε μια αυτόματη αντίδραση να τους πληγώνουμε. Είναι μάταιο και αχρείαστο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβεις κάτι πολλές φορές όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλεις κακία.

όρια

#3 Εκδήλωσε  την εκτίμησή σου

Όταν θέτεις ένα όριο στον γονέα σου, φρόντισε να του δείξεις ότι τον εκτιμάς. Για παράδειγμα, σε έναν γονέα που αγχώνεται για την ασφάλειά σου και το παρακάνει στα τηλέφωνα, πες: «Εκτιμώ που ανησυχείς για εμένα και το καταλαβαίνω, όμως δεν γίνεται να μιλάμε τόσο συχνά για να καταλαγιάσεις το άγχος σου. Εάν κάτι συμβεί, θα σε ειδοποιήσω». Μπορείτε να βρείτε ένα κοινό έδαφος στην αρχή.

#4 Να ξέρεις τα όριά σου

Πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι μπορείς να ανεχτείς και τι όχι. Μην αλλάζεις συνέχεια τη γνώμη σου για κάτι που σε ενοχλεί. Παρατήρησε προσεκτικά πώς σε κάνουν να νιώθεις ορισμένες συζητήσεις ή συμπεριφορές. Φυσικά, το να θέσεις τα όριά σου, δεν σημαίνει να μην μπορούν να σου μιλήσουν- γονείς είναι, θα πουν τη γνώμη τους γιατί σε ξέρουν πιο πολύ από τον καθένα και θέλουν το καλό σου.

#5 Μην αισθάνεσαι τύψεις για τα όρια που θέτεις

Πολλές φορές όταν πρέπει να θέσουμε όρια στους γονείς μας, αισθανόμαστε τύψεις για το ότι μπορεί να στενοχωρήθηκαν μέχρι και αμφιβολίες για το εάν είχαμε δίκιο. Εάν θέσεις τα όριά σου με έναν όμορφο και ευγενικό τρόπο, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άβολα. Το ότι είσαι ενήλικη δεν είναι καινούργιο μόνο για εσένα αλλά και για τους δικούς σου. Μπορεί να τους πάρει χρόνια μέχρι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Εσύ πρέπει να επιμείνεις και να έχεις κατανόηση. 

Διάβασε ακόμα: Πώς η κακή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να σε γεράσει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet