Παρόλο που η αγάπη προς τον εαυτό περιλαμβάνει αυτοφροντίδα, δεν μας οδηγεί πάντα η αυτοφροντίδα προς την αγάπη για τον εαυτό. Μπορούμε εύκολα να ρίξουμε τους εαυτούς μας σε μία κουνελότρυπα αυτοεπιείκειας που έχει σχεδιαστεί λιγότερο για να μας κάνει να νιώθουμε καλά και περισσότερο για να καταπνίγουμε τα συναισθήματα που έχουμε ότι δεν είμαστε «αρκετοί». Αυτή η λέξη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι πραγματικά σημαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας οδηγήσει στην παγίδα να προσπαθούμε να νιώθουμε αρκετοί, όταν η αγάπη για τον εαυτό μας μάς καθησυχάζει ότι είναι εντάξει να είμαστε αυτό που είμαστε, εκεί που είμαστε. Με την αληθινή αυτοαγάπη, δεν υπάρχει η έννοια του «αρκετού».

Η αγάπη για τον εαυτό είναι βαθύτερη από τη φροντίδα του εαυτού. Eίναι μια πορεία προς την αποδοχή του και αυτή η αποδοχή είναι σημαντική γιατί μας απαλλάσσει από το να κρίνουμε την αυτοφροντίδα που χρειαζόμαστε. Η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί συχνά να μας οδηγήσει στο να εστιάσουμε στα σημεία που χρειαζόμαστε βελτίωση, ίσως έχουμε προβλήματα βάρους ή σακούλες κάτω από τα μάτια μας ή το βιογραφικό μας δεν είναι πλούσιο. Αν και είναι σημαντικό να σημειώνεις πρόοδο στη ζωή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χρυσό στο τέλος αυτού του ουράνιου τόξου. Η αγάπη για τον εαυτό μας εστιάζεται στην αποδοχή τόσο των θετικών όσο και των μη θετικών, δύσκολων μερών μας.

Self-Love

Όπου η φροντίδα του εαυτού διορθώνει και αντιμετωπίζει προβλήματα, η αγάπη για τον εαυτό μας είναι η βαθύτερη υπενθύμιση ότι δεν είμαστε «σπασμένοι» και, επομένως, δεν υπάρχει τίποτα να διορθώσουμε. Η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας, το πνεύμα μας, το μυαλό μας, τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και το συνολικό τοπίο της ζωής μας, αλλά η αγάπη προς τον εαυτό είναι αυτό που θα βοηθήσει με το πώς νιώθουμε. Και οι δύο όψεις του νομίσματος είναι αλληλένδετες και το να ταΐζεις το ένα θα βοηθήσει το άλλο, αλλά με την αγάπη προς τον εαυτό δεν θα διατρέχεις τον κίνδυνο να πέσεις στο πρώτο ολίσθημα.

Η αυτοαγάπη είναι αυτοδιόρθωση, ενώ η φροντίδα του εαυτού υποδηλώνει ότι πάντα μπορεί να υπάρχουν περισσότερα και μπορούμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή κυνηγώντας τα. Η αγάπη για τον εαυτό τροφοδοτεί την αυτοφροντίδα. Η αυτοφροντίδα δεν κάνει πάντα το ίδιο για την αγάπη προς τον εαυτό. Φροντίδα του εαυτού είναι αυτό το καθυστερημένο άσχημο κλάμα. Αγάπη προς τον εαυτό θα είναι το ξεκαθάρισμα μετά.

Self-Love

Έτσι, παρόλο που έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία στο τμήμα ευεξίας του βιβλιοπωλείου, κάνεις τις προπονήσεις σου, χρησιμοποιείς όλες τις απαραίτητες κρέμες, άλατα Epsom και κρυστάλλους, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι υπέροχη όπως είσαι και όλα αυτά είναι συμπληρωματικά αλλά δεν απαιτούνται για να νιώσεις ότι αξίζεις αγάπη. Συμβαίνουν γιατί αξίζεις αγάπη.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου περιλαμβάνει επίσης το να αγαπάς τους άλλους και να λαμβάνεις αγάπη από τους άλλους. Αυτά έχουν ξεπεράσει το σημείο της αυτοφροντίδας και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσεις. Η φροντίδα του εαυτού σου δεν θα σε κάνει να αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα πρέπει να προέρχεται από το γεγονός ότι το κάνεις ήδη.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 5 self care tips να νιώσεις καλύτερα τώρα (ναι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε).

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet