Η τελευταία τάση του TikTok, είναι το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού. Και είναι μια νοοτροπία που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Αυτό διαμηνύουν τουλάχιστον οι απανταχού life και inspirational coaches αλλά και influencers που ανεβάζουν βιντεάκια όπου μοιράζονται την εμπειρία τους ή δείχνουν τον τρόπο για να γίνεις κι εσύ… τυχερό κορίτσι.

Αυτή η πρακτική λειτουργεί όπως ο νόμος της έλξης. Στο βίντεο που έχει γίνει viral, η Influencer του TikTok Laura Galebe λέει ότι επαναλαμβάνει συνεχώς το εξής μάντρα: «Τα σπουδαία πράγματα πάντα μου συμβαίνουν απροσδόκητα». Και ορκίζεται σχεδόν ότι πιάνει.

«Προσπαθήστε να έχετε “αυταπάτες” για ένα μήνα και πείτε μου αν η ζωή σας δεν αλλάξει», λέει η Galebe.

@lauragalebe TRUST ME. Come back at the end of 2023 and tell me if EVERYTHING you wrote didnt happen. #manifestation #scripting #scriptingmanifestation #visionboard #visionboard2023 #manifestationtips #scriptingmanifestation #lawofassumption ♬ original sound – Laura Galebe

Άλλοι ενθαρρύνουν τους followers τους να επαναλαμβάνουν μάντρα όπως «Τα πράγματα πηγαίνουν πάντα καλά για μένα, ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται τώρα» και «Θα προσελκύσω ό,τι επιθυμώ». Τελικά, φέρνουμε στη ζωή μας ότι σκεφτόμαστε ή ότι ζητάμε από το σύμπαν;

Υπάρχει βάση πίσω από το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού;

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού βασίζεται στην ιδέα ότι μπορούμε να προσελκύσουμε πράγματα που θέλουμε (όπως τύχη, χρήματα, αγάπη κ.λπ.) επαναλαμβάνοντας θετικά μάντρα και πιστεύοντας αληθινά ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν για εμάς. Εντάξει, εύκολα το λες, αλλά δύσκολα γίνεται…

Ουσιαστικά όμως, το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού στηρίζεται κυρίως στο mentalite της αισιοδοξίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία συνδέεται με καλύτερη υγεία και μπορεί να μας κάνει πιο ενεργητικούς στη λήψη αποφάσεων. Χρειάζεται προσοχή όμως: αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να γίνει προβληματική εάν μετατραπεί σε «παράλογη αισιοδοξία», σύμφωνα με τον Tim Bono, PhD, λέκτορα στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού

«Για παράδειγμα, μπορεί να αποφύγετε να πάτε στον οδοντίατρο ή να πιέσετε τον εαυτό σας να συνεχίσει να τρέχει σε μαραθώνιο παρά τον πόνο στο γόνατο, μόνο και μόνο επειδή νομίζετε ότι “όλα θα πάνε καλά”», λέει ο Bono. Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τα πράγματα με αισιοδοξία, αλλά με ρεαλιστική αισιοδοξία».

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε επίσης ότι η ονομασία αυτής της επίκλησης μάντρα ως «σύνδρομο» είναι παραπλανητική. Μπορεί να αρχίσει κάποιος να κατηγορεί τον εαυτό του εάν τα αποτελέσματα δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που θέλει. Μπορεί ακόμη να επιδεινώσει και συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικές φορές απλώς δεν είσαι τόσο τυχερός…

Και τι γίνεται αν δεν “κολλήσουμε” το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού;

Μάθε να αγκαλιάζεις τις αποτυχίες και τις απορρίψεις. Τα βίντεο για το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού μπορεί να είναι εμπνευσμένα, αλλά ποιος ανεβάζει στα social media τις αποτυχίες του; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφανώς και δεν δείχνουν όλο το φάσμα της καθημερινής πραγματικότητας, ούτε τα πράγματα συμβαίνουν όπως εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Αυτό το ξέρουμε όλοι, σωστά;

Η αλήθεια είναι ότι το να σκέφτεσαι τι θέλεις για το μέλλον σου, να προσπαθείς να το υλοποιήσεις, αλλά και να βλέπεις τα εμπόδια στο δρόμο σου θα σε βοηθήσει να έχεις την απαραίτητη ενέργεια για να μετατρέψεις τα όνειρα σου σε πραγματικότητα. Δεν ζούμε όμως ακόμα στον παράδεισο. Όλοι είχαν και θα έχουν εμπόδια στη ζωή τους. Ναι, ακόμα και το πιο τυχερό κορίτσι του κόσμου.

Διάβασε ακόμη: Ίσως η θεραπεία γραψίματος να είναι ένα από τα «must do» του 2023

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet