Σου έχει τύχει να θες να ουρλιάξεις στο μαξιλάρι σου; Ή να ουρλιάξεις γενικά; Το ουρλιαχτό πολλές φορές μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να αποβάλλουμε ενέργεια. Δεν είσαι τρελή ούτε υπερβολική. Μάλιστα, υπάρχει θεραπεία για αυτό! Λέγεται Screaming therapy ή αλλιώς η θεραπεία ουρλιαχτού!

Σύμφωνα με τον The Guardian, «ομάδες ουρλιαχτού» μόνο για γυναίκες σχηματίζονται παγκοσμίως σε μια προσπάθεια να τους δοθεί χώρος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε μια κοινωνία όπου πολλές φορές η γυναικεία οργή αποδοκιμάζεται και δεν αναγνωρίζεται.

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο ή να νιώθεις άβολα να το κάνεις, ίσως πάλι σκεφτείς πως είναι μια χίπικη μέθοδος. Αλλά η θεραπεία κραυγών είναι στην πραγματικότητα μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ψυχικής υγείας από τη δεκαετία του 1960.

«Υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη θεραπεία από τη γέννησή της έως τη σημερινή της μορφή βοηθά στη συναισθηματική επεξεργασία», λέει η ψυχοθεραπεύτρια, κλινική υπνοθεραπεύτρια και mindset coach Ella McCrystal. «Μέσα από την εκ νέου βίωση προηγούμενων επώδυνων εμπειριών, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και να απελευθερώσουμε το τραύμα».

screaming

Το να ουρλιάζεις με την καρδιά σου είναι στην πραγματικότητα μέρος της πρωταρχικής θεραπείας, που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Arthur Janov τη δεκαετία του 1960. Ο Δρ Janov υπέθεσε ότι η κραυγή – και άλλες φυσικές διέξοδοι όπως το κλάμα – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενός καταπιεσμένου παιδικού τραύματος. Ονόμασε αυτό το τραύμα «πρωταρχικό πόνο» και πίστευε ότι η κραυγή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους στην ανάρρωση.

Πώς θα εφαρμόσεις την θεραπεία;

Είναι απλό, σύμφωνα με την ψυχολόγο Barbara Santini: «Για να ξεκινήσετε, σταθείτε με τα πόδια σας μακριά το ένα από το άλλο και τα χέρια απλωμένα μπροστά. Αφού ισορροπήσετε στη στάση, ουρλιάξτε όσο πιο δυνατά γίνεται. Η θεραπεία κραυγών λειτουργεί επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε με αρνητικά συναισθήματα, να τα νιώσετε και μετά να τα φωνάξετε. Η κραυγή σας ενεργοποιεί το νευρικό σας σύστημα, ηρεμώντας το μυαλό και το σώμα σας».

Όταν ουρλιάζουμε, αναγκάζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας να κουραστεί. Όλο το σύστημά μας συμμετέχει σε αυτό κι έτσι σε περιπτώσεις που αισθανόμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, το ουρλιαχτό προσφέρει μια αποτελεσματική διέξοδο. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θεραπεύει το πρόβλημα στη ρίζα του.

screaming

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα άγχους ή θυμού, η αποτελεσματική θεραπεία γίνεται με κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή που θα δουλέψει πάνω στις ανάγκες σου. Οι διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης λειτουργούν υποστηρικτικά και όχι θεραπευτικά.

Διάβασε ακόμα: Πότε το 1 ποτηράκι παραπάνω αλκοόλ γίνεται πρόβλημα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet