Είναι εντελώς διαφορετικό να σέβεσαι τους άλλους και εντελώς διαφορετικό να βασανίζεσαι συνεχώς από το σύνδρομο του «τι θα πει ο κόσμος». Ο συγγραφέας και life coach Tom Ferry στο best seller βιβλίο του Life By Design, μας δίνει τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτόν τον αυτοκαταστροφικό εθισμό μας!

Τι είναι τότε αυτό που σε εμποδίζει να πεις τη γνώμη σου ανοιχτά, να φορέσεις το φόρεμα που δεν αρέσει στο σύντροφό σου, να πεις “όχι” σε έναν πωλητή που θέλει να σου πουλήσει κάτι απαράδεκτο;

Ποιος είναι ο λόγος που μας ενδιαφέρει τόσο η γνώμη των άλλων;

Δυστυχώς από πολύ μικρά παιδιά εκπαιδευόμαστε να ξεχνάμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, ώστε να ευχαριστήσουμε τους άλλους «Τι θα πει ο μπαμπάς αν δεν ακολουθήσεις τη δουλειά του; Τι θα πουν οι καθηγητές για τους βαθμούς; Τι θα πει ο κόσμος αν χωρίσεις; Αυτή η άποψη που καλλιεργείται, ότι οι άλλοι θα μας απορρίψουν, θα στενοχωρηθούν ή θα απογοητευθούν από τις αποφάσεις μας (που αφορούν τη δική μας ζωή), αποδεικνύεται περισσότερο χειριστική παρά ευεργετική.

Είναι σαν οι άλλοι να μας βάζουν εμπόδια γιατί ίσως να θέλουν να ζήσουν εκείνοι μέσα από τη δική μας ζωή. Το κακό είναι ότι  ακόμα κι αν στραγγαλίσουμε τις επιθυμίες μας για να ευχαριστήσουμε τους άλλους και πάλι, δεν γλιτώνουμε από τα σχόλιά

Το σημαντικό δεν είναι τι γνώμη έχουν αυτοί για εμένα, αλλά τι γνώμη έχω εγώ γι’ αυτούς.

Βασίλισσα Βικτορία

Ο διάσημος life coach Tom Ferry και συγγραφέας του βιβλίου Life By Design έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες λύσεις για να απαλλαγούμε από το δυσάρεστο αυτό ταμπού.

4 απλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις τον “εθισμό” στη γνώμη των άλλων

1.Είναι λάθος να ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη κάποιου που δεν σέβεσαι ή εκτιμάς

Θα ανησυχούσαμε λιγότερο για το τι λέει ο κόσμος αν ξέραμε πόσο λίγο ενδιαφέρεται για εμάς. Όταν είσαι μικρό παιδί, και ψάχνεις τα όρια και την αποδοχή των άλλων είναι πολύ φυσιολογικό να σε ενδιαφέρει η γνώμη των συνομηλίκων σου. Μετά την ενηλικίωση σου (συνεχίζοντας να νιώθεις ανασφάλεια) εξακολουθείς να θέλεις να είσαι αρεστός σε ανθρώπους που θα γνωρίσεις τυχαία σε μια παρέα, σε ανθρώπους δεν συμπαθείς ή δε σε συμπαθούν καν!  Αυτό είναι μια μικρή ένδειξη ανωριμότητας.

“Τι θα πει ο κόσμος”: Ένας εθισμός που μπορεί να σε καταστρέψει

2.«Άκου» την κριτική, αλλά…

Στόχος δεν είναι να είμαστε αναίσθητοι και να μην αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που το περιβάλλον μας μας στέλνει. Το θέμα είναι να φιλτράρουμε αυτά τα ερεθίσματα και να βλέπουμε πόσο πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν μας, πόση προσοχή αξίζει να τους δώσουμε. Το να αδιαφορείς εντελώς για τη γνώμη των άλλων, δεν αποτελεί από μόνο του δείγμα αυτοπεποίθησης.

Δύναμη είναι να μπορείς να ακούσεις την κριτική των άλλων χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι απαραίτητα ως επίθεση και να βελτιωθείς μέσα από αυτή. Αυτοπεποίθηση είναι να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου ώστε να μπορείς να γελάσεις με κάθε άστοχο σχόλιο και να μένεις ανεπηρέαστος από τα λόγια εκείνων που αποτυγχάνουν να σε καταλάβουν. Πολλοί άνθρωποι, όμως, δηλώνουν πως δε τους νοιάζει η άποψη των άλλων γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν μια πιθανή απόρριψη ή μια κακή κριτική. Όλη αυτή η επιθετικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή άμυνας για να προστατέψουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους.

3. Μην επικεντρώνεσαι μόνο στα λάθη σου. Και από αυτά κάτι μαθαίνεις

Τα λάθη, είναι τα πιο διδακτικά μαθήματα ζωής. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτα από το φόβο του λάθους. Ποτέ δεν θα είσαι 100% σίγουρος ότι μια επιλογή θα «δουλέψει», αλλά μπορείς πάντα να είσαι 100% σίγουρος ότι η απραξία δεν θα λειτουργήσει.

4. Μην προσπαθείς να είσαι πάντα σωστός!

Υπάρχουν μόνο λίγα απόλυτα «σωστά» και «λάθη» στον κόσμο. Αυτό που είναι σωστό για σένα μπορεί να είναι λάθος για κάποιον άλλο, και αντίστροφα. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν τη ζωή τους όπως ταιριάζει σε αυτούς. Όταν πρόκειται για στάση κι άποψη ζωής , δεν υπάρχουν και πολλά για τα οποία αξίζει να διαφωνείτε. Αφήστε τις διαφωνίες με το σύζυγο, τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους γείτονες. Δεν χρειάζεται πάντα να είστε εσείς ο σωστός ή να κερδίσετε σε μια διαφωνία. Αντ ‘αυτού, ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες ιδέες και απόψεις. Άλλωστε όπως είπε και ο Steve Jobs: “Δεν έχετε πολύ χρόνο, γι’ αυτό μην τον σπαταλήσετε ζώντας τις ζωές κάποιων άλλων”.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet