Όλη αυτή η θετικότητα είναι περίεργο πράγμα. Σίγουρα scrollaροντας στο Instagram έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται πως είσαι μια θετική σκέψη πριν καταφέρεις να επιτύχεις κάθε σου όνειρο- αρκεί να δεσμευτείς πως θα σκέφτεσαι θετικά! Celebrities όπως η Arianna Grande, η Kim Kardashian, η Lady Gaga, η Hailey Bieber σου λένε πως θα πετύχεις τους στόχους σου αν πιστεύεις στον εαυτό σου, αν δεν σηκώνεις κουβέντα από κανέναν για τους στόχους και φυσικά αν σκέπτεσαι θετικά!

Και ναι, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με όλες αυτές τις celebrities που χρεώνουν τις υπέροχες ζωές τους, τις δουλειές τους, τους συντρόφους τους, τις συνεργασίες τους στο νόμο που λέει πως «ό,τι σκέφτεσαι, σε ό,τι είσαι δεσμευμένος το ελκύεις» ή αλλιώς ο νόμος της έλξης. Αυτή η πρακτική βασίζεται στην ιδέα πως έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα και να προσελκύσουμε στη ζωή μας σχεδόν οτιδήποτε βάλουμε στόχο. Αρκεί να έχεις θετική σκέψη και να ευθυγραμμίσεις τις πράξεις σου με τη σκέψη σου.

θετικότητα

Φυσικά και όλο αυτό είναι πολύ ελκυστικό! Ποιος δεν θα ήθελε να σκέφτεται θετικά και να βγάλει χρήματα, να έχει υγεία, να βρει τον σωστό άνθρωπο και να κάνει ένα ωραίο παραθαλάσσιο εξοχικό; Βέβαια μία στις τόσες μπορεί και να το πετύχεις με σκληρή δουλειά κι ίσως λίγο τύχη (όχι επειδή σκέφτεσαι θετικά). Τις περισσότερες όμως φορές κινδυνεύεις στην καλύτερη να απογοητευτείς! Γιατί αν το καλοσκεφτείς με τη δύναμη της σκέψης δεν βγαίνουν λεφτά, δεν έρχονται η επιτυχία και τα σπίτια αλλιώς θα τα είχαν όλοι.

Βέβαια καμία από αυτές τις celebrities δεν σου λέει πως οι περισσότερες ήταν ήδη πλούσιες κι είχαν την άνεση να πληρώσουν αυτά τα πανάκριβα εργαστήρια που σε βοηθούν να σκέφτεσαι θετικά κι έχουν ξεκλειδώσει τα μυστικά του σύμπαντος. Οπότε είναι πιο εύκολο για την Κim από το Beverly Hills παρά για την Καίτη από το κέντρο της Αθήνας που δεν γεννήθηκε σε οικογένεια πλούσιου μεγαλοδικηγόρου και παίρνει τον βασικό!

Όλη αυτή η θετικότητα σε βάζει εν τέλει σε ένα υστερικό πλαίσιο όπου δεν μπορείς να δεχτείς τις κακές σου ημέρες και να μάθεις από αυτές. Σε αναγκάζει να είσαι συνέχεια σε υπερ- λειτουργία καθώς περιμένεις κάτι τρομερό ή κάτι καλό να συμβεί κάθε μέρα. Επιπλέον, βλέποντας όλον αυτόν τον πλούτο και την επιτυχία θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους για τη ζωή σου κι αυτό είναι επικίνδυνο συναίσθημα καθώς μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ως «αποτυχία» και να μην απολαμβάνεις τη ζωή που ήδη έχεις.

θετικότητα

Η Giselle La Pompe-Moore είναι ειδικός ψυχικής υγείας και ψυχικών τραυμάτων και τονίζει πως δεν έχουμε όλοι το ίδιο 24ωρο με τη Beyoncé που ζει σε επαύλεις, έχει πολλούς ανθρώπους από πίσω της να της κάνουν τα παραγγέλματα και άπειρα χρήματα να ικανοποιήσει κάθε της επιθυμία. «Καμία επιβεβαίωση, κανένα όραμα, καμία αόριστη ευγνωμοσύνη ή σκληρή εργασία δεν μπορούν να εξαλείψουν τις ανισότητες.» λέει. «Μπορούμε απλά να κάνουμε αυτά που περνούν από το χέρι μας για να αλλάξουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις της ζωής κι αυτό είναι η πιο πλούσια ανταμοιβή».

Δίνει 5 βασικά tips που θα σε βοηθήσουν όχι να γίνεις η νέα Bieber αλλά να πετύχεις το πολυπόθητο mindfulness.

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου μπορεί να μοιάζει άλλη μια υποχρέωση με τα πράγματα που έχεις να κάνεις όμως αν το καλλιεργήσεις μπορεί να είναι μια καλή αρχή για θετικές αλλαγές. Βρες αυτό που ταιριάζει σε εσένα και προσπάθησε να το ακολουθήσεις.

Κάνε μικρά βήματα

Ακόμα και το μικρότερο βήμα προς τη σωστή (για εσένα πάντα) κατεύθυνση μετράει. Κάνε το μάθημα που ήθελες, διάβασε εκείνο το βιβλίο στο κομοδίνο σου, πάρε τηλέφωνο κάποιο φίλο σου και γενικά άρχισε να κάνεις επιλογές που ευθυγραμμίζονται με το γενικότερο συμφέρον σου!

Δώσε προσοχή στα προνόμια

Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι με τα ίδια πράγματα και τις ίδιες περγαμηνές! Να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και η ευτυχία δεν εξαρτάται από αυτά που μπορείς να αγοράσεις αλλά κυρίως από αυτά που δεν μπορείς. Σταμάτα να βλέπεις τον εαυτό σου υπό το πρίσμα της ζωής κάποιου άλλου!

Μην αγοράζεις ό,τι σου πουλάνε

Η βιομηχανία της «θετικής σκέψης» είναι τεράστια κι όλοι θα σου υποσχεθούν πως έχουν τις λύσεις. Μην πέσεις θύμα αυτών των υποσχέσεων. Ψάξε πριν γραφτείς σε κάποιο ακριβό σεμινάριο που μόνο στόχο έχει να βγάλει λεφτά αυτός που το κάνει! Αγόρασε στην αρχή κάποιο εγκεκριμένο βιβλίο και αν θες να γραφτείς σε σεμινάρια ψάξε καλά πρώτα!

Προτεραιότητα έχει η ψυχική υγεία

Τίποτα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία με ειδικό ή την ψυχιατρική γνωμάτευση. Εάν παλεύεις με τους δαίμονές σου βάλε προτεραιότητα να δεις έναν ειδικό!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!